Torsby kommun
Torsby kommun

Symboliskt yxhugg invigde Stölletskolans uteklassrum

Bilden till vänster: Invigningstal av skolchef Johan Nilsson och kommundirektör Thomas Stjerndorff i det nya fina uteklassrummet som invigdes onsdagen den 4 oktober. Bilden till höger: Erika Mähler, lärare på Stölletskolan, ingick i det vinnande dragkamplaget och fick äran att göra det symboliska invigningshugget.

I förmiddagssol onsdagen den 4 oktober invigdes Stölletskolans uteklassrum med ett symboliskt yxhugg av Erika Mähler, som arbetar som lärare på Stölletskolan. Sen blev det tipspromenad och gofika. Invigningstalade gjorde kommundirektör Thomas Stjerndorff och skolchef Johan Nilsson.

Ungefär 35 barn och ungdomar kom med sina lärare och pedagoger till dagens invigning. Från vänster: Johan Nilsson skolchef och Thomas Stjerndorff kommundirektör invigningstalar vid uteklassrummets "kateder".

Ett tjugotal elever från Stölletskolans förskoleklass - årskurs 5 och cirka 15 barn från fritidsverksamheten i Stöllet besökte invigningen tillsammans med sina lärare och pedagoger och annan personal. Bland de besökande fanns också ett antal Stölletbor dagen till ära.

- Vi är stolta och jätteglada att vi nu har kompletterat Stölletskolan med det här fina uteklassrummet. Det kommer att bli ett uppskattat och hälsofrämjande inslag i barnens och lärarnas tid i skolan, och jag kan avslöja att vi kommer att fortsätta utveckla området tillsammans med Norra Ny Utveckling, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör Torsby kommun.

Utvecklande kunskapsmässigt och socialt - goda relationer skapar trygghet

Efter invigningstal och invigningshugg överlämnade kommundirektör Thomas Stjerndorff över ett startbidrag från Torsby kommun till Stölletskolan och uteklassrummet.

Skolskogen och uteklassrummet i Stöllet är första steget i ett pilotprojekt mellan Torsby kommuns barn- och utbildningsnämnd, kommunstyrelsen, tekniska avdelningen och arbetsmarknadsavdelningen. Som en del i arbetet med att erbjuda trygga och trivsamma skolmiljöer som inspirerar till rörelse och uteaktivitet vill pilotprojektet utveckla den fina skogsmiljö som finns inom eller i nära anslutning till kommunens skolgårdar.

- Ja, vi vill kunna nyttja det fina i att vi har skogen så nära skolan. Skogen är ju en del av allas vår vardag för oss som lever och bor här och häromkring, och att använda skogen som en plats för lärande tror vi är positivt för både elever och lärare. Att vistas ute i skog och mark och att samtidigt göra saker tillsammans ger en fin grund till goda relationer elever emellan, men också mellan lärare och elever, vilket i sin tur leder till att det blir så mycket roligare att lära sig saker, säger skolchefen Johan Nilsson, han fortsätter:


- Att bedriva lektioner inne i klassrummet är ett sätt, och det är bra, att bedriva lektioner ute är ett annat sätt som kan ge lite annorlunda dynamik till lektionen, på ett positivt sätt. Jag tror att kombinationen av dessa utvecklar oss som människor, både när det gäller rent kunskapsmässigt och socialt, i relationer med varandra. Goda relationer skapar trygghet och vi arbetar hela tiden för att eleverna ska känna trygghet i skolan, säger Johan Nilsson, skolchef, Torsby kommun.

Spännande dragkamp om vem som skulle få invigningshugga av repet på huggkubben

Det var en spännande och mycket jämn dragkamp mellan de två lagen som gjorde upp om det symboliska invigningshugget.

Det vinnande dragkamplaget bestod av, från vänster: Maria Jacobsson skolkurator, Margareta Bengtsson lärare, Erika Mähler lärare och Arne Perschel modersmålslärare (nederländska).

Det var en hård kamp mot de här fyra som drog åt andra hållet, från vänster, Johan Nilsson skolchef, Caroline Multanen resursassistent, Gunilla Åberg lärare och Madeleine Çiçek rektor. Efter dragkampen var vi alla rörande överens om att precis alla är vinnare.

Ingela Kåreskog, ordförande i Norra Ny Utveckling Ekonomisk Förening, fanns på plats invigningen och lämnade över en present till eleverna och lärarna från föreningen.

Efter själva invigningsceremonien och före gofikat (kanelbullar, festis och kaffe som fotografen dessvärre missade att fota) var det tipspromenad för alla barn i området bredvid uteklassrummet, runt fotbollsplanen och förbi utegymmet ...

... och sedan tillbaks till uteklassrummet, där kommundirektören och skolchefen väntade och tog emot alla tipslappar. En strålande och trivsam dag!

Se/läs/lyssna på SVT Värmlands reportage om dagens invigning av Stölletskolans uteklassrum

Följ gärna "tryggareskolmiljoertorsby" på Instagram

instagram.com/tryggareskolmiljoertorsby finns mer bilder och inlägg om projektet Tryggare skolmiljö i Torsby.

 

Text och foto: Ulrika Andersson, Torsby kommun.

Innehållsansvarig: Ulrika Andersson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Till toppen