Torsby kommun
Torsby kommun

Coronainformation om kommunens olika verksamheter

Här finns information till dig som invånare om hur den kommunala verksamheten förändras, sorterat efter verksamhet.

Vill du hellre ha våra nyheter i datumordning?

På vår sida www.torsby.se/corona har vi våra noteringar i datumordning, med den nyaste överst, om du föredrar att ta del av vår information på det viset.

Allmän information om coronaviruset

På vår sida www.torsby.se/allmantomcorona finner du lite allmän information som vi samlat för att hjälpa dig nu när coronaviruset och smittspridning är en mycket aktuellt och angelägen fråga.

När barn berättar om coronaviruset

Här finner du en kort men mycket tänkvärd video där barn beskriver coronaviruset.

Förändringar i kommunens verksamheter

Vård och omsorg och övriga socialförvaltningen

Information som rör vård och omsorg samt socialförvaltningen i övrigt med anledning av corona har vi samlat på en egen sida.


Inför Valborg

2020-04-29: Nu stundar valborg, och här kommer en hälsning från Jörgen Johansson till både ungdomar och vuxna. Tänk på att undvika folksamlingar och håll avstånd så hjälps vi alla åt. Trevlig helg!


Orostelefon för kommunens personal

2020-04-29: I samarbete med Hälsolänken, som är kommunens företagshälsovård har kommunen startat en speciell telefonlinje för de anställda, kallad ”orostelefon”. Den startade den 23 april och finns till och med 31 maj i år, men kan förlängas om det behövs. Se vårt pressmeddelande. (Kommunens personal kan läsa mer på intranätet.)


Känner du oro? Det finns många ställen att kontakta.

2020-04-29: Vi har samlat många telefonnummer och ställen som man kan kontakta om man känner oro av olika slag, du finner dem på denna sidan: www.torsby.se/coronaoro


Var ansvarsfull inför storhelger

Vi har samlat information på olika språk om vad du ska tänka på inför högtider i allmänhet och även inför ramadan som startar den 23 april.

Otillåtet med trängsel på restauranger, caféer och barer

Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter gäller från 25 mars 2020 och innebär att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Läs mer om de nya reglerna.

Torsby flygplats

2020-04-23: Trafikverket meddelar att linjeflyget mellan Torsby-Hagfors-Arlanda är fortsatt pausat till och med 29 maj i första hand. Beslutet är taget med anledning av effekterna kring coronapandemin. Vänligen kontakta flygbolaget Amapola för mer info & vid frågor.
Tel: 0770 790 700
E-post: callcenter@direktflyg.com

2020-03-25: Från och med måndag 30 mars är flyglinjen Torsby/Hagfors - Arlanda pausad. Detta är beslutat av Trafikverket och gäller till och med söndag den 26 april. Beslutet är taget med anledning av effekterna kring coronapandemin. Mer info på www.torsbyflygplats.se


---------------------------------------

Information till företag

2020-05-04: Omställningscheckar för företag
Region Värmland infört en tillfällig stödform, så kallade omställningscheckar. Checkarna riktar sig till företag med upp till 49 anställda och varje enskilt företag kan ansöka om max 150 000 kr. Om ditt företag vill ansöka, vill vi att du tar kontakt med Ingela Bönström Brusgård, näringslivsutvecklare på TUAB, innan du skickar in ansökan. Detta för att ansökan ska bli så komplett som möjligt och för att hålla ner tiderna för hantering och handläggningstider hos Region Värmland.

Ingela Bönström Brusgård
e-post: ingela.bonstrom.brusgard@torsby.se
tfn: 076-801 61 75

2020-03-31: Vi har listat exempel på initativ som i dagsläget genomförs från Torsby kommun och våra partners för att stötta det lokala näringslivet i coronatider. Vi har även en företagssida där vi samlat information riktat till företag.

2020-03-27: Vi tipsar om Verksamt Värmlands företagsjour.
För företag som hamnat i akut kris finns stöd och hjälp att få. Ring "Verksamt Värmlands företagsjour" för att prata med personer som svarar på dina frågor, informerar om nationella och regionala stödåtgärder och guidar dig rätt.

Telefonnummer företagsjour: 010-831 90 50
Öppettider: Måndag-fredag kl. 9.00-16.00 (lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00).
Webbsida: www.verksamt.se/web/varmland

2020-03-23: Betala tillsynsavgiften? Har du som företag inte möjlighet att betala tillsynsavgiften nu? Det finns möjlighet att skjuta upp betalningen. Läs mer om hur du går till väga i vår nyhet.öppnas i nytt fönster

2020-03-20: Kontakta näringslivsavdelningen på Torsby kommun eller till TUAB om du som företagare är i behov av råd och stöd till följd av coronaviruset. Kontaktuppgifter hittar du på sidan corionainformation till företag. Där finns också tips på webbplatser där du som företagare kan hitta information.

-------------------------------------------------

Kommunen och frivilliga hjälper seniorer få hem mat & medicin

2020-04-21: Tre nyheter angående tjänsten "Handla till 70+" från och med onsdag 22 april
Torsby kommun och frivilligorganisationer hjälper personer som är 70 år och äldre att handla hem mat och medicin sedan ett antal veckor tillbaks. Fr o m onsdagen den 22 april har vi nytt telefonnummer, nya telefontider och en uppmaning om att vara ute i god tid med ev. medicinbeställning.

 • Nytt telefonnummer att ringa in mat- & medicinbeställning: 0560-160 10

 • Nya telefontider att ringa in mat- & medicinbeställning: Helgfri måndag - torsdag, kl. 9-12

 • Ny info till dig som behöver få medicin uthämtad: Vi ber dig meddela oss i god tid om du behöver hjälp med att få hem medicin, eftersom vi har svårt att hinna leverera den till dig samma vecka som du beställer.

Du kan också göra din mat- & medicinbeställning på www.torsby.se/handla70plus där du också kan läsa mer om tjänsten.

Tips!
Klipp ut och spara annonsen med alla dessa nyheter, som publiceras i Torsbybladet den 22 april, eller ladda ner annonsen här.


2020-04-08: Personal från Torsby bibliotek hjälper nu till vid behov när det gäller att svara i telefon för att tar emot handlingslistor från personer över 70 år. Kommunen och frivilliga hjälper sedan några veckor tillbaka personer som är 70 år och äldre att handla och köra hem varor, om de själva inte har någon som kan hjälpa dem. Tjänsten gäller helgfria vardagar och max en gång per vecka. Ordinarie telefontid är helgfria vardagar kl. 10-12 och 13-16.

Du som behöver vår handlingshjälp kan ringa oss och lämna din handligslista under telefontiden på tfn 073-523 05 04 eller själva fylla i ett beställningsformulär här på www.torsby.se/handla70plus där du också kan läsa mer om tjänsten och hur det går till.


2020-03-19: Hjälp till seniorer att få hem mat. Nu har ju Folkhälsomyndigheten rekommenderat att alla personer över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter, och då kan det vara svårt att få hem matvaror. Har du inte själv just nu någon som kan handla åt dig, kan kommunen hjälpa dig. Vi tar hjälp av frivilliga för att handla matvaror och köra hem till dig.

Från torsdag 19 mars kl. 10-12, 13-15 kan du göra din beställning. Telefon 073-523 05 04 eller på webben www.torsby.se/handla70plus.

Från och med nästa vecka (vecka 13) kan du få varor hemkörda, en gång per vecka.

Här på www.torsby.se/handla70plus läser du om hur du beställer och hur det går till.

------------------------------------------------

Räddningstjänsten informerar

2020-03-18: Med anledning av coronaviruset ändrar Region Värmland sina rutiner för sjukvårdslarm. Räddningstjänsten kommer i fortsättningen att endast att åka ut på IVPA-larm om det inte finns risk för coronasmitta. Andra larm som Första hjälpen-larm kommer endast att hanteras av ambulans- och sjukvårdspersonal.

Region Värmland beslutade på onsdagen om särskilda åtgärder som påverkar räddningstjänstens uppdrag i hela Värmland. För att minska riskerna att smitta slår ut samhällsviktiga funktioner kommer räddningstjänsten inte att larmas ut på vissa uppdrag. Det innebär att IVPA, I väntan på ambulans, endast når räddningstjänsten om man inte misstänker Covid-19 hos den som söker hjälp. Dessa beslut ligger tills vidare och stöds av kommun och räddningstjänst.

Räddningstjänsten i Torsby och Sunne arbetar just nu i stabsläge. Den normala verksamheten som utbildningar, tillsynsverksamhet med mera omprioriteras. Besök på brandstationerna är förbjuden för icke behörig personal men du är välkommen att ringa räddningschef Peter Bergström tfn 070-301 40 79 vid funderingar.

-------------------------------------------------

Nationaldagsfirande ställs in

2020-04-14 Torsby kommun arrangerar inte något nationaldagsfirande 6 juni 2020 med anledning av coronapandemin. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott idag tisdag och följer därmed Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Den preliminära planen var att dagen skulle firas traditionsenligt vid Dalby hembygdsgård i Ransby respektive hembygdsgården Kollsberg i Torsby, om situationen varit annorlunda.

-------------------------------------------------

Badhusen, fritid, kultur, träffpunkter, Torsby Skidtunnel & Sportcenter

2020-06-01 Torsby skidtunnel öppnar för en ny säsong. Du kan läsa på deras hemsida om vilka åtgärder de vidtagit för att minska risken för smittspridning.

2020-05-11: Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att öppna TorsbyBadet och Sysslebäcksbadet måndag den 1 juni, under förutsättning att inte Folkhälsomyndighetens riktlinjer ändras. De stängdes den 18 mars eftersom fritidsavdelningens personal behövdes inom andra verksamheter. Under dessa veckor har personalen både hjälpt till inom omsorgen och storstädat badhusen. Det innebär att badanläggningarna kommer att hålla öppet hela sommaren och de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

2020-04-23: Skidtunneln var planerad att öppna igen för säsongen den 1 maj, men pga coronan flyttar man fram öppningen och hoppas på att öppna 1 juni.

2020-04-23: DigidelCenter som finns på biblioteken i Torsby och Sysslebäck stänger för besök från och med idag. Det görs för att minska risken att sprida smitta, men det går fortfarande att nå Henrik via epost till digidel@torsby.se

2020-04-22: Annons i TorsbyBladet om att biblioteken gärna plockar ihop bokkassar till personer som inte kan komma till biblioteket. Böckerna hämtas hos biblioteket eller om det finns möjlighet så levererars de hem till låntagaren.

Hör av dig på tfn 0560-161 08 så plockar de ihop böcker, tidskrifter eller filmer som du vill låna. Här kan du se annonsen.PDF

2020-04-08: Orienteringsklubben OK Fryksdalen har tillsammans med turistbyrån och näringslivsföreningen iTorsby tagit fram "Torsbyrundan" - en runda där du ska hitta kontroller och du har chans att vinna iTorsby presentkort. Det kommer bli tre rundor, du har en vecka på dig att göra klart rundan. Läs mer på visittorsby.se/torsbyrundan2020, där hittar du också instruktioner.

2020-04-02: Alla föreningar som finns i kommunens föreningsregister har fått information om Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar. Fritidsavdelningen har gjort ett utskick där de samtidigt understryker vikten av att hela tiden söka den senast bekräftade informationen från säkra källor som krisinformation.se samt även hos Riksidrottsförbundet/SISU Värmland.

2020-03-31: Från tisdag den 31 mars är Valbergsstugans bastu och omklädningsrum stängda under april månad, till en börja med. Vi vill minimera infektionsrisken och uppmanar även motionärer och andra som rör sig området Torsby Skidtunnel & Sportcenter att byta om och duscha hemma.

2020-03-30: Denna vecka startar storstädningen av TorsbyBadet. Det görs normalt under tre veckor på sommaren då badet håller stängt. Detta innebär att badet istället kan hålla öppet under sommaren, om situationen är sådan med tanke på coronaläget.

2020-03-18: Från kl. 08.00 idag stängdes TorsbyBadet och Sysslebäcksbadet samt fritidsgårdarna Hole och Tranan. Personal som badvärdar och fritidsledare ska istället hjälpa till inom äldreomsorgen. Personal i Sysslebäck ska bistå Dalbygården och de i Torsby ska jobba på Linden och Lövenstrand.

Sportlife gym på TorsbyBadet och Sysslebäcksbadet är öppet tills vidare, endast för befintliga medlemmar.

2020-03-19: Från onsdag 18 mars är biografen Stjärnan stängd tills vidare och detsamma gäller Bio Nordvärmland i Ambjörby.

2020-03-17: Biblioteken i Torsby och Sysslebäck håller öppet som vanligt men ställer in alla evenemang tills vidare som till exempel föreläsningar, sagostunder och språkcafé. Detta för att minska spridningen av coronaviruset. Bokbussen kör som vanligt enligt turlistan.

2020-03-16: Träffpunkterna inställda. De träffpunkter för seniorer som var planerade under våren 2020 har tyvärr ställts in för att bidra till att minska risken för smittspridning. Det gäller Träffpunkt Gömmanberg , Finnskoga Dalby och Träffpunkt Sysslebäck.

---------------------------------------------

Förskola, grundskola, särskola, kulturskola, UKM

Torsby kommuns förskolor och grundskolor är öppna som vanligt.

Presskonferens bara för barn

2020-05-13: Idag höll Regeringskansliet en presskonferens enbart med frågor från barn angående coronaviruset, barnen var journalister och fick ställa sina frågor. Vill du se och lyssna på presskonferensen hittar du den på Regeringskansliets Youtube-kanal.

Bekräftad smitta av Covid -19 på Holmesskolan

2020-04-19 Under helgen har vi fått information om att en person på Holmesskolan testats positivt för Covid-19. Läs mer på sidan coronainformation för vårdnadshavare.

UKM Torsby är inställt

Torsbys Ung Kultur Möts som var planerad att vara lördag 28 mars är inställd.

-------------------

Brev till vårdnadshavarare

2020-03-20: Hur förbereder sig Torsby kommuns skolor, förskolor och fritidshem för en eventuell stängning?

-------------------

Inventering av behov av barnomsorg

2020-03-18: Vårdnadshavare till barn i förskola och grundskola får idag en fråga från barn- och utbildningsförvaltningen om sitt behov av barnomsorg, OM det skulle komma ett beslut att förskolor och grundskolor behöver stängas. Här på www.torsby.se/behovavbarnomsorg finner du det formulär som du ombeds fylla i.

------------------

Kost- och städ, matservering, kommunens restauranger

2020-03-25: När badhusen stängde för en vecka sedan skapades en personalpool med badvärdar och fritidsledare varav en del hjälper till inom omsorgen. Nu har kommunens städavdelning hört av sig och behöver hjälp. Då gjordes ett byte där en personal från Sysslebäcksbadet började städa på Kvistbergsskolan och en person inom städ, som hade utbildning som undersköterska, började på Dalbygården istället.

Nya matrutiner på skolor och nu även restauranger

2020-03-25: Restaurang Skogsstjärnan (sjukhusrestaurangen) och Mätt o Go på Valbergsgården har ändrat sina serveringsrutiner som en följd av Livsmedelsverkets nya bestämmelser igår.

Skolorna serverar sedan en dryg vecka tilbaka maten på tallrik istället för som tidigare genom att eleverna får ta av en buffé.

Läs mer om förändringarna och se inlägget när förskoleklass C på Holmesskolan är i matsalen och äter idag.

------------

Förändring inom matbespisningen på skolorna:

2020-03-17: För att minska risken med smittspridning kommer skoleleverna från och med torsdag 19 mars inte längre att ta sin mat själva från matbuffén utan de blir serverade maten på tallrik.

Under den här perioden, som vi idag inte vet hur lång den blir, kommer det bara att serveras en sorts sallad eller grönsak per dag, detta för att underlätta serveringen.

Elever med specialmat och allergier kommer förstås även nu att få den mat som är anpassad efter deras behov.

-------------------

Familjecentralen

2020-03-16: De öppna verksamheterna (babycafé och öppna förskolan) på familjecentralen kommer tillsvidare att hålla stängt som en åtgärd att minska rörlighet och kontakter i samhället.

Bokade besök på BVC, BMM och hos socionomen sker som vanligt under förutsättning att man inte har några förkylningssymtom.

------------------

Brev till vårdnadshavare

2020-03-13: Information till vårdnadshavare och elever vid Torsby kommuns förskolor och skolor.

----------------------------------------------------

Gymnasieskolan Stjerneskolan

Information som rör Stjerneskolan med anledning av corona har vi samlat på en egen sida.

----------------------------------------------------

Politik och förvaltning

2020-03-31: Kommunalråden Ann-Katrin Järåsen och Anna-Lena Carlsson vill uppmärksamma och tacka all Torsby kommuns personal för det arbete de gör. Speciellt i dessa tider, där många fått ställa om sitt arbete och gör mycket goda insatser. Se videon där kommunalråden hälsar.

2020-03-24: Kommunfullmäktige kallar till extra sammanträde 6 april. Detta för att bland annat besluta om att ge kommunens nämnder och styrelser rätt att genomföra sina kommande sammanträden digitalt. (Denna möjlighet har inte funnits förut, men kan nu det genom en ändring i kommunallagen, "om fullmäktige så medger".) Kommunfullmäktiges april-sammanträde kommer också att flyttas fram till maj.

2020-03-17: Kommunens krisledningsnämnd sammanträdde för första gången tisdagen den 17 mars. Detta för att få information från kommundirektör och säkerhetssamordnare om läget inom de kommunala verksamheterna.

Krisledningsnämnden har inte tagit över beslutsfattandet i kommunen, utan alla nämnder och styrelser arbetar som förut inom sina områden.

Kommunens beredningsgrupp med tjänstemän från olika förvaltningar träffas tre gånger per vecka för att avrapportera läget inom sina olika verksamheter. Vid dessa möten informerar också kommundirektören och säkerhetssamordnaren om övergripande beslut och direktiv som kommit från myndigheter etc.

-----------------------------------

Information i TorsbyBladet

2020-04-29: Idag hade vi en sjätte annons i TorsbyBladetPDF, den var tvåsidig.

2020-04-22: Idag hade vi en femte annons i TorsbyBladetPDF, den var tvåsidig. (TorsbyBladet hade uppehåll en vecka på grund av påsk.)

2020-04-08: Idag hade vi en fjärde annons i TorsbyBladetPDF, den var tvåsidig.

2020-04-01: Idag hade vi en tredje annons i TorsbyBladet den var tvåsidig. I annonsen påminner vi om vikten att alla tar ansvar för att minska risken för smittspridning, tipsar om länkar till myndigheter där man kan få korrekt och trovärd information samt redovisar exempel på sådant som Torsby kommun arbetat med under veckan som gått.

2020-03-25: Idag hade vi en tvåsidig annons nr 2 i TorsbyBladet på mittuppslaget, PDFdär vi tipsar om tvätta händerna m.m. samt listade upp olika åtgärder som gjorts inom kommunens olika verksamheter med anledning av corona.

2020-03-18: Idag hade vi en annons i TorsbyBladetPDF där vi tipsar om var man kan få mer information, var man finner kommunens information (torsby.se/corona) och tips på hur man kan förhindra smittspridning.

----------------------------------------------------

Begränsade besöksmöjligheter - Vi ber er, ring oss eller sänd e-post

2020-04-05 För att skydda varandra och minska risken för smittspridning nu i coronatider, ser vi hellre att du som vill ha kontakt med kommunen ringer eller sänder e-post till oss. Vi hoppas och tror att du har förståelse för detta.

Vi är många på kommunkontoret, amverkanskontoret och socialkontoret Björkarna som arbetar hemifrån men vill du träffa oss kan du naturligtvis ringa och boka en tid.

Tekniska avdelningen på kommunförrådet tar inte emot besök utan vi ber er ringa eller sända e-post till oss.

Söker du en speciell person hittar du alla våra kontaktuppgifter på www.torsby.se/kontaktaoss eller via växeln 0560-160 00.

Samverkanskontoret i Sysslebäck:
På grund av personalbrist kan kontoret vara stängt ibland. Du hittar kontaktuppgifter på www.torsby.se/kontaktaoss.

Särskilda boenden, gruppboende, korttidsvård/växelvård
Besöksförbud från och med fredagen den 20 mars 2020

---------------------------------------------

Så här arbetar Torsby kommun

Torsby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Folkhälsomyndigheten bedömer just nu risken för samhällsspridning av viruset i Sverige som mycket hög. Torsby kommun följer händelseutvecklingen och som läget är nu är alla kommunala verksamheter igång som vanligt. Kommunen kommer att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt.

Kommunens hållning

Kommunens hållning är att förlita oss på kända fakta och följa de råd och direktiv som bland annat Folkhälsomyndigheten och smittskyddet hos Region Värmland ger.

Torsby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket betyder att det inte finns någon anledning att stanna hemma från arbete, skola eller förskola om du inte är sjuk eller uppvisar några symptom. Vi uppmanar vårdnadshavare och elever som varit i ett riskområde att kontakta rektor eller skolsköterska. Vi uppmanar också all personal att kontakta sin chef om de varit i ett riksområde.

Personer som rest i de utsatta områdena och uppvisar symptom (feber, hosta och/eller andningssvårigheter) ska kontakta sjukvården genom att ringa 1177.

Avstämningsmöten

Kommundirektören och säkerhetssamordnaren har avstämningsmöten tre gånger per vecka med företrädare för kommunens olika verksamheter. Planen är att mötena ska fortsätta så länge det behövs. .

Där rapporterar alla hur situationen är i respektive förvaltning, vilka förändringar som gjorts osv. Säkerhetssamordnaren informerar om övergripande beslut som kommit in från myndigheter och man tar ställning till övergripande inriktningar.

Personal inom kommunens verksamheter får information som rör deras arbete från sin chef på det sätt som de brukar få sin information. Övergripande information som rör personal finns på kommunens intranät.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: 0560-160 00
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Annette Lauritzen
 • kommunikationsstrateg
 • Tfn: 0560-160 04
 • Mobil: 070-389 60 04
 • E-post: annette.lauritzen@torsby.se
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen