Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

Person

  • Maria Altonen
  • Projektadministratör
  • Tfn: +4656016635
  • Mobil: +46702430732
  • E-post: maria.altonen@torsby.se
  • Besöksadress: Torget 5, Sysslebäck


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Nominerade och vinnare av Skillnadpriset 2019 - 2023

Kort fakta om Skillnadpriset: Priset är framtaget i ett samarbete mellan Torsby kommun, Tuab, näringslivsföreningen iTorsby i syfte att hylla det goda och viktiga i att göra skillnad. Priset delas ut under festliga former på Syssleträffen, som är ett årligt samarbetesevent av de samma.

Skillnadpriset 2023

Bilden nedan: Finalisterna tillika första- och andrapristagarna av 2023 års Skillnadpris. Från och med år 2023 delas Skillnadpriset ut i två kategorier: INDIVID och FÖRENING/GRUPP, båda utan vinstdrivande syfte.

Juryn utsåg två finalister per kategori: Kategori INDIVID: Högst upp till vänster: William Grund, Stöllet och längst ner till vänster: Jan Björn, Torsby. Kategori FÖRENING/GRUPP: Högst upp till höger: Klarälvdalsserien, Sysslebäck/Likenäs (representeras av Maria Larsson, Emma Adolfsson, Erika Brindbergs Karlstam) och längst ner till höger: Antikrundan, Östmark (representeras av från vänster: Marit Ludvigsson, Eilis Eriksson). Foto/fotomomtage: Ulrika Andersson.

Vinnarbild nr 1. Förstapristagarna av Skillnadpriset 2023. Klarälvdalsserien, Sysslebäck/Likenäs representeras av från vänster: Erika Brindbergs Karlstam, Maria Larsson, Emma Adolfsson. Prisudelare Thomas Stjerndorff, kommundirektör bredvid vinnaren av Skillnadpriset kategori INDIVID: William Grund från Stöllet. Längst till höger: Prisutdelare Anna-Lena Carlsson, vd Torsby Utveckling AB. Foto: Mattias Blomqvist.

Klarälvdalsserien, Sysslebäck/Likenäs

Motivering: Klarälvdalsserien är ett samarbete mellan föreningarna Finnskoga IF, IFK Likenäs och Branäs Alpina och riktar sig till motionärer och idrottande i alla åldrar, med fokus på idrottsglädje, gemenskap och rörelse i friska luften, både sommar och vinter. Sedan starten våren -22 motionstävlar deltagarna, som är mellan 2–86 år, mot sig själva och tillsammans, utifrån sina egna förutsättningar, i promenader, löpning och längdskidåkning.

Tävlingarna sker i olika åldersklasser och i varierad längd vid tio tillfällen per år, i Sysslebäck, Likenäs, på Långberget och i Branäs. Deltagarna jämför sina egna tider från gång till gång och hittills har ca 85 unga och gamla tävlat mot sig själva vid varje tävling. Med devisen ”gå-lunka-löp” inspirerar Klarälvdalsserien till rolig och hälsosam gemenskap över åldersgränserna, vilket gör skillnad för många unga och gamla.

William Grund, Stöllet

Motivering: William Grund är grabben som tog barn- och ungdomsverksamheten i Stöllet till en helt ny nivå. På eget initiativ, med fokus på bollek och fotbollsträning tog han bokstavligen bollen i egna händer och såg till att alla barn/ungdomar i området som vill, har möjlighet att leka bollekar, träna fotboll och ha kul på sin fritid tillsammans på hemmaplan, utan långa resor.

Tack vare Williams intresse och målmedvetna driv pågår nu fotbollsträning i Stöllet. William som själv leder aktiviteterna är ung, 13 år, och förstod vad som saknades. Han bjöd helt sonika in till lek- och träningsträffar på fotbollsplanen i Stöllet, via sociala medier. Varje vecka sedan i våras träffas de och har roligt tillsammans. William är en sann förebild och med ett stort och varmt hjärta uppmuntrar han, och gör positiv skillnad för många barn/ungdomar i området.

Vinnarbild nr 2 (alla är vinnare). Andrapristagarna av Skillnadpriset 2023. Från vänster: Prisutdelare Anna-Lena Carlsson, vd Torsby Utveckling AB bredvid finalist i kategori INDIVID: Jan Björn, Torsby. Prisudelare Thomas Stjerndorff, kommundirektör bredvid Eilis Eriksson och Marit Ludvigsson som representerar finalist Antikrundan i Östmark, i kategori FÖRENING/GRUPP. Foto: Mattias Blomqvist.

Jan Björn, Torsby

Motivering: Jan Björn började planera sina hjälpresor till Ukraina under våren/sommaren -22 och har hittills gjort 13 resor med förnödenheter av olika slag, i en lätt lastbil. Just nu förbereder han de två kommande resorna, som ska ske nu i september och oktober. När han samlat och packat in alla gåvor i skåpbilen, allt från hygienartiklar, rullstolar, rullatorer till filtar, konserver och andra hållbara livsmedel, kör han ensam lasten från Torsby till Zolochiw, ca 150 km in i Ukraina, där den delas ut till behövande av hjälporganisationen Caritas.

Initialt bekostade Jan resorna helt själv, men med tiden har gåvorna han samlat in även bestått av pengar till biljetter, drivmedel och logi, vilket i sig har hjälpt honom i sin gärning. Jan har med sitt positiva driv, sitt mod och sin handlingskraft gjort och gör skillnad för många av de ukrainare som är kvar i sitt land.

Antikrundan, Östmark

Motivering: När pandemin satte stopp för att ses som vanligt växte Antikrundan fram. Gruppen startades av några damer i Östmark som varje vecka promenerade tillsammans i skog och mark. Med tiden började de promenera även på andra ställen, till exempel i Mattila, Bastvålen, Ambjörby och Oleby. Deltagarantalet ökade i takt med deras utflykter och idag är de drygt 20 damer från när och fjärran när de är som flest. Varje söndag sms:ar samordnare Marit Ludvigsson alla intresserade var nästa utflykt blir och ibland kombinerar de vandringen med en sevärdhet.

Hittills har ingen behövt gå ensam tack vare att de är så många, gruppen delas då upp på ett naturligt sätt utifrån ork och kondition. Eilis Eriksson ser ofta till att utflykterna blir publicerade på facebook. Antikrundan gör en positiv och hälsosam skillnad för många damer i området. Kanske blir de fler?

Skillnadpriset 2022

Bilden nedan: De tre finalisterna och vinnaren av 2022 års Skillnadpris. Vann i år gjorde Pelle Svedbo, Sysslebäck. Stort grattishurra! På delad andraplats kom Hole Byalag, Sysslebäck (representerade av Lasse Jonsson och Marie Larsén) och Michael Åkerlund, Torsby.

Prisutdelning av Skillnadpriset 2022 i Ga-hallen under Syssleträffen, från vänster: Finalist Hole Byalag (representeras av Lasse Jonsson och Marie Larsén). Förstapristagaren Pelle Svedbo håller i tavlan tillsammans med prisutdelare Thomas Stjerndorff, kommundirektör, Torsby kommun (längs till höger). Mellan och bakom Pelle Svedbo och Thomas Stjerndorff står finalist Michael Åkerlund, Torsby. Foto: Ulrika Andersson, Torsby kommun.

Hole Byalag, Sysslebäck, repr. ordf. Lasse Jonsson och ledamot Marie Larsen

Motivering: Hole Byalag består av ett gäng driftiga och lyhörda idésprutor som inspirerar barn, ungdomar och äldre till träffar och rörelse, året om. Bland annat arrangerar de tipspromenader under vår och höst, röjer sly och bygger/reparerar broar över små vattendrag för utsikt och framkomlighet längs Klarälven i Hole/Gunneby, där de har skapat en ny och lättillgänglig mötesplats med timrad grill, bord och bänkar invid älven. De sköter även om Holeplatsen (en annan grill- & mötesplats) och initierar uppskattad stavgång för daglediga.

Vintertid kör de upp skid- och promenadspår på ”Gunnbyjala” och vecka nio varje år bjuder de in till ”I marschallens sken”, en mysig kvällsskidtur/snöpromenad med tipsfrågor och grillkorv/fika som avslutning. Hole Byalag gör skillnad för människor i alla åldrar, de lockar ut folk ur stugorna för träffar som främjar folkhälsa, rörelse och livskvalitet.

Pelle Svedbo, Sysslebäck

Motivering: Pelle Svedbo är en positiv frilansare som drivs av att se människor bli glada av hans musik och sång, och allt som oftast drar han en och annan skröna till lyssnarnas förtjusning. Det speciella med Pelle är att han, med sin enkelhet och sitt glada sinne, kan dyka upp med dragspelet helt oanmäld och lättar upp stämningen genom att bjuda på en stunds underhållning.

Plötsligt, en helt vanlig dag, gästar han ett äldreboende eller någon person som han vet behöver lite uppmuntran och en stunds avbrott från en långrandig vardag. Många är också de tillställningar där han anlitats och medverkat med sång och musik genom åren, till exempel vid föreningsträffar och vid kyrkliga sammankomster. Med sitt dragspel gör Pelle skillnad i vardagen för många människor, utan att det syns utåt.

Michael Åkerlund, Torsby

Motivering: Michael Åkerlund har många kulturella strängar på sin lyra. Till sin profession arbetar han som en uppskattad musiklärare på Frykenskolan och ansvarar för kommunens kulturskola, där bland annat dans, sång och instrument ingår. Hans engagemang i UKM (Ung Kultur Möts) inspirerar ungdomar att utöva olika kulturuttryck och han är en drivande kraft att implementera nya kulturella uttryck, bland annat inom teater och film, såväl inom som utanför skolan.

Han är en eldsjäl och inspiratör även på sin fritid, och har sedan lång tid tillbaka bland annat engagerat sig i det som idag är musikföreningen Ge & Hör. Hans tålmodiga och positiva sätt smittar av sig och bidrar till att människor växer i sitt skapande på ett roligt sätt med proffsig återkoppling. Michaels kunskap och engagemang för kulturen som uttryckssätt, till exempel genom musik, dans, sång, teater och film, är en värdefull källa till kulturell utveckling som gör skillnad för såväl barn, ungdomar och äldre.

Skillnadpriset 2021

Bilden nedan: De tre finalisterna och vinnaren av 2021 års Skillnadpris. Vann gjorde Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland, under ledning av Kristin Bergkvist, som för andra året i rad nominerades till Skillnadpriset. Tjej- och Kvinnojouren Nordvärmland hjälper, stöttar och finns för tjejer och kvinnor varje dag året runt, om och när de behövs som allra mest. Stort grattis! På delad andraplats kom Tempo Nordvärmland Livs & Restaurang med Torbjörn Persson i spetsen och Torsby IF:s fotbollstränare André Liljemark och Anders Danielsson.

Tempo Nordvärmland Livs & Restaurang, med Torbjörn Persson i spetsen

Motivering: Tempo Nordvärmland, med Torbjörn Persson i spetsen, är lanthandeln i Ambjörby som drivs av föreningen Nordvärmlands FF. Torbjörn är ansvarig för lanthandeln och ”allt i allo” på plats. Lanthandeln har på ett fantastiskt sätt organiserats för att hjälpa äldre från norr till söder i kommunen, under pandemin.

Torbjörn har tagit ett stort samhällsansvar i och med lanthandelns hemkörning av mat och medicin till människor i åldern 70+, oavsett avstånd och utan kostnad för tjänsten. Torbjörns driv, personlighet och positiva inställning har berört och gjort stor skillnad för många under en besvärlig tid.

Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland, under lrdning av Kristin Bergkvist

Motivering: Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland, under ledning av Kristin Bergkvist, är en ideell organisation med kontor och möteslokaler i Torsby. De finns för kvinnor och barn, varje dag året runt, om och när de behövs som mest. Det kan handla om att få hjälp och stöttning vid våld i nära relationer, eller i andra situationer, exempelvis om och när kvinnor och tjejer är i behov av någon utomstående att prata med, självklart anonymt om så önskas.

Tjej- & Kvinnojouren arbetar med små medel, stor kunskap och stort hjärta. Det stöd och den fristad de erbjuder gör stor skillnad för utsatta kvinnors och barns välbefinnande och liv, på kort och lång sikt.

André Liljemark & Anders Danielsson, fotbollstränare, P-06, Torsby IF

Motivering: Fotbollstränarna André och Anders har med stort engagemang följt pojklaget P-06 i Torsby IF sedan pojkarna var i 6-årsåldern. De två tränarna ställer upp för pojkarna i vått och torrt och ur och skur, de fixar, ordnar och finns där och peppar, stöttar och hjälper pojkarna, såväl i laget som individuellt.

Andrés och Anders insatser som tränare har positiv inverkan på pojkarnas utveckling, på och utanför fotbollsplanen. Träningarna och samarbetet har svetsat samman laget till en omtänksam grupp ungdomar. Pojklaget består av ett gäng fina förebilder för yngre killar och tjejer, såväl idrottsligt som i övriga livet.

Skillnadpriset 2020

Bilden nedan: De tre finalisterna och vinnaren av 2020 års Skillnadpris. Vann gjorde Johnny Andersson, som tack vare sitt stora engagemang och sina kartor lockat ut många människor att motionera och röra på sig i skog och mark. Grattis och hurra! På delad andraplats kom Tjej- & kvinnojouren Nordvärmland och Joe Bengtsson, Kärrbackstand.

Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland, Torsby

Motivering: Tjej- & Kvinnojouren Nordvärmland, med Kristin Bergkvist i spetsen, är en ideell organisation som erbjuder en fristad och hjälp för kvinnor och barn när den behövs som allra mest. Tjej- & Kvinnojourens arbete är viktigt för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer. Tjej- & Kvinnojouren kämpar med små medel och stort hjärta för att göra skillnad.

Johnny Andersson, Västra Vadje, Torsby

Motivering: Aldrig någonsin har väl så många människor setts i rörelse som när Torsbyrundan och Naturpasset i Sysslebäck startade i våras. Johnnys arbete med motionsrundorna har skapat en folkrörelse utan dess like. Flera tusen människor, såväl invånare som besökare, har via Johnnys kartor besökt ställen i kommunen som nog aldrig tidigare upplevts. Johnny har gjort skillnad, för många, på kort tid.

Joe Bengtsson, Kärrbackstrand, Sysslebäck

Motivering: Joe Bengtsson, president i Republiken Nordvärmland, har med sitt driv och sitt engagemang gjort stor skillnad på många sätt. Han är och har varit engagerad i landsbygden han lever i, han kämpar för att Klarälvdalen ska utvecklas och samtidigt bevara det som är bra. Joe har satt Kärrbackstrand på kartan i och med hans initiativ till kulturella samarbeten och träffar i byns Folkets hus.

Skillnadpriset 2019

Bilden nedan: Vinnare av 2019 års Skillnadpris var Tina Bengtsson, grundare av Facebookgruppen Julhjälpen i Torsby. Här tar hon emot pris och hyllningar. På fotot nedan ser vi också de tre vinnarna av idrottspriserna under Syssleträffens festligheter på kvällen den 2 november 2019 i GA-hallen i Sysslebäck.

Pristagarna tillsammans med kommunalråden. Från vänster: Kommunalråd Anna-Lena Carlsson (C), årets vinnare av Rookie-pokalen Elin Sundén, årets vinnare av Eldsjälspokalen Lasse Andersson, årets vinnare av Idrottspokalen Linus Östlund, kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S) och historiens första pristagare av Skillnadpriset, Tina Bengtsson, grundare av facebookgruppen Julhjälpen i Torsby. Foto: Ulrika Andersson.

Inge Olsson, SO-lärare på Frykenskolan i Torsby.

Motivering: Inge Olsson har under många år, genom sitt engagemang, sin drivkraft och sin livserfarenhet, på ett målande och exemplifierande sätt, inspirerat elever att hitta glädjen i skolarbetet och på så vis nå sina mål i skolan.

Medarbetarna vid Ransbysågen i Sysslebäck.

Motivering: Medarbetarna vid Ransbysågen har med en stor portion flexibilitet, lösningsförmåga och därtill ett skickligt yrkeskunnande, möjliggjort en fortsatt drift av sågen under uppbyggnaden efter branden i december -18.

Tina Bengtsson, grundare av Facebookgruppen Julhjälpen i Torsby.

Motivering: Tina Bengtsson har med ett varmt hjärta och stort engagemang hjälpt barnfamiljer att få en fin och minnesvärd jul. Tina har varit navet i verksamheten, hon har tagit emot önskelistor, samlat in och delat ut de julklappar som vänliga kommuninvånare har bidragit med. Tina har med största respekt för barnfamiljerna sett till så att de är och förblir anonyma.

Innehållsansvarig: Ulrika Andersson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: