Torsby kommun
Torsby kommun

En bänk med Gunnar Ehnes dikter invigd

Tre personer sitter på en bänk och tre personer står bakom, utomhus.

På plats vid invigningen var Linnea Rahm, Christian Fryklund och Evelina Nilsson stående samt Elisabeth Ehne, Roger Eriksson och Christina Ehne Edvisson sittande på bänken. Foto: Elin Dahlström.

På skyltsöndagen invigdes den interaktiva bänken vid Gunnar Ehnes tunnel i Torsby. Slå dig ner en stund och lyssna till Roger Eriksson som läser dikter av Gunnar Ehne.

Projektet är ett samarbete mellan iTorsby och kulturavdelningen Torsby kommun med bidrag från Swedbank via Sparbanksstiftelsen Alfa.

Bänken har funnits där sedan tidigare men nu har den blivit interaktiv. Det vill säga en sensor känner av när du är alldeles i närheten av bänken eller sitter på den och ur en högtalare strömmar ljuvlig poesi. Passa på att få en stunds vila och samtidigt lyssna till Roger Eriksson som läst in dikterna. Bänkens teknik är aktiv alla dagar kl. 06.00-23.00.

Positiv satsning

-Den interaktiva bänken är verkligen en positiv satsning för Torsby, säger André Liljemark, näringslivsutvecklare i Torsby kommun. Den skapar inte bara en unik kulturell atmosfär där invånare och besökare kan njuta av Gunnar Ehnes dikter, utan den fungerar också som en mötesplats som stimulerar handel och skapar en livligare stadskärna.

-Satsningar som denna för samman teknik och kultur på ett innovativt sätt och skapar en plats för reflektion och njutning av litterära verk samtidigt som det också främjar en öppenhet för kulturella uttryck, säger Evelina Nilsson kulturchef, Torsby kommun.

Gunnar Ehne Millmarkôrn

Gunnar Ehne föddes i Gävle 1921 men växte upp i Ransäter. I många år var han verksam som lantbrukare på gården Hultsätra i Östmark.

Gunnar Ehne skrev på mål under pseudonymen Millmarkôrn. Han gav ut sin första diktsamling 1980, som också fick titeln Millmarkôrn. Tio år senare kom hans andra diktsamling Sôm sagt va, 1996 den tredje E sali blanning och 1999 samlings- volymen Summa Summarum. Gunnar Ehne avled 2005.

Innehållsansvarig: Maria Ivansson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Till toppen