Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

 • Arbetsmarknadsavdelningen
 • Telefon: +4656016026
 • E-post: arbetsmarknad@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 3. Arbetsmarknadsavdelningen
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Hantverkaregatan 1, Torsby

Person

 • Marie Berg
 • Arbetsmarknadschef
 • Tfn: +4656016026
 • Mobil: +46702789135
 • E-post: marie.berg@torsby.se
 • Besöksadress: Hantverkaregatan 1, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Så kan du hjälpa flyktingar

En hel del Torsbybor hör av sig och vill hjälpa flyktingar som kommer till vår kommun. Vi har samlat länkar och tips på hur du kan göra. 

Om du vill hjälpa till – så här gör du

Att komma i kontakt med svenska samhället och lära känna nya människor i vår kommun betyder mycket för den som kommer till ett nytt land. Vi är tacksamma för allt Pdf, 282.7 kB, öppnas i nytt fönster. engagemang och för alla goda krafter som vill göra en insats.

Bli familjehem

Som familjehem tar du emot ett eller f Pdf, 2.6 MB, öppnas i nytt fönster.lera barn och får samtidigt handledning och stöd av kommunen. En viss ersättning utgår också. För att bli familjehem måste du kunna erbjuda en stabil och trygg familjesituation. Mer information om familjehem.

Bli volontär

Här är två förslag på hur du kan bli volontär:

 • Många ideella organisationer och föreningar arbetar för att hjälpa till i flyktingfrågan och tar emot volontärer. I Torsby kommun kan du vända dig till Röda Korset.
 • Du kan också kontakta kommunens hem för ensamkommande flyktingbarn och höra efter om du kan hjälpa till på något sätt. Det handlar om barn och ungdomar i åldern 13-18 år, killar och tjejer, för närvarande flest killar. Ring områdeschef Susanne Axelsson, tfn 0560-162 90 eller 073-280 71 38.

Förutom kläder och skor tar vi tacksamt emot fritidsartiklar som fotbollsskor, inomhusgympaskor, träningskläder, skidor, stavar, skridskor med mera. Alla barn och ungdomar på boendet kan låna av utrustningen under sin tid på boendet.

Bidra till insamlingar

Även en del riksorganisationer har eller planerar riktade insamlingar till förmån för människor på flykt, till exempel Radiohjälpens insamling, Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR, Läkare utan gränser med flera. Se till att insamlingsorganisationen har ett 90-konto, vilket garanterar att insamlingen är seriös.

Starta aktiviteter för att välkomna flyktingar

Region Värmland har avsatt två miljoner kronor för att ideella och idéburna organisationer ska få stöd när de ordnar aktiviteter som ska få asylsökande och nyanlända att känna sig välkomna i Värmland.

Andra frivilligorganisationer och privatpersoner ordnar ibland insamlingar till flyktingar och andra behövande. Håll utkik i TorsbyBladet och på sociala medier.

Bli kontaktperson eller kontaktfamilj

Som kontaktperson ställer du upp och finns till hands till exempel några timmar en eftermiddag eller en kväll i veckan. Som kontaktfamilj tar du och din familj emot ett barn eller en ung människa en eller flera helger i månaden.

Mer information om kontaktperson och kontaktfamilj.

Bli god man

Vi har just nu stor brist på gode män. Alla ensamkommande flyktingbarn behöver en god man under asylprocessen.

När ett ensamkommande barn har beviljats permanent uppehållstillstånd ska en särskilt förordnad vårdnadshavare utses. En särskilt förordnad vårdnadshavare tar ett vuxenansvar för barnets tillvaro under ordinarie föräldrars frånvaro.

Företagare kan hjälpa flyktingar på olika sätt

Du som företagare har möjlighet att bidra till och hjälpa flyktingarna på flera sätt. Det kan till exempel handla om att du kan erbjuda en eller ett par praktikplatser inom något område på din arbetsplats, på hel- eller deltid. Eller kanske finns det något annat sätt där du ser att ditt företag kan göra en insats på något sätt? Hör gärna av dig till oss, oavsett om det är stort eller smått är alla idéer välkomna.

PRO Norra Ny anordnar regelbundna möten

Mötena hålls kvartalsvis för föreningens medlemmar. Dit har man bjudit in flyktingar från Värmlandsporten. Är du intresserad av att vara med så hittar du kontaktinformation på PRO Norra Ny:s hemsida. Ta chansen att lära känna människorna, sitt tillsammans och fika och liknande.

Innehållsansvarig: Marie Berg
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: