Torsby kommun
Torsby kommun

Några "preppertips"

Under Krisberedskapsveckan 2018 presenterade ett antal Torsbybor sina tips på hur man kan förbereda sig inför en samhällskris, till exempel när elen försvinner. Du kan också längre ner på sidan läsa några av de preppertips som kom in i samband med vår preppertävling.

Vad är ditt bästa "preppertips" om elen försvinner?

Personporträtt på en kvinna med sin lilla dotter.

Sofia Nydahl, Spishyllan, Branäs

- Jag ser till att alltid ha stearinljus hemma, det händer varje vinter att det blir ett strömavbrott. Vi har vedspis i köket där vi kan koka vatten och laga mat, säger Sofia med yngsta dottern Pixi.

Personporträtt på en kvinna.

IngMarie Junler, Torsby, Vildmark i Värmland:

- För några år sedan hade vi inte ström på 48 timmar, vilket var lite ”spännande”. Att ladda telefonen blev också en utmaning. Då var jag glad att jag hade en solcellsladdare. Och så har jag en jordkällare, där kan vi förvara mat sommar som vinter.

Personporträtt på en man.

Olov Henriksson, Mastkärr, Torsby:

- Mitt bästa tips är att mjölksyra grönsaker och torka äpplen, det är jättegott och håller sig länge. Antingen har du ett överflöd i en egen trädgård eller också passar du på att köpa när det är säsong och billigt på grönsaker och frukt. Det ska lagras torrt och kräver ingen el.

Personporträtt på en man.

Daniel Högfeldt, Lekvattnet

- Vi bor i ett äldre hus och har självtryck på dricksvatten, så vi behöver ingen el till det. Vi har vedspis och kamin men även en kökspanna om det blir strömavbrott. Mitt bästa tips är nog att ha en alternativ källa så man kan laga mat, till exempel ett Trangia-kök.

Tips genom "preppertävlingen"

Under krisberedskapsveckan i slutet av maj/början av juni utlyste kommunen en tävling. Tack till alla som deltog! Här kommer vinnarna.

Vi bad alla som ville, att komma in med förslag på sådant som de själva gör för att förbereda sig för en eventuell kris, t.ex. att elen eller vattnet försvinner, att värmen blir borta eller att man inte kan kommunicera med omvärlden för att telefon eller internet försvinner.

Vi tackar för alla förslag som kom in, mycket tänkvärt, och bra praktiska tips delar man med sig. Vad man kan tänka på att ha hemma, eller vad man kan göra för att förebygga och underlätta den dagen krisen kommer.

Priserna var ett tangiakök (stormkök) som förstapris (värde 800 kr), två krislådor med diverse matvaror etc i (värde vardera 450 kr inkl. lådan), och tredjepris var Lottakårens sällskapsspel ”Klarar du krisen?” 

Vinnarna

1:a pris:

Anna Larsson

2:a pris

Lisbeth Boåsen och Lena Hallgren

3:e pris

Annelie Berglund, Anita Steen, David Halvardsson, Yvonne Broberg, Mattias Lindberg och Ulf Bang Ellings.

Några av de inkomna tipsen

Annelie Berglund: Utrusta huset med en kamin 🔥om man har möjlighet! Då finns både värme o möjlighet till enklare matlagning!

Anita Steen: En låda med torrvaror , t ex kex, knäckebröd pasta etc och konserver som kan varieras
Ficklampor förutom värmeljus
Vattendunkarna
Sprit - stormkök , tändstickor
Kaffe i massor :)

David Halvardsson: Renovera jordkällaren och fyll den med konserver, konservöppnare och en lagrad whiskey

Yvonne Broberg: Förvissa mig om var färskvatten finns, vårt viktigaste livsmedel. Se till att bilen alltid är näst intill fulltankad. Går elen på våra bensinstationer är det slut med åkande. Konsentrera boendet till ett rum i bostaden när jag det är kyligt ute. Tömma vattensystem om kyla blir långvarig. För övrigt i ovanstående kommentarer.

Lena Hallgren: Installerade en täljstenskamin i huset som håller värmen länge även en gasolkamin är bra, gasolkök för matlagning, ett stort förråd med ved, ett lager frystorkad mat och konserver och annat som står sig bra, ta reda på var det finns en källa du kan hämta vatten i, prata med släkt eller vänner man kan kanske samsas i ett hus , bättre att värma upp ett hus än flera , många människor ger också värme på flera sätt .

Mattias Lindberg: Ett väldigt bra sätt att lära er hur man överlever av naturen m.m
Är att kolla in YouTube för där har jag lärt mig mycket faktiskt praktiska saker som hur jag använder vatten till ström.

Anna Larsson: Förråd av torra matvaror förvarade i plastbackar, konserver, fruktdrycker, läkemedel, värmekällor så som yllefiltar, värmeljus, element som drivs av annat än el eller kamin, telefonlista på pappskiva med alla viktiga nummer så som till närmaste anhöriga och nödnummer samt samhällsinformation, batterier, tändstickor. Toalettpapper, handsprit, tvålar. Vattendunkar.
Redig ryggsäck om man måste gå långt. Kontanter, godis/druvsocker, mat till husdjuren, rep, såg, yxa.
Dunkar med vatten som man lagrar mörkt eller fryser. Mobilladdare till bil.
Stearinljus och ett lager med uppiggande. Grill och grillkol för att kunna laga mat ute.
Viktigaste rådet: läs på och va förberedd på att ta ansvar för dig själv men håll ett öga på dina grannar om de behöver hjälp.

Lisbeth Boåsen: Mkt intressant att läsa olika tips! 👍 Det jag tänker på är att om "strömmen går" mitt i natten och det är kolsvart!!! Då kan det vara svårt att komma ihåg: Var har jag tändstickor, stearinljus, ficklampa m fl "nödvändiga prylar". Mitt tips: Lägg på minnet var lådan med "nödutrustningen" håller hus!! 🏠

Ulf Bang Ellingsen: Det kan være klokt å tenke igjennom; hvor vil jeg dra om omstendighetene gjør at jeg ikke lenger kan oppholde meg hjemme? Hvordan vil jeg komme meg dit jeg skal og hva tar jeg med? Har jeg vegkart i tilfelle GPS ikke lenger virker og de vanlige veiene ikke er kjørbare? En plan for hva som skal med kan bedre lages i fred og ro på forhånd, enn under stress når det haster.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: 0560-160 00
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Christina Lech
 • säkerhetssamordnare
 • Tfn: 0560-160 88
 • Mobil: 073-275 57 76
 • E-post: christina.lech@torsby.se
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen