Torsby kommun
Torsby kommun

30-årsjubileum på LSS-boendet Södra Grinden

Dörren in till ett LSS-boende och en välkomstskylt

Ett av kommunens första LSS-boenden, Södra Grind, fyller i år hela 30 år. Det firade man med öppet hus för anhöriga, gode män, socialnämnden, personal från förr och nu och inte minst för de som bor på Södra Grind.

Det bjöds på smörgåstårta, dricka, lussebullar, pepparkakor, kaffe och hembakta bullar. Gäster och boende lät sig väl smaka.

En man, en kvinna och några personer som fikar

Socialnämndens ledamöter kom på besök på morgonen, fick en visning av boendet och socialchef Gunnar Wigstrand höll tal där han berättade om utvecklingen av LSS-verksamheten i Sverige genom åren samt tackade personalen för det goda arbete de gör i verksamheten varje dag.

Två kvinnor och en man fikar

Några anhöriga som kom på öppet hus

Några kvinnor samtalar och tittar i en gammal tidning

Personal som arbetat på boendet när det startade 1993, samtalar, fikar och minns. Bläddrar i en tidning som gjordes av Landstinget i Värmland.

Boendet sett utifrån

Södra Grind sett utifrån, i vinterskrud

En av lägenheterna sedda utifrån

Varje lägenhet har egen uteplats, så här ser det ut, sett ifrån trädgården

Utvecklingen av LSS i Torsby

På 1980-talet avvecklades de flesta av de större institutionerna där personer med intellektuell funktionsnedsättning. Bland annat Sätters vårdhem på Hammarö. 24 olika gruppboenden byggdes av dåvarande Landtinget runt om i Värmland, ett av dem låg i Torsby kommun. Det var Ringväges boende, som drevs av Landstinget i Värmland.

1993 startades två LSS-boenden till i Torsby tätort, det var Björklunda och Södra Grind (Kajshea/Murar Pers väg).

1995 övergick boendena från landstingsregi till Torsby kommun. Det var så över hela Sverige att omsorgsverksamheten blev kommunal.

Södra Grind idag

På boendet bor fem personer; en kvinna och fyra män. Några av dem har bott här i många år, medan andra har flyttat in på senare år.

Alla bor i varsin fin lägenhet om cirka 35 kvadratmeter, om ett rum med sovalkov och kokvrå samt badrum. Lägenheterna har en öppen planlösning och har bra tillgänglighet med breda dörrar etc. De ligger alla i markplan och utanför finns en liten uteplats till varje lägenhet.

Alla har ett eget hyreskontrakt, antingen med fastighetsägaren som är Helmia Fastigheter AB eller med Torsby kommun.

Personer i ett rum

I dagrummet finns goda möjligheter till samvaro och gemenskap av olika slag.

Totalt arbetar 10 personal vid boendet, alla har heltidsanställning och deras yrkestitel är stödassistent. Man arbetar utifrån omsorgstagarnas behov i olika konstellationer.  Personalen arbetar omväxlande dag, kväll och natt. Deras schema läggs för en fyraveckorsperiod åt gången och de har möjligheter att påverka sitt schema, inom ramen för verksamhetens bohov. De nya bestämmelserna om minst 11 timmars dygnsvila kommer att förändra schemat för personalen, men exakt hur är inte klart än i detalj.

Fem kvinnor på rad

Fyra av personalen som jobbar på Södra Grind i dag tillsammans med områdeschef Åsa Axelsson

Från vänster: Lejla Daci, Lena Johansson, Christina Ekström, Zenita Jonsson och områdeschef Åsa Axelsson. Hunden Sally är av rasen shitzu och är två år. Personalen på bilden har arbetat mellan ett och åtta år på Södra Grind.

Fyra kvinnor på rad

Några av personalen som arbetade på boendet när det startade 1993.

Fyra personal som arbetade från starten, från vänster:

Annelie Henriksson, Ingela Persson, Katarina Löfvenhamn, Britt-Marie "Bittan" Olsson. Alla fyra var med från starten 1993, någon arbetade kvar i 17 år, andra i långt över 20 år. De har alltså följt verksamheten under mycket lång tid.

Fem kvinnor på rad, i svartvitt, från en gammal tidning

Fem kvinnor som arbetade på boendet då det startade 1993. Bilden är från en tidning som Landstinget i Värmland gjorde om LSS-verksamhet då.

Innehållsansvarig: Åsa Axelsson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Till toppen