- Startsida torsby.se
- / Bygga, bo & miljö
- / Bostäder och offentliga lokaler
- / Boendemiljö
- / Ventilation
Enhet
- Miljö- och byggkontoret
- Telefon: +4656016060
- E-post: mbr@torsby.se
- Postadress:
- Torsby kommun
- 5. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden
- 685 80 Torsby
- Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby
Person
- Andreas Trollåker
- Miljö o Hälsoskyddsinsp
- Tfn: +4656016087
- Mobil: +46732712204
- E-post: andreas.trollaker@torsby.se
- Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby
När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen
Ventilation
Inomhusluften i en bostad behöver ständigt förnyas eftersom människor och husdjur förbrukar syret i luften men även för att exempelvis rökning, tvättning och matlagning skapar föroreningar.
Det kan även vara så att inredning och byggnadsmaterial kan ge ifrån sig en del ohälsosamma ämnen till inomhusluften.
Tecken som kan bero på att ventilationen inte fungerar som den ska:
- Fukt skapas på insidan av fönster.
- Imman på badrumsspegeln försvinner inte inom 15 minuter efter dusch.
- Dålig lukt kommer in genom dina frånluftsventiler i badrum eller kök.
Så här kan du förbättra luften i din bostad:
Håll friskluftsventiler och vädringsfönster öppna så att luftbytet förbättras. Bor du i hus med självdragsventilation utan friskluftsventiler kan du ta bort en del av tätningslisten i överkanten av fönstren i sovrum och vardagsrum. Rengör ventiler i badrum och kök regelbundet. Vädra ofta och effektivt genom korsdrag korta stunder.
Hur påverkas hälsan?
Luftföroreningar påverkar människans andningsvägar, ögon, hud och inre organ. De senaste årtiondena har ett flertal vetenskapliga studier visat på samband mellan ventilation och ett antal hälsoeffekter. Exempelvis har samband hittats mellan bristande ventilation i bostäder/skolor och bland annat allergier, infektioner, astma och smittsamma andningssjukdomar. Dessutom påverkas prestationsförmåga, produktivitet och studieresultat negativt av dålig ventilation. Ventilationen påverkar också den upplevda luftkvaliteten.
När det uppstår problem med din ventilation
Kontakta fastighetsägaren som ansvarar för din inomhusmiljö. Bor du i bostadsrätt pratar du med föreningens styrelse. Kontroll av bostadens ventilation ska göras löpande av fastighetsägaren enligt förutbestämda intervall (obligatorisk ventilationskontroll). Får du ingen hjälp kan du vända dig till miljö- och byggkontoret som då kan kräva utredning och eventuell åtgärd. Du som äger villa kan kontakta ett konsultföretag för att få råd.
Innehållsansvarig: Andreas Trollåker
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.