Torsby kommun
Torsby kommun

Torsbyungdomar sommarjobbar som egna företagare

En grupp med ungdomar och två vuxna

Femton ungdomar från Torsby tog chansen att prova att förverkliga sin affärsidé

Under tre sommarlovsveckor arbetar femton 15-åriga ungdomar som egna företagare i Torsby. I stället för att arbeta på ett traditionellt sommarjobb så utvecklar de sin affärsidé och driver sitt eget företag.

Testar sommarjobb som egen företagare

Under tre sommarlovsveckor arbetar femton 15-åriga ungdomar som egna företagare i Torsby. I stället för att arbeta på ett traditionellt sommarjobb så utvecklar de sin affärsidé och driver sitt eget företag. Från Torsby kommun får sommarentreprenörerna samma lön som övriga feriearbetande ungdomar i kommunen, dvs 60 kr/timma. Arbetstiden är 6 timmar/dag och totalt max 90 timmar under treveckorsperioden.

Förverkliga sin affärsidé

Ungdomarna får inspiration och utbildning i syfte att förverkliga en affärsidé, som de förhoppningsvis sedan under sitt sommarlov kan tjäna pengar på. Petra Carlsson, projektledare från UF-kontoret i Värmland, handleder och coachar eleverna under hela perioden.

Under startveckan (14–18 juni) genomförs en kickoffvecka där ungdomarna under kreativa och inspirerande former skapar sina affärsidéer. Föreläsningar varvas med praktiska workshops. Efter kickoff-veckan ska entreprenörerna stå redo att testa sina vingar med start den andra veckan.

Vecka 2 och 3 (21 juni – 2 juli) handlar om att göra verklighet av sin idé och tjäna pengar på den. Alla deltagare har daglig kontakt med sin handledare och alltid nära till coachning.

- Alla deltagare ska hinna starta, driva och utveckla sitt företag, berättar Ingela Bönström Brusgård, näringslivsutvecklare på Tuab, som bistår i arbetet med ungdomarna.

Värdefulla arbetslivserfarenheter

Under de tre veckorna får sommarlovsentreprenörerna stifta bekantskap med grunderna i försäljning, marknadsföring och företagande. - Målsättningen är att fler unga ska få större insikt i företagandet som ett alternativ på arbetsmarknaden, säger IngMarie Junler från föreningen Företagarna i Torsby.

- Jag är väldigt glad att Torsby kommun har möjlighet att göra denna satsning säger Eva Larsson, näringslivschef i Torsby kommun. Förhoppningen är att detta kan utvecklas till en återkommande sommarlovsaktivitet som ger många ungdomar värdefulla arbetslivserfarenheter och även stärker samarbetet mellan skola/näringsliv.

Ett utvecklande nära samarbete

Sommarentreprenör 2021 arrangeras av Näringslivsavdelningen Torsby kommun i samarbete med Tuab, Ung Företagsamhet i Värmland och föreningen Företagarna.

Kontaktpersoner

Eva Larsson
näringslivschef, Torsby kommun
eva.larsson@torsby.se
070-212 54 57

Anna-Lena Carlsson
VD, Torsby Utveckling AB, Tuab
anna-lena.carlsson@torsby.se
076-816 57 42

Petra Carlsson
projektledare, Ung Företagsamhet Värmland
petra.carlsson@ungforetagsamhet.se
070-611 12 11

Bildtext: Femton ungdomar startar i dagarna upp sina sommarjobb. Längst ner i bild Eva Larsson, näringslivschef Torsby kommun och Petra Carlsson, projektledare Ung Företagsamhet Värmland

Foto av: Ingela Bönström Brusgård, Tuab

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen