- Startsida torsby.se
- / Omsorg & hjälp
- / Trygg och säker
- / Kris och beredskap
- / Klarar du krisen
- / Några preppertips
Enhet
- Kommunkansliet
- Telefon: +4656016000
- E-post: torsby.kommun@torsby.se
- Postadress:
- Torsby kommun
- 1. Kommunkansliet
- 685 80 Torsby
- Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby
Person
- Christina Lech
- Säkerhetssamordnare
- Tfn: +4656016088
- Mobil: +46732755776
- E-post: christina.lech@torsby.se
- Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby
När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen
Några "preppertips"
Under Krisberedskapsveckan 2018 presenterade ett antal Torsbybor sina tips på hur man kan förbereda sig inför en samhällskris, till exempel när elen försvinner. Du kan också längre ner på sidan läsa några av de preppertips som kom in i samband med vår preppertävling.
Vad är ditt bästa "preppertips" om elen försvinner?
Sofia Nydahl, Spishyllan, Branäs
- Jag ser till att alltid ha stearinljus hemma, det händer varje vinter att det blir ett strömavbrott. Vi har vedspis i köket där vi kan koka vatten och laga mat, säger Sofia med yngsta dottern Pixi.
IngMarie Junler, Torsby, Vildmark i Värmland:
- För några år sedan hade vi inte ström på 48 timmar, vilket var lite ”spännande”. Att ladda telefonen blev också en utmaning. Då var jag glad att jag hade en solcellsladdare. Och så har jag en jordkällare, där kan vi förvara mat sommar som vinter.
Olov Henriksson, Mastkärr, Torsby:
- Mitt bästa tips är att mjölksyra grönsaker och torka äpplen, det är jättegott och håller sig länge. Antingen har du ett överflöd i en egen trädgård eller också passar du på att köpa när det är säsong och billigt på grönsaker och frukt. Det ska lagras torrt och kräver ingen el.
Daniel Högfeldt, Lekvattnet
- Vi bor i ett äldre hus och har självtryck på dricksvatten, så vi behöver ingen el till det. Vi har vedspis och kamin men även en kökspanna om det blir strömavbrott. Mitt bästa tips är nog att ha en alternativ källa så man kan laga mat, till exempel ett Trangia-kök.
Några av de andra inkomna tipsen
Annelie Berglund: Utrusta huset med en kamin 🔥om man har möjlighet! Då finns både värme o möjlighet till enklare matlagning!
Anita Steen: En låda med torrvaror , t ex kex, knäckebröd pasta etc och konserver som kan varieras
Ficklampor förutom värmeljus
Vattendunkarna
Sprit - stormkök , tändstickor
Kaffe i massor :)
David Halvardsson: Renovera jordkällaren och fyll den med konserver, konservöppnare och en lagrad whiskey
Yvonne Broberg: Förvissa mig om var färskvatten finns, vårt viktigaste livsmedel. Se till att bilen alltid är näst intill fulltankad. Går elen på våra bensinstationer är det slut med åkande. Konsentrera boendet till ett rum i bostaden när jag det är kyligt ute. Tömma vattensystem om kyla blir långvarig. För övrigt i ovanstående kommentarer.
Lena Hallgren: Installerade en täljstenskamin i huset som håller värmen länge även en gasolkamin är bra, gasolkök för matlagning, ett stort förråd med ved, ett lager frystorkad mat och konserver och annat som står sig bra, ta reda på var det finns en källa du kan hämta vatten i, prata med släkt eller vänner man kan kanske samsas i ett hus , bättre att värma upp ett hus än flera , många människor ger också värme på flera sätt .
Mattias Lindberg: Ett väldigt bra sätt att lära er hur man överlever av naturen m.m
Är att kolla in YouTube för där har jag lärt mig mycket faktiskt praktiska saker som hur jag använder vatten till ström.
Anna Larsson: Förråd av torra matvaror förvarade i plastbackar, konserver, fruktdrycker, läkemedel, värmekällor så som yllefiltar, värmeljus, element som drivs av annat än el eller kamin, telefonlista på pappskiva med alla viktiga nummer så som till närmaste anhöriga och nödnummer samt samhällsinformation, batterier, tändstickor. Toalettpapper, handsprit, tvålar. Vattendunkar.
Redig ryggsäck om man måste gå långt. Kontanter, godis/druvsocker, mat till husdjuren, rep, såg, yxa.
Dunkar med vatten som man lagrar mörkt eller fryser. Mobilladdare till bil.
Stearinljus och ett lager med uppiggande. Grill och grillkol för att kunna laga mat ute.
Viktigaste rådet: läs på och va förberedd på att ta ansvar för dig själv men håll ett öga på dina grannar om de behöver hjälp.
Lisbeth Boåsen: Mkt intressant att läsa olika tips! 👍 Det jag tänker på är att om "strömmen går" mitt i natten och det är kolsvart!!! Då kan det vara svårt att komma ihåg: Var har jag tändstickor, stearinljus, ficklampa m fl "nödvändiga prylar". Mitt tips: Lägg på minnet var lådan med "nödutrustningen" håller hus!! 🏠
Ulf Bang Ellingsen: Det kan være klokt å tenke igjennom; hvor vil jeg dra om omstendighetene gjør at jeg ikke lenger kan oppholde meg hjemme? Hvordan vil jeg komme meg dit jeg skal og hva tar jeg med? Har jeg vegkart i tilfelle GPS ikke lenger virker og de vanlige veiene ikke er kjørbare? En plan for hva som skal med kan bedre lages i fred og ro på forhånd, enn under stress når det haster.
Innehållsansvarig: Maria Ivansson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.