Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

  • Kommunkansliet
  • Telefon: +4656016000
  • E-post: torsby.kommun@torsby.se
  • Postadress:
  • Torsby kommun
  • 1. Kommunkansliet
  • 685 80 Torsby
  • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Projekt drönare i kommunens tjänst

Torsby kommun ska börja använda drönare i den kommunala verksamheten. Förberedelserna är i slutskedet och snart kommer drönarna i luften.

Enkla uppdrag först

Till en början blir det relativt enkla flyguppdrag, som till exempel uppdaterade fotounderlag inför projektering, tillsynsuppdrag, dokumentation av byggprojekt och att hitta rådjur på flygplatsen med IR-kamera.

Något senare kan det bli underlag till kommunens grundkarta, 3D-modeller och automatisk objektidentifiering, t.ex. av invasiva arter och barkborreangrepp. De här tillämpningarna väntas frigöra arbetstid för tjänstemän och höja kvaliteten på arbetet.

Ännu större nytta på sikt

På ännu längre sikt hoppas kommunen att drönare ska kunna frigöra mer arbetstid, då de helt och hållet kan ersätta vissa bilresor i vår stora kommun med långa avstånd. Det kan också bli möjligt att erbjuda nya tjänster. När vi till slut får lov att skicka iväg drönare utom synhåll för att samla in information och leverera saker så öppnas många möjligheter upp, inte minst inom vård och omsorg.

Hur ser man att det är drönarflygning i gång?

Det kan alltså hända att du snart får se en kommunalt anställd så kallad fjärrpilot ute på uppdrag. Fjärrpiloten håller då en handkontroll i händerna, har varselväst märkt “torsby.se" och “Fjärrpilot“ och det finns också en liten landningsplatta i närheten. Håll gärna lite avstånd då och ta inte kontakt förrän drönaren har landat så att fjärrpiloten kan fokusera på sitt uppdrag!

Projekt hemleverans med drönare

Kommunen driver också ett projekt där vi testar hemleverans från landsbygdsbutiker med drönare. Då är det inte vi själva som flyger utan ett upphandlat drönarföretag.

Läs mer om projekt hemleverans med drönare.

Vad gäller för dig som själv flyger drönare?

Om din drönare har kamera så ska du registrera dig hos Transportstyrelsen som operatör. För att flyga drönaren ska du läsa tillverkarens manual noggrant. Om drönaren väger 250 gram eller mer så ska du som fjärrpilot inneha drönarkort -något som du enkelt ordnar på Transportstyrelsens hemsida.

Det är en god idé att ta drönarkort även om din drönare väger under 250 gram –eftersom du då på ett enkelt sätt lär dig vad du ändå måste hålla koll på när du flyger, t.ex. var du får lov att flyga och inte.

I Torsby har vi en flygplats och en helikopterplatta för ambulanshelikopter nära centrum vilket innebär att du måste upprätta dubbelriktad kommunikation med flygtornet om du har tänkt flyga inom fem kilomenter från flygplatsen. Detta gäller även om du bara har en liten drönare och även om du bara har tänkt flyga på låg höjd! Ring alltid tornet på 0560-717 24 innan du flyger drönare inom fem km från flygplatsen. Tänk på att det kan vara flygaktivitet även om tornet är stängt!

Du behöver också ha koll på vad som gäller med att fånga identifierbara personer på foto och video (GDPR) och att publicera foto och video i t.ex. sociala medier.

Kontaktperson

Johan Erlandsson

Du finner hans kontaktuppgifter om du klickar på ikonen "Kontakt" ovan.

Innehållsansvarig: Johan Erlandsson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: