Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

 • Miljö- och byggkontoret
 • Telefon: +4656016060
 • E-post: mbr@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 5. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Maria Hedin
 • miljö- och hälsoskyddsinspektör
 • Tfn: +4656016076
 • Mobil: +46703186076
 • E-post: maria.hedin@torsby.se
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Regler för restauranger och krogar på grund av corona

Vi har sammanställt information om reglerna och vad som gäller för dig som driver ett serveringsställe.

Frågor och svar

Smittskydd på serveringsställen – fakta, råd och vägledning kan du få på länsstyrelsens hemsida.

Lag från 1 juni 2020

Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen börjar gälla den 1 juli 2020. Lagen är till för att förhindra smittspridning av covid-19 på restauranger och caféer m.m.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns också en sida med frågor och svar om regler för restauranger, krogar med mera.

Vilka omfattas av lagstiftningen?

Med uttrycket ”serveringsställe” avses en verksamhet där det bedrivs näringsverksamhet som består i att servera mat eller dryck till allmänheten och där möjlighet ges till förtäring på stället. Lagen gäller för till exempel restauranger, barer, caféer, pubar, glasskiosker med bord för sittande gäster och så vidare.

Lagen och föreskrifterna gäller inte för verksamheter som inte riktar sig till allmänheten eller där det saknas sittplatser och bord . Till exempel omfattas inte skol- och personalmatsalar. Inte heller takeawayställen, foodtrucks och kiosker. Där gäller dock precis som tidigare var och ens personliga ansvar för att se till att trängsel inte uppstår.

Vilka krav finns lagen?

Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att:

 • serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra (gäller även entréer till lokaler)
 • verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras
 • det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras.

Ett tillräckligt långt avstånd ur smittskyddssynpunkt innebär minst 1 meter.

Åtgärder för att förebygga smittspridning

Du som driver ett serveringsställe har en skyldighet att:

 • Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att det ska vara minst en meter mellan olika sällskap vilket innebär minst en meter mellan borden. I ett sällskap får det vara högst 8 personer.
 • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet
 • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår sittandes vid en bardisk
 • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel
 • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar
 • Ni ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.
 • Skriftlig information ska finnas för gästerna om att hålla avstånd.
 • Det ska även erbjudas handsprit till gästerna

Som ett led i er egenkontroll ska ni ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Ni behöver regelbundet utföra riskbedömningar utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Ni behöver även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Skärpta regler för serveringsställen

Från och med den 1 juli 2021 får serveringsställen hålla öppet som vanligt igen.

För dig med serveringstillstånd

Den begränsning som gällt för servering av alkohol upphör från 1 juli 2021.

Från Livsmedelverkets hemsida

I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

Kunskap från tidigare utbrott med liknande coronavirus visar att denna typ av virus smittar från sjuka personer och inte genom ytor som till exempel livsmedel och livsmedelsförpackningar.

Som alltid när man lagar och äter mat behöver händerna vara rena. Handtvätt med tvål och vatten är bästa försvaret mot spridning av olika typer av magsjuka. Att ofta tvätta händerna med tvål och vatten minskar också risken för spridning av coronavirus.

Du kan få svar på flertalet frågor på Livsmedelsverkets hemsida, där finner du frågor och svar som du kanske funderar på när du är kund i en affär eller som gäst på restaurang.

Vem kollar att lagen följs?

Miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Torsby kommun är ansvarig tillsynsmyndighet och vi på miljö- och byggkontoret ska därför kontrollera att lagen följs. Syftet med lagen och att vi kontrollerar att den följs är att trängsel inte ska uppstå på serveringsställen inom kommunen, detta för att förhindra smittspridningen av covid-19.

Om miljö-, bygg- och räddningsnämnden bedömer att ett serveringsställe inte gjort tillräckliga åtgärder för att förhindra trängsel, kan nämnden fatta beslut om föreläggande med krav på åtgärder eller besluta att stänga ner serveringsstället genom ett beslut om förbud mot att bedriva verksamheten.

Beslut som tas enligt denna lag gäller omedelbart om inget annat anges i beslutet och gäller tills serveringsstället visat för miljö-, bygg- och räddningsnämnden att man uppfyller kraven som finns i lagen.


Har du fler frågor än hemsidorna kan besvara?

Mer information hittar du på Folkhälsomyndigens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har någon speciell fråga som du inte tycker att du får svar på med hjälp av dessa hemsidor, är du välkommen att kontakta mig så ska jag ta reda på svar så gott jag kan.

Maria Hedin
miljö- och hälsoskyddsinspektör
maria.hedin@torsby.se
Telefon 0560-160 76

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen