Torsby kommun
Torsby kommun

Kulturstipendier till Hanna Hasselberg och Blue Valley Boys

Gruppbild på tre killar med instrument samt en porträttbild på kvinna.

Grattis till 2023 års kulturstipendier Blue Valley Boys och Hanna Hasselberg.

Årets kulturstipendiater i Torsby kommun heter Hanna Hasselberg och rockabillybandet Blue Valley Boys, båda inom musikens område. Stor grattis till er!

Varje år delar Torsby kommun ut kulturstipendier till personer som utmärkt sig inom kulturens område. Nu är det klart vilka som får 2023 års kulturstipendier.

1. Hanna Hasselberg, soloprojektet HELH

I detta projekt kombinerar Hanna självrannsakande texter och en poppig ljudbild som förenar allvar och lek.

Motivering:

”Med sina rötter i Torsby och framtidsutsikter i världen tar HELH oss med på en musikstorm. Hon blandar melankoli med lekfullhet och skapar en sökande eposé om de svåra tio åren mellan 20 och 30 i sitt nya album. Vi ser fram emot att följa skapandet framöver och absorberar varje ton. ”

2. Rockabilly-gruppen Blue Valley Boys

Blue Valley Boys är en trio som består av Andreas Bäckström, Niclas Haraldsson och Robert Tomasson. De spelar autentisk rockabilly och har turnerat både lokalt och internationellt i bl.a. Frankrike och USA.

Motivering:

”Med hög musikalisk förmåga som gör att det sprätter i dansbenen även för en stel så tar Blue Valley Boys med oss på en tidsresa till 50-talets USA. The Curtain Call är redan ett klassiskt rockabilly album – och vi hoppas på att ni inte stannar för länge bakom ridån utan att vi får fortsätta ta del av er låtskatt – för rockabillyn är minst sagt i Torsby för att stanna.”

Musikalisk bredd

-Det känns väldigt roligt att få uppmärksamma två musikaktörer med rötterna i Torsby som visar på bredden av kvalitativ musik i Torsbys musikexport. Det säger Evelina Nilsson, kulturchef i Torsby kommun.

Hanna Hasselberg är uppväxt i Torsby och bodde där tills hon gick ur högstadiet. Artistnamnet HELH är en förkortning av Hanna Elisabet Linnea Hasselberg. År 2022 släppte hon sitt debutablum Really Young Adult som hyllades i media av bland andra PSL, DN och Gaffa. I augusti 2023 deltog Hanna på musikevenemanget Scensommarock i Torsby. Numera bor hon i Göteborg.

Blue Valley Boys har redan samlat på sig nästan 20 år i branschen med både nationella och internationella framgångar. Även om gruppen lade ner sitt gigande 2020 så har de under 2023 släppt ett nytt album med hög rockabilly-kvalitet. Den nya skivan ”The Curtain Call” innehåller tolv ”bätter-beter” och finns att få tag på både digitalt och på klassisk LP.

Kulturstipendierna kommer att delas ut i samband med kommunfullmäktige i Stjerneskolan, Torsby, måndag den 11 december.

I år delas det inte ut något ungdomskulturstipendium eftersom det inte kommit in några ansökningar, därför blev det två kulturstipendium istället.

För med information kontakta:

Evelina Nilsson, kulturchef, tfn 0560-161 04 eller mejl evelina.nilsson@torsby.se.

Innehållsansvarig: Maria Ivansson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Till toppen