Torsby kommun
Torsby kommun

Bengt Berg - 50 år som handelsresande i nordiskt vemod

En man sitter och tittar ut genom fönstret med ett konstverk på grön vägg i bakgrunden.

Under Bengt Berg-veckan i mars blir det musik, poesi, utställning, boksläpp och tårtkalas på Torsby bibliotek. Foto: Sofia Sköld.

För 50 år sedan gav Bengt Berg ut sin första bok och under 2023 förärades han Selma Lagerlöfs litteraturpris. Hans rika kulturgärning uppmärksammar vi på Torsby bibliotek under en hel vecka, 11 - 16 mars 2024.

”Bengt Berg - 50 år som handelsresande i nordiskt vemod” kommer att skildras under veckan på olika sätt. Från hans första bok "Där drömmen slutar" till den senaste boken ”Allt tar vägen” som släpps under jubileumsveckan. Totalt har han gett ut ett 50-tal böcker, de flesta på det egna Heidruns förlag.

Samarbeten och utmärkelser

Under åren har Bengt skrivit otaliga dikter om den nordvärmländska hembygden och övriga världen. I flera böcker samarbetar han med olika konstnärer och på senare år även med den egna mobilkameran. Han har fått många litterära utmärkelser för sitt författarskap, är översatt till flera språk och har medverkat på poesifestivaler världen runt.

Heidruns café

Till det kan nämnas populära Heidruns café i Fensbol som Gun-Britt Karlsson och Bengt drev i 25 år med konst, musik och poesi på programmet.

Lägg följande datum på minnet:

Måndag 11 mars kl. 17.00-19.00

Vernissage och dikt till musik. Bengt Berg läser sina dikter till musik av Göran Samuelsson, Västra Ämtervik.

På biblioteket presenteras också en utställning med böcker, bilder och en och annan mössa!

Onsdag 13 mars kl. 17.00-19.00

Handelsresande i nordiskt vemod. Anders Bergs film om Bengt Berg visas och därefter blir det samtal med författaren Arne Melberg, Gräsmark, professor emeritus i litteraturvetenskap.

Lördag 16 mars kl. 11.00-13.00

Boksläpp och tårtkalas. Välkommen alla som vill vara med och träffa bygdens poet!

Innehållsansvarig: Maria Ivansson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: