Nyheter om EU
Lite tips på olika fonder och program där du kan hitta finansiering till ditt projekt och andra nyheter om EU.
Nyheter och aktuellt
Inspirationsdag om Erasmus
Tid och plats: 10 september 13:00-16:30. Karlstad CCC
Vill du lära dig mer om hur din förskola, skola eller förvaltning kan komma igång att samarbeta med andra aktörer runt om i Europa? Ringa in den 10 september i almanackan, då är du välkommen på en inspirationsdag om Erasmus+ med fokus på internationalisering i skolan.
Save the date: Västsvenska EU-konferensen 3-4 oktober 2019
Finlands ordförandeskap i Europeiska unionens råd 1 juli–31 december 2019
Rådets ordförandeskap roterar mellan EU:s medlemsländer var sjätte månad. Under 6-månadersperioden leder ordförandeskapet möten på alla nivåer i rådet och bidrar till kontinuitet i EU:s arbete i rådet. Prioriteringarna för Finlands ordförandeskap styrs av mottot ”Ett hållbart Europa – en hållbar framtid”.
Region Värmland European Office
Ökade möjligheter till snabb och tidig information om kommande förändringar. Bättre förutsättningar att kunna påverka beslut. Det är två av de viktigaste argumenten för att vara på plats i Bryssel. Region Värmland har sedan årsskiftet 2014–2015 Region Värmland European Office i Bryssel. Kontoret har två huvuduppgifter: att arbeta med strategisk utveckling och med projektutveckling.
På websidan hittar du bland annat: Deadlines sektorsprogram Aktuellt från Bryssel, Europeska nätverk mm.
Bidrag & deadlines
EU-stöd
Växtlust Värmland Växtlust Värmland kan medfinansiera intressanta projekt som gör leaderområdet attraktivare, som skapar bättre förutsättningar för flera lokala arbetstillfällen eller som utvecklar lokala företag.
Europeiska unionens bidrag (Källa:Europeiska unionen
Baltic Sea Region
VINOVA
Vinova arbetar med att stödja och stimulera olika aktörers deltagande i internationella nätverk och samarbeten genom att främja svenskt deltagande i europeiska forsknings- och innovationsprogram samt genom bilaterala samarbeten med länder utanför EU.
Tillväxtverket
Programmet ska bidra till investeringar i regional tillväxt och sysselsättning i Norra Mellansverige och utgår från regionens strategier och prioriteringar för hur regionen ska utvecklas
Stöd till kommersiell service
För att uppnå god servicenivå i hela landet finns olika ekonomiska stöd till i första hand dagligvarubutiker och bensinstationer i gles- och landsbygder. De söks hos olika organisationer beroende på vilket stöd du tänker söka.
Regionerna ansvarar för servicebidrag, hemsändningsbidrag och särskilt driftstöd. Investeringsstöd hanteras av länsstyrelsen i samtliga län. I beskrivning av respektive stöd nedan framgår vilken organisation som ansvarar för stödet.
Interreg Sverige-Norge
ESF-rådet
Socialfonden 2014-2020 Norra Mellansverige
Landsbygdsprogrammet
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällerfrågor
MUCF Här hittar du en rad program och stöd till ungdomsverksamhet
Lokalt ledd utveckling- Växtlust
Växtlust har tyvärr ingen aktuell hemsida och informationen är inte aktuell. Men man kan hitta kontaktuppgifter till handläggarna. Vi lägger in länk till Växtlusts hemsida så snart den blir tillgänglig.
Bygdemedel i reglerade vattendrag/Fonderade bygdemedel
Bidraget kan sökas av exempelvis hembygdsföreningar, idrottsföreningar och byalag . Medlen är uppbyggda av årliga avgifter från vattenkraftsbolagen där reglerade vattendrag finns och administreras av Länsstyrelsen i Värmland.
Andra stödgivare och fonder - förutom EU-stöd
Allmänna arvsfonden
Arvsfonden delar ut pengar till projekt som bidrar till att stärka barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Ideella organisationer, föreningar, stiftelser, kommuner, skolor och sjukhus kan få pengar ur Arvsfonden
Boverket
Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende.
Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket tillhör Finansdepartementet efter den senaste regeringsombildningen.
Hos boverket kan man söka olika typer av stöd t ex investeringsstöd för Allmänna samlingslokaler, kulturlokaler, renovering och energieffektivisering mm.
Riksidrottsförbundet
Riksidrottsförbundet erhåller idag närmare 2 miljarder kronor i årligt anslag från staten. Majoriteten av pengarna fördelas sedan vidare till framför allt idrottsföreningar och idrottsförbund.
Exempel på stöd från Riksidrottsförbundet är LOK-stöd (Loaklt aktivitetsstöd) Etableringsstöd och Idrottslyftet.
Stöd till solceller
Det finns ett statligt stöd för installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet. Stödet kan sökas av alla typer av aktörer som företag, offentliga organisationer och privatpersoner.
Länsstyrelsen ansvarar för handläggningen och beslutar om stöd.
Sparbanksstiftelsen Alfa
Sparbanksstiftelsen Alfa får, vid sidan om sitt huvuduppdrag, främja bl a näringsliv, forskning, utbildning och kultur inom sitt geografiska verksamhetsområde.
Förutom anslag som faller inom stiftelseförordnandets huvuduppdrag kan bidrag sökas från stiftelsen om ändamålet t ex avser: näringslivsprojekt , kulturprojekt - särskilt om det kan antas stödja besöksnäringen, sparsamhet, lokal identitet - dvs projekt som syftar till att utveckla/ stärka förutsättningar eller intresse för lokal identitet/lokal särprägel samt utbildningsinsatser - som förväntas påverka lokal eller regional utveckling/tillväxt i positiv riktning. Läs mer på Sparbanksstiftelsens websida.
Helmiastiftelsen
Syftet med Helmiastiftelsens stipendier är att inom Värmland främja ledarskapsutveckling, innovationer inom arbetsmiljö och yttre miljö, kultur och idrottsprestationer, samt annan ungdomsverksamhet.
Bidrag stöd, fonder och stipendier som erbjuds av Torsby kommun
Bidrag som erbjuds från Torsby kommun hittar du här.
Enhet
Person
- Elisabet Olsson
- Eu-strateg
- Tfn: +4656016008
- Mobil: +46732712207
- E-post: elisabet.olsson@torsby.se
- Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby
När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen