- Startsida torsby.se
- / Bygga, bo & miljö
- / Brandskydd, sotning
- / Brandvarnare, brandsläckare
Enhet
- Räddningstjänsten
- Telefon:
- E-post: raddningstjansten@torsby.se
- Postadress:
- Torsby kommun
- 100. Räddningstjänsten
- 685 80 Torsby
- Besöksadress: Norra Industrigatan 2, Torsby
Person
- Conny Sundberg
- Räddningschef
- Tfn: +4656016217
- Mobil:
- E-post: conny.sundberg@torsby.se
- Besöksadress: Norra Industrigatan 2, Torsby
När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen
Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt
Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt bör alltid finnas där människor bor eller vistas. De är mycket viktiga då det i flera fall visat sig att dessa har räddat både liv och egendom. Här får du goda råd om vad du ska välja och hur de ska placeras.
Brandvarnare
En brandvarnare är en billig livförsäkring och bör finnas i alla sammanhang där du sover. För det är då du är som mest försvarslös mot rök och brand. Om du blir uppmärksammad i ett tidigt skede, då har du bäst förutsättningar att hinna agera innan situtaionen blir farlig.
Brandvarnarens placering och skötsel
- En brandvarnare bör finnas på varje våningsplan i ditt hem. Seriekoppling är att föredra om huset är stort.
- Brandvarnarens övervakningsområde bör inte överstiga 60 kvadratmeter.
- Placera brandvarnaren i taket, helst mitt i rummet och tänk på att det är viktigt att den finns i nära anslutning till sovrummet. Laddar du mobilen eller andra elektriska prylar i sovrummet under natten, bör du även ha en brandvarnare i själva sovrummet.
- 1 december är det brandvarnarensdag! Ta för vana att just den dagen varje år göra en grundlig kontroll av din brandvarnare. Tryck på testknappen, då testas hela brandvarnarens funktion inte bara batteriet. Gör också rent invändigt i brandvarnaren. Är den smutsig blir den känsligare och larmar oftare utan anledning.
- Brandvarnare som säljs inom EU ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkt enligt SS-EN 14604. På Boverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer information.
Släckutrustning
Släckutrustning bör finnas i varje hem, fritidshus, husvagn och båt. Det vanligaste släckredskapet för hemmabruk är handbrandsläckaren, men en hink vatten eller en inomhus kopplad trädgårds-slang kan fungera som ett alternativ. En brandfilt kväver mindre bränder och är ett bra komplement till brandsläckaren. Ha den i nära anslutning till köket för att kväva brand på spisen, bordet eller på kläderna.
Oavsett typ av släckutrustning är det viktigt att kunna hantera den. Ha den alltid lätt tillgänglig och färdig att använda.
Det finns olika typer och storlekar på handbrandsläckare. Släckmedlet i släckarna kan vara pulver, kolsyra, skum eller vatten. När du köper en släckare, kontrollera att släckaren uppfyller svensk standard.
För hemmamiljö bör släckaren vara av typ A, AB eller ABE och ha effektivitetsklass lägst II.
Ännu mer information och råd får du på webbsidorna hos
Innehållsansvarig: Conny Sundberg
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.