Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

Person

 • Lars Eriksson
 • Miljötekniker
 • Tfn:
 • Mobil: +46730397549
 • E-post: lars.eriksson@torsby.se
 • Besöksadress: Alstigen 20, Torsby
 • Sune Eriksson
 • Renhållningsingenjör
 • Tfn: +4656016032
 • Mobil: +46706407604
 • E-post: sune.eriksson@torsby.se
 • Besöksadress: Bergebyvägen 25, Torsby
 • Thomas Olsson
 • Miljötekniker
 • Tfn:
 • Mobil: +46706895699
 • E-post: thomas.olsson@torsby.se
 • Besöksadress: Alstigen 20, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Insamling av matavfall införs successivt

Vi är glada att kunna erbjuda dig att sortera ut ditt matavfall med start nu i höst. Införandet kommer att ske etappvis och du får information i god tid om när vi kommer till dig.

Två män står vid två soptunnor

På bilden ser du en vanlig soptunna (den gröna till vänster) och ett kärl för matavfallsinsamling (den bruna till höger.) Ovanpå den bruna tunnan ser du en brun papperspåse som man lägger ner sitt matavfall i. Papperspåsen är placerad i en hållare som du kommer att få för att använda till dina papperspåsar. Både papperspåsar och hållaren kommer du att få gratis av kommunen.

Det som i första hand ska arbeta med matavfallsprojektet är från vänster Thomas Olsson och Lars Eriksson.

Start hösten 2022

Införandet av matavfallsinsamling sker i etapper med början nu i höst hos storkök, butiker och näringsställen i Torsby tätort samt i lägenheter i delar av Torsby Bostäders områden i Torsby tätort.

Cirka 700 hushåll i Torsby Bostäder och cirka 50 storkök, butiker och näringsställen är med i denna första omgång. De 50 har alla blivit kontaktade av personal från tekniska avdelningen.

Torsby Bostäders lägenheter på dessa adresser är med nu i första omgången

Alla som bor i dessa lägenheter kommer att få information och påsar och hållare inom de närmaste veckorna (senast vecka 49).

Bostadsområde

Gatuadresser

Alstigen

Alstigen 27 och 29

Aspen

Valbergsvägen 3-33

Bergårdsvägen

Berggårdsvägen 19, 21, 23, 25, 27 och 29

Centrum

Bruksallén 3, Altharvägen 2, Hantverkaregatan 2, Järnvägsgatan 19 och 21, Levgrensvägen 10 och 12, Läroverksgatan 2, Sjögatan 11, Skepparegatan 8 och Östmarksvägen 1

Enen

Enstigen 2 och 4

Ria

Båtåsvägen 1, 3, 5, 7, 9, 11, 21, 23, 25 och 27 och Risätervägen 2-10

Kilåsen

Kärråsvägen 1-53 och Mellanvägen 1-53

Fågelsången

Tallstigen 1 och Björkstigen 2-3.


Fortsättning under 2023

Från 2023 är det dags för hushåll och övriga verksamheter runt om i kommunen att få möjlighet till insamling. Införandet sker etappvis. Du får information i god tid innan vi kommer till ditt område.

Gratis papperspåsar, behållare och sopkärl

Alla kommer att få en behållare att ha i sitt kök. Och man får också de papperspåsar som är avsedda för matavfall. Både behållare och påsar är gratis. Man får också en gratis slaskskrapa att använda till att ta upp matrester med från slasken i köket. En informationsfolder kommer också med.

Fastighetsägaren får en brun soptunna för matavfall, också gratis. Den ställer han/hon på samma ställe som övriga soptunnor står.

Vad är det som ska läggas i matavfallspåsen?

Rester från köket; grönsaksskal, fruktskal, kaffesump, matrester som du inte kan ta tillvara osv.

Så här kommer det att fungera

 1. Inne i bostaden lägger du ditt matavfall i den bruna papperspåsen som är avsedd för matavfall.
 2. Sedan lägger du den fyllda påsen i det bruna sopkärlet som finns på samma ställe som din vanliga soptunna finns.

Samma sopbil hämtar matavfall och sopor

De bruna soptunnorna töms regelbundet av sopbilen som har två fack i bilen; ett för det vanliga avfallet och ett mindre fack för matavfallet. Det är samma sopbil som kommer idag och hämtar avfallet.

Matavfallet som samlas in transporteras sedan till Sunne där det samlastas och körs vidare till Karlskoga där det sedan ska behandlas genom rötning.

Det blir genom det biogas och biogödsel. Biogas kan användas som drivmedel till fordon och biogödsel till gödsel på åkrarna. Alla värmlandskommuner skickar sitt matavfall till samma anläggning.

På Karlskoga energis hemsida kan du bland annat läsa om biogas.

Lagkrav bakom matavfallsinsamlingen

Det finns ett lagkrav som säger att kommunen ska tillhandahålla ett system där man samlar in matavfall separat från soporna. Detta avfall ska sedan transporteras och behandlas separat.

Lagkravet gäller från och med 1 januari 2024. De flesta kommunerna i Värmland samlar redan in matavfall från invånare och företag eller är på gång att göra det.

Du får mer information

Kommunen ansvarar för att samla in och ta hand om matavfallet liksom annat avfall som uppkommer i kommunen. I Torsby kommun är det tekniska avdelningen som ansvarar för detta. Själva insamlingen utförs av företaget NordRen.

Det är samma fordon som idag hämtar soporna som kommer att hämta matavfallet också.

Du kommer att få information i god tid innan vi kommer till ditt område.

Innehållsansvarig: Lars Eriksson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen