Torsby kommun
Torsby kommun

Två innovativa projekt i Torsby kommun

I dag höll Torsby kommun pressträff tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet på Circlab i Torsby. Pressträffen handlade om två nya innovativa projekt: 1) Projekt Hexagon, där Torsby kommun är projektägare på svensk sida och Klosser Innovasjon är projektägare på den norska sidan. 2) Projektet ASD3, där Karlstads universitet är projektägare.

- Det här var en riktigt bra och fin julklapp som bidrar till den gröna omställningen där vi tillsammans med näringslivet tar till vara på restprodukter och kan skapa nya material och produkter. Dessutom är det en stor styrka för Stjerneskolan, Torsby kommuns gymnasium, att samarbetet med Karlstads universitet tas till nya nivåer. Det är riktigt bra för Torsby kommun och hela Värmland, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör.

Projekt Hexagon – från spill till nya möjligheter

Torsby kommun har beviljats medel från Region Värmland och Interreg Sverige-Norge för det nya treåriga projektet Hexagon som är ett samverkansprojekt mellan Torsby kommun, Karlstads universitet och Klosser Innovasjon i Norge, inom Interreg Sverige-Norge. Torsby kommun, Circlab, är projektägare på svenska sidan och Klosser Innovasjon är projektägare på norska sidan.

Ökad kunskap och innovation

På svensk sida är dessutom Karlstads universitet en samverkanspart. Hexagon handlar om att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller. Målgruppen är små- och medelstora företag (SMF) som vill återanvända restprodukter från sina produktionsprocesser till nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och innovation. Genom att kombinera teknisk utveckling kan företag minska avfall, sänka kostnader och skapa hållbara affärsmöjligheter. Projektarbetet kommer att handla bland annat om stöd och rådgivning, workshops, lärtillfällen och tillskapandet av ett receptbibliotek.

Tidsperiod och budget, projekt Hexagon

Projektet har en total budget på nära 19 miljoner kronor och ska pågå under perioden:
2025 01 01 - 2027 12 31.

Torsby kommun och Karlstad Universitet: 14 miljoner kronor.
Klosser Innovasjon och CREDS, Norge: 5 miljoner kronor.


- Eftersom Torsby kommun är en skogskommun och har ett stort intresse av att tillvarata och förädla en av områdets viktigaste tillgångar, har vi ett ansvar att stimulera en fortsatt utveckling. Med det här nya projektet har vi stora möjligheter att tillsammans med näringslivet arbeta med hållbarhet och att få in mer återvinningsbart material, framförallt trä, i 3D-tråden man använder vid printning. Tack vare Region Värmland och Karlstad universitet som har möjliggjort det här samarbetet, kan vi aktivt bidra till den gröna omställningen, säger kommundirektör Thomas Stjerndorff.

Skoglig bioekonomi är ett strategiskt utpekat område i Torsby kommun och ett fokusområde inom Region Värmlands ”smart specialisering”, som är ett arbetssätt för att identifiera och prioritera områden med störst potential för innovation, utveckling och tillväxt.

- Inom smart specialisering är skoglig bioekonomi ett prioriterat område. Torsby kommun har tillsammans med Region Värmland och Paper Province framgångsrikt drivit många projekt inom det skogliga området. Det här nya projektet, Hexagon, som Torsby kommun och Karlstads universitet har tillsammans med Klosser Innovasjon i Norge, ger fina förutsättningar att ytterligare fördjupa regionens kunskaper i ämnet, och göra länet ännu mer konkurrenskraftigt, säger Anders Olsson, strateg inom forskning och innovation, Region Värmland.

Målet med projektet är att skapa ett cirkulärt ekosystem genom att förenkla för företag att hitta vägar till kunskap om 3D printning och material som man kan använda, för att stimulera dem att använda sitt spill för att utveckla nya cirkulära affärsmöjligheter.

För mer info om projekt Hexagon, vänligen kontakta

Anders Olsson, strateg, forskning och innovation
Region Värmland
anders.olsson@regionvarmland.se
010-833 10 25

Thomas Stjerndorff, kommundirektör
Torsby kommun
thomas.stjerndorff@torsby.se
070-344 45 67

Raden till höger från väggen: Malin Lindh, EU-strateg Torsby kommun, Johan Nilsson skolschef, Torsby kommun, Marcus Lech, gymnasiechef Torsby kommun, Johan Brekke processledare Circlab Torsb. Raden till vänster från väggen: Thomas Stjerndorff, kommundirektör, Anders Larsson, rektor Stjerneskolan och Aron Eriksson P4 Värmland. Foto: Emelie Röjeskog.

Region Värmland och Karlstads universitets representanter deltog på länk. Från höger översta raden: Delegationen från Torsby syns i bild nummer ett på skärmen, därefter Jesper Haglund universitetslektor i Fysik KAU, Carina Olsson kommunikatör KAU, Nedre raden från höger: Anders Olsson strateg, forskning och innovation Region Värmland och Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik KAU. Foto: Emelie Röjeskog.

Kompetensutvecklingsprojektet AS3D för innovativ teknik för lärare, elever och forskare

Parallellt med Hexagonprojektet har Karlstads universitet beviljats medel från Region Värmland till projekt ”AS3D”, som är ett samarbete mellan universitetet, Stjerneskolan och Circlab i Torsby.

Nya metoder för säkrare och mer hållbar utveckling

Det finns behov av nyskapande sätt att möta de utmaningar och ambitioner som utpekas i Värmlandsstrategin för att öka konkurrenskraften och bidra till samhällets omställning att säkra en hållbar utveckling. Det finns också en generell utmaning att alltför få elever utbildas inom STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) och att företag därmed inte i tillräcklig hög utsträckning hittar personal med rätt kompetenser.

Lärarna är nyckelfaktorer när det gäller elevernas intresse

De primära målgrupperna för projektet är i första hand Stjerneskolan med sina lärare och elever på teknikprogrammet, forskare inom ämnesdidaktik, forskare inom biobaserade material och processteknik samt testbädden Circlab.

- I projektet AS3D sätter vi fokus på lärarna och deras kompetensutveckling därför att vi vet att lärarna är en nyckelfaktor när det gäller att få eleverna intresserade av sådana här viktiga ämnen. Det handlar om att använda biobaserade material och hållbara produktionsmetoder för att åstadkomma transformationen till bioekonomi, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik, Karlstad universitet.

Tidsperiod och budget, projekt AS3D

Projektet har en total budget på drygt 4,3 miljoner och ska pågå under perioden:
2025-04-01 - 2029-08-31

Circlab, en testbäddsmiljö i Torsby med nationell status.

Circlab har gjort det möjligt för flera företag att testa sina prototypidéer, vilket hjälper företagen med kommersialiseringen av dessa produkter. Testbädden är en miljö där innovatörer som använder prototypframtagning med 3D-printning och biobaserade material kan bryta ny mark och skapa nya värdekedjor. Detta är en viktig aspekt i testbäddens funktion, men den behöver utvecklas och tillgängliggöras genom att fler personer i företag i regionen har större kompetens inom området och därmed kan se testbäddens möjligheter som värdeskapare.

Kreativt och framåtsyftande förhållningssätt

Skolan i synnerhet är en plats där kunskaper om testbäddens möjligheter kommer att spela roll framöver. Projektets syfte är att befästa och utveckla Circlab som testbäddsmiljö. Det görs genom att koppla systematisk utveckling av lärmiljöer och utbildning till testbädden. Att använda skolan som plats för konkret entreprenöriella lärandesituationer ger Circlab en stabil grund, men det handlar också om att göra skolans undervisning mer relevant och praktiknära, där eleverna kan utveckla ett kreativt och framåtsyftande förhållningssätt till STEM-ämnen. Det finns också stor potential i och med att Circlab och Stjerneskolan är samlokaliserade, vilket ger närhet och enkelhet i den kompetensöverföring och utvecklingsarbete som behöver komma tillstånd.

För mer info om projekt AS3D, vänligen kontakta

Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik
Karlstads universitet
magnus.lestelius@kau.se
070-661 12 51

Thomas Stjerndorff, kommundirektör
Torsby kommun
thomas.stjerndorff@torsby.se
070-344 45 67

SR Värmlands Aron Eriksson (till höger) intervjuar kommundirektör Thomas Stjerndorff (till vänster). I mitten Circlabs processledare Johan Brekke. Foto: Emelie Röjeskog.

Innehållsansvarig: Thomas Stjerndorff
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: