Vill du ha tips på hur du kan minska ditt matsvinn?
Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Stor del av svinnet uppstår i hushållen. Här kan vi alla hjälpas åt att minska det. Här finner du tips och råd.
33 kilo ätbar mat och dryck slängs varje år
Livsmedelsverket berättar: Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, och en betydande del slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 15 kilo ätbar mat per person och år, i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Sammanlagt blir det 33 kilo, helt i onödan.
Här finns tips och råd om matsvinn - hemma, i storkök eller ditt företag
Livsmedelsverket uppmärksammar matsvinnet och dess konsekvenser i hopp om att fler blir medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat. Samtidigt vill de bidra med konkreta och praktiska tips på hur man kan minska sitt eget matsvinn, bland annat genom att använda sina sinnen för att avgöra om maten går bra att äta. Många tips handlar också om hur du kan planera, förvara och tillaga mat för att minska svinnet.
Internationella matsvinnsdagen 29 september
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år.
Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över, även i Sverige där den fått ett större genomslag för varje år. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen.
Innehållsansvarig: Annette Lauritzen
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.