- Startsida torsby.se
- / Omsorg & hjälp
- / Äldre
- / Levnadsberättelse
Enhet
- Socialförvaltningen
- Telefon: +4656016142
- E-post: sn@torsby.se
- Postadress:
- Torsby kommun
- 31. Socialförvaltningen
- 685 80 Torsby
- Besöksadress: Vävaregatan 2, Torsby
Person
- Susanne Axelsson
- Socialt ansvarig samordn
- Tfn: +4656016185
- Mobil: +46733982151
- E-post: susanne.axelsson@torsby.se
- Besöksadress: Vävaregatan 2, Torsby
När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen
Levnadsberättelsen bevarar minnena längre
Varje person som flyttar in på ett äldreboende hos kommunen eller får hemtjänst, erbjuds att fylla i frågor i ett dokument som vi kallar för levnadsberättelse.
Varför levnadsberättelse?
Genom levnadsberättelsen får personalen en möjlighet att bättre lära känna de personer som flyttar in på äldreboende eller får hemtjänst etc. hos kommunen.
Levnadsberättelsen är en skildring av hans eller hennes liv, ett sätt för dem att berätta om vem de är, för den personal som ska ge stöd i vardagen, en möjlighet att kunna stödja kvarvarande funktioner.
Vi lär känna dig som ska bo hos oss eller få vård av oss, din livshistoria, dina vanor och värderingar. På så vis kan personalen bättre bemöta och förstå dig.
Levnadsberättelsen är extra betydelsefull för personer som har svårt att minnas sitt liv eller som inte kan göra sig förstådda.
Vi tror att frågorna och svaren kommer att vara till hjälp för både personal och omsorgstagare, när vi möts och samtalar. Det kan bli mer meningsfulla samtal när man kan prata om sådant som finns med i levnadsberättelsen.
Levnadsberättelsen är ett viktigt redskap för den individanpassade vården, det ska vara ett levande dokument där man hela tiden kan fylla på med nya händelser.

Några exempel på frågor
Var är du född och var har du bott? Vad tycker du om att prata om eller inte prata om? Vad har du haft för yrke? Vad är dina intressen? Vilka aktiviteter gillar du? Har du haft husdjur och vilka djur tycker du om? Vad för slags musik lyssnar du gärna på? Hur vill du ha ditt hår, vilka kläder gillar du? Det är några av de frågor som man kan besvara i sin levnadsberättelse.
Frågorna vi ställer i levnadsberättelsen
- Jag är född/har vuxit upp/har bott i:
- Föräldrar, syskon, make/maka, barn och andra viktiga personer för mig:
- Detta jobbade mina föräldrar med:
- Viktiga minnen-händelser från barndomen och mitt liv:
- Yrken och värnplikt:
- Intressen och drömmar:
- Så här gillar jag att klä mig/frisyr/smink:
- Saker som är viktiga för mig:
- Teknik som är viktig för mig (till exempel dator, mobil, dataspel, och så vidare):
- Situationer/saker som gör mig glad och trygg:
- Situationer som gör mig rädd och otrygg:
- Detta vill jag gärna/ ogärna prata om:
- Morgon-nattmänniska/ andra vanor som ni behöver veta:
- Resor/ upplevelser jag har gjort och som jag gärna talar om:
- Religion:
- Högtider/ traditioner:
- Språk jag kan prata/modersmål:
- Mat som jag tycker om/ inte tycker om/allergi
- Musiksmak:
- Husdjur som jag har haft och vilka djur jag tycker om:
- Aktiviteter som jag gärna vill göra:
- Hjälpmedel som jag använder:
- Detta är viktigt att personalen tänker på i bemötandet:
- Annat som jag vill att ni ska veta om mig:
Dokumentet innehåller cirka 25 frågor. Här ovan kan du läsa dem. Klicka på plustecknet så ser du dem.
Frivilligt och med sekretess
Det är förstås frivilligt att skriva sin levnadsberättelse, men erbjudandet ges till de personer och/eller deras anhöriga som kommer i kontakt med kommunens vård och omsorg.
Berättelsen kan skrivas av dig själv, en närstående eller tillsammans med någon du känner dig trygg med och den behandlas med sekretess. Du kan också gärna skriva den tidigare innan du ska flytta in på ett boende eller får hemtjänst.
Gemensamt dokument för socialförvaltningen i Torsby kommun
Totalt cirka 25 frågor finns i det dokument som blev resultatet av en grupp undersköterskors arbete med levnadsberättelsen. Det har förstås funnits levnadsberättelser tidigare inom kommunen, men de har varit olika på olika boenden
och verksamheter. Nu finns det ett dokument som förvaltningsledningen sagt ska användas i hela verksamheten.
Så här arbetades dokumentet fram
Undersköterskorna Lisa Karlsson (Dalbygården i Sysslebäck), Ann-Katrin Nilsson (Gömmanberg i Östmark) och Sofia Johansson (hemtjänsten i Torsby) har arbetat fram den mall för levnadsberättelse som planeras användas i hela socialförvaltningens vård och omsorg.
Lisa, Ann-Katrin och Sofia är undersköterskor och har under senare år vidareutbildat sig till demensspecialiserade undersköterskor. Det är en utbildning som gått på distans, 200 yrkeshögskolepoäng, under två år vid Yrkeshögskolan i Forshaga. De läste utbildningen
samtidigt som de arbetade.
Lisa, Ann-Katrin och Sofia valde då att samarbeta för att ta fram en gemensam mall för levnadsberättelse, som skulle kunna användas av vård och omsorg.
Hösten 2023 startade socialförvaltningen olika projektgrupper av dem som utbildat sig till demensspecialiserade undersköterskor, 16 personer. De arbetade fram en handlingsplan där olika grupperna fick olika uppdrag, t.ex. levnadsberättelse, anhörigstöd
m.m. Därefter har man haft regelbundna uppföljningsträffar med alla kommunens demensspecialiserade undersköterskor.
Vill du veta mer om levnadsberättelsen?
Hör av dig till Susanne Axelsson, socialt ansvarig samordnare på socialförvaltningen, tfn 0560-161 85 eller susanne.axelsson@torsby.se.
Eller så kan du tala med personalen på det boende där du vistas eller där din närstående vistas.

Undersköterskorna Lisa Karlsson (Dalbygården i Sysslebäck), Ann-Katrin Nilsson (Gömmanberg i Östmark) och Sofia Johansson (hemtjänsten i Torsby) har arbetat fram den mall för levnadsberättelse som planeras användas i hela socialförvaltningens vård och omsorg.
Innehållsansvarig: Susanne Axelsson
Senast genomgången:
Senast ändrad:
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.