Torsby kommun
Torsby kommun

Grattishurra William & Klarälvdalsserien till Skillnadpriset 2023 - men - alla är vinnare!

2023 års finalister till Skillnadpriset, från vänster: Kategori: Förening/grupp: Klarälvdalsseriens Maria Larsson, Emma Adolfsson och Erika Brindbergs Karlstam. Kategori Individ: Jan Björn. Kategori Individ: William Grund och Kategori Förening/grupp: Antikrundans Eilis Eriksson och Marit Ludvigsson. Foto: Mattias Blomqvist.

Efter en spännande röstningsperiod är det nu klart vilka finalister som allmänheten gav flest röster och därmed vilka som vann årets Skillnadpris. Skillnadpriset delas i år ut för femte gången och för första gången i två kategorier: Individ och Förening/grupp. Vinnarna av 2023 års Skillnadpris är William Grund och Klarälvdalsserien, de korades under lördagens välbesökta och festliga event, Syssleträffen vid Sysslebäcks Bad och Fritid.

Skillnadprisets förstapris, som i år delas ut till William Grund från Stöllet och Klarälvdalsserien som verkar i Sysslebäck och Likenäs, består av, förutom äran, en lokalt producerad tavla, en gicleé, tillverkad av den lokale Ransbykonstnären Albin Liljestrand, och ett presentkort på 5000 kronor att använda hos butikerna och verksamheterna som är medlemmar i näringslivsföreninigen iTorsby. Prisutdelare av årets Skillnadpris var Thomas Stjerndorff, kommundirektör och Anna-Lena Carlsson, vd Torsby Utveckling AB.

- Jätteroligt, ja det är jätteroligt att jag och fotbollen har blivit så uppmärksammade här i Torsby kommun. Vi är i nuläget cirka 30 barn och ungdomar som tränar, och i vinter kommer vi att träna i gympahallen i Stölletskolan en gång i veckan. Det skulle känna jättekul om jag har inspirerat nån som kanske kan göra nåt liknande, säger William Grund, vinnare av Skillnadpriset 2023, kategori Individ utan vinstdrivande syfte.

- Jättekul! Vi blev så överraskade när vi fick veta att vi var nominerade och finalister, och att vi nu står här som en av vinnarna. Så jätterolig! Målet med vår verksamhet är att få ut folk ur stugorna i friska luften för att röra sig, nästa motionstävling blir nån gång efter jul och avslutningstävlingen blir i samband med sportloven, vi kommer att affischera och meddela det på vår facebooksida. Vi hoppas då såklart att få se ännu fler deltagare i alla åldrar, säger Erika Brindbergs Karlstam, en av ledarna i Klarälvdalsserien som vann Skillnadpriset 2023, kategori Förening/grupp utan vinstdrivande syfte.

Förstapristagarna. 2023 års vinnare av Skillnadpriset, från vänster: Kategori: Förening/grupp: Klarälvdalsseriens Erika Brindbergs Karlstam, Maria Larsson och Emma Adolfsson, Prisutdelare Thomas Stjerndorff, kommundirektör. Kategori Individ: William Grund och prisutdelare Anna-Lena Carlsson, vd Torsby Utveckling AB. Foto Mattias Blomqvist för Torsby kommun.

- Stort grattis till William och Klarälvdalsserien som tog hem årets Skillnadpris. De är verkligen fina ambassadörer för den breda målgrupp av kommuninvånare de gör skillnad för. William med sitt driv och sin handlingskraft som är grundad i och sprungen ur hans egen erfarenhet om vad som är viktigt för barn och ungdomar i vardagen. Klarälvdalsserien är ett resultat av tre föreningars goda samarbete och kreativa idéer att utveckla något nytt, i syfte att uppmuntra människor i alla åldrar att röra sig, motionera, umgås och ha roligt tillsammans, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör och prisutdelare av Skillnadpriset 2023.

Andrapristagarna. 2023 års andrapristagare av Skillnadpriset, från vänster: Prisutdelare Anna-Lena Carlsson, vd Torsby utveckling AB, Kategori Individ: Jan Björn. Prisutdelare Thomas Stjerndorff, kommundirektör. Kategori: Förening/grupp: Antikrundans Eilis Eriksson och Marit Ludvigsson. Foto Mattias Blomqvist för Torsby kommun.

Alla är vinnare

Skillnadprisets andrapris 2023 delades ut till de två andra finalisterna i kategori Individ: Jan Björn och i kategori Förening/grupp: Antikrundan. Andrapriset består av ett glasfat, lokalt tillverkat av Liesbeth Singeling på Stillning Glas & Textil i Bograngen.

- Det har återigen varit en spännande röstningsperiod och det är faktiskt så att när det gäller Skillnadpriset så är alla vinnare! På två sätt: För det första, alla fyra finalisterna är vinnare eftersom de alla gör så mycket bra och positivt för så många människor, med sina gärningar. Och för det andra tänker jag att när en individ eller en grupp gör positiv skillnad för en enda annan människa, så har alla inblandade vunnit. Det jag menar är att när vi gör bra och fina saker för varandra händer det något positivt inom oss, både när vi ger och får, det skapar ringar på vattnet som leder till en gladare och varmare vardag människor emellan, säger Anna-Lena Carlsson, vd Torsby Utveckling AB och prisutdelare av Skillnadpriset 2023.

De fyra finalisternas motiveringar

William Grund, Stöllet. (INDIVID utan vinstdrivande syfte).
Motivering: William Grund är grabben som tog barn- och ungdomsverksamheten i Stöllet till en helt ny nivå. På eget initiativ, med fokus på bollek och fotbollsträning tog han bokstavligen bollen i egna händer och såg till att alla barn/ungdomar i området som vill, har möjlighet att leka bollekar, träna fotboll och ha kul på sin fritid tillsammans på hemmaplan, utan långa resor. Tack vare Williams intresse och målmedvetna driv pågår nu fotbollsträning i Stöllet. William som själv leder aktiviteterna är ung, 13 år, och förstod vad som saknades. Han bjöd helt sonika in till lek- och träningsträffar på fotbollsplanen i Stöllet, via sociala medier. Varje vecka sedan i våras träffas de och har roligt tillsammans. William är en sann förebild och med ett stort och varmt hjärta uppmuntrar han, och gör positiv skillnad för många barn/ungdomar i området.

Jan Björn, Torsby. (INDIVID utan vinstdrivande syfte).
Motivering: Jan Björn började planera sina hjälpresor till Ukraina under våren/sommaren -22 och har hittills gjort 13 resor med förnödenheter av olika slag, i en lätt lastbil. Just nu förbereder han de två kommande resorna, som ska ske nu i september och oktober. När han samlat och packat in alla gåvor i skåpbilen, allt från hygienartiklar, rullstolar, rullatorer till filtar, konserver och andra hållbara livsmedel, kör han ensam lasten från Torsby till Zolochiw, ca 150 km in i Ukraina, där den delas ut till behövande av hjälporganisationen Caritas. Initialt bekostade Jan resorna helt själv, men med tiden har gåvorna han samlat in även bestått av pengar till biljetter, drivmedel och logi, vilket i sig har hjälpt honom i sin gärning. Jan har med sitt positiva driv, sitt mod och sin handlingskraft gjort och gör skillnad för många av de ukrainare som är kvar i sitt land.

Klarälvdalsserien, Sysslebäck/Likenäs. (FÖRENING/GRUPP utan vinstdrivande syfte).
Motivering: Klarälvdalsserien är ett samarbete mellan föreningarna Finnskoga IF, IFK Likenäs och Branäs Alpina och riktar sig till motionärer och idrottande i alla åldrar, med fokus på idrottsglädje, gemenskap och rörelse i friska luften, både sommar och vinter. Sedan starten våren -22 motionstävlar deltagarna, som är mellan 2–86 år, mot sig själva och tillsammans, utifrån sina egna förutsättningar, i promenader, löpning och längdskidåkning. Tävlingarna sker i olika åldersklasser och i varierad längd vid tio tillfällen per år, i Sysslebäck, Likenäs, på Långberget och i Branäs. Deltagarna jämför sina egna tider från gång till gång och hittills har ca 85 unga och gamla tävlat mot sig själva vid varje tävling. Med devisen ”gå-lunka-löp” inspirerar Klarälvdalsserien till rolig och hälsosam gemenskap över åldersgränserna, vilket gör skillnad för många unga och gamla.

Antikrundan, Östmark. (FÖRENING/GRUPP utan vinstdrivande syfte).
Motivering: När pandemin satte stopp för att ses som vanligt växte Antikrundan fram. Gruppen startades av några damer i Östmark som varje vecka promenerade tillsammans i skog och mark. Med tiden började de promenera även på andra ställen, t ex i Mattila, Bastvålen, Ambjörby och Oleby. Deltagarantalet ökade i takt med deras utflykter och idag är de drygt 20 damer från när och fjärran när de är som flest. Varje söndag sms:ar samordnare Marit Ludvigsson alla intresserade var nästa utflykt blir och ibland kombinerar de vandringen med en sevärdhet. Hittills har ingen behövt gå ensam tack vare att de är så många, gruppen delas då upp på ett naturligt sätt utifrån ork och kondition. Eilis Eriksson ser ofta till att utflykterna blir publicerade på facebook. Antikrundan gör en positiv och hälsosam skillnad för många damer i området. Kanske blir de fler?           

För mer info om Skillnadpriset

Anna-Lena Carlsson, vd, Torsby Utveckling AB
anna-lena.carlsson@torsby.se
076-816 57 42

Innehållsansvarig: Ulrika Andersson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Till toppen