Torsby kommun
Torsby kommun

Nya regler för restauranger och krogar på grund av corona

Från och med 24 mars 2020 ska restauranger, barer och caféer i hela Sverige vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av corona/covid-19.

Den 21 april sändes en påminnelse från alla Värmlands kommuner till företag som serverar mat och dryck via brev. Här kan du läsa den text som fanns i brevet.

Direktiv från myndigheterna

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ger direktiv om vad det är som gäller.

Vi informerar här om vad dessa två myndigheter skriver på sina hemsidor. Texten kan kanske te sig lite byråkratisk, men vi vill i dagsläget inte ändra i deras text då det måhända skulle kunna bli förändrad tolkning i en egenförfattad text. Informationen är alltså hämtad direkt från hemsidorna.

Från Livsmedelverkets hemsida

I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

Kunskap från tidigare utbrott med liknande coronavirus visar att denna typ av virus smittar från sjuka personer och inte genom ytor som till exempel livsmedel och livsmedelsförpackningar.

Som alltid när man lagar och äter mat behöver händerna vara rena. Handtvätt med tvål och vatten är bästa försvaret mot spridning av olika typer av magsjuka. Att ofta tvätta händerna med tvål och vatten minskar också risken för spridning av coronavirus.

Du kan få svar på flertalet frågor på Livsmedelsverkets hemsida, där finner du frågor och svar som du kanske funderar på när du är kund i en affär eller som gäst på restaurang.

Källa: Livsmedelsverket.

Från Folkhälsomyndighetens hemsida

Restauranger, barer och caféer i hela landet ska vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Här är lite information kring detta.

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.
  • Restauranger och after ski-verksamhet på skidorter omfattas av reglerna.

Det finns en lång rad ”Frågor och svar" på Folkhälsomyndigheten” både till konsumenter och till företagare. Gå gärna in där och läs.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Har du fler frågor än hemsidorna kan besvara?

Om du har någon speciell fråga som du inte tycker att du får svar på med hjälp av dessa hemsidor, är du välkommen att kontakta mig så ska jag ta reda på svar så gott jag kan.

Malin Jonsson
miljö- och byggchef Torsby kommun
malin.jonsson@torsby.se
Tfn 076-116 60 84

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.



Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)

Enhet

  • Miljö- och byggkontoret
  • Telefon: 0560-160 60
  • E-post: mbr@torsby.se
  • Postadress:
  • Torsby kommun
  • 5. Miljö-, bygg- och räddningsnämnden
  • 685 80 Torsby
  • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

  • Malin Jonsson
  • miljö- och byggchef
  • Tfn: 0560-160 84
  • Mobil: 076-116 60 84
  • E-post: malin.jonsson@torsby.se
  • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen