Torsby kommun
Torsby kommun

Välkommen ut i vinter

Ut på tur - aldrig sur! Oavsett vad du väljer att göra ute i naturen så visa alltid hänsyn till skog och mark.

Naturen ger oss möjlighet till återhämtning och får oss att må bra- det har många fler upptäckt under detta år som gått i pandeminstecken. Det är då extra viktigt att vi visar hänsyn, både till varandra och till naturen.

Vår kommun ett stort geografiskt område där orörd natur samsas med längdskidcentra, bra isfiske och uteliv! För tips på vintriga aktiviteter, gör ett besök på visittorsby.se – där tipsar Torsby turistbyrå om lite av varje. De finns också både på instagram och facebook (sök på Visit Torsby).

Ska du ut och gå?

Under vinterhalvåret görs många vandringsleder och promenadstråk om till skidspår för längdskidåkning. Har vandringsleden eller promenadstråket blivit ett skidspår? Visa hänsyn genom att inte gå, sparka, cykla eller rida i skidspår. Detta gäller både spår för klassisk åkning och områden avsedda för skate.

Upptäck istället nya områden där det finns vandringsleder eller promenadstråk. Ett tips är att kolla listan på visittorsby.se, sök bland tips hos Länsstyrelsen eller skapa din egen karta, det kan du göra på Lantmäteriets webbplats.

Har du en plan för ditt skräp när du besöker naturen?

Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem. Skräp uppskattas varken av de som besöker platsen efter dig eller av den som äger marken. Skräp kan också vara direkt farligt för djur.

  • Ta för vana att alltid ha med dig något som du kan samla ditt skräp i, exempelvis en påse, och ta med skräpet hem.
  • Är papperskorgen full? Gör som 7 av 10 svenskar och ta med skräpet hem. Lägger du skräpet vid sidan av papperskorgen finns det risk att det sprids med vinden eller av djur.
  • Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, det hopas snabbt och blir skräpigt.
  • Kom ihåg att det som göms i snö kommer upp i tö.

(Källa: Naturvårdsverket)

Ska du ut på isen?

Det finns många spännande aktiviteter som du kan göra när isen lagt sig på sjöar som att promenera, åka skridskor eller pimpla.

  • Tänk säkerhet först, läs mer på Issäkerhetsrådets webbplats.
  • Håll avstånd till bostadshus.
  • Om du behöver använda en brygga, välj en som inte är upptagen, inte ligger på någons tomt och är långt från boningshus.
  • Att fiska ingår inte i allemansrätten, kolla upp vilka regler som gäller där du planerar att pimpla. Glöm inte fiskekortet – de flesta av fiskevårdsföreningarna inom kommunen är med på ifiske.se

(Källa: Naturvårdsverket)

Låna dina prylar på Fritidsbanken

Fritidsbankeno är som en bank/bibliotek där du kan låna sport- och fritidsprylar kostnadsfritt, ungefär som när du lånar en bok på ett bibliotek. Fritidsbanken finns i samma hus som TorsbyBadet och Stjernehallen på Fabriksgatan 7 i Torsby.

Du bokar din tid för att komma dit och låna grejer. Läs om öppettider och telefonnumret du ringer för att boka in dig på Fritidsbankens hemsida.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen