Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Torsby startar Digidelcenter på biblioteken

En kvinna står vid en dator och på skärmen står det Digidel.

Kulturchef Annika Wredenberg ser fram emot att fortsätta satsningen för att sprida digital kunskap till invånarna. Foto: Maria Ivansson

Torsby är en av 15 kommuner i landet som får stöd från Internetstiftelsen och regeringen för att öppna DigidelCenter. På biblioteken i Torsby och Sysslebäck ska invånarna få hjälp med digitala tjänster och teknik med start i februari 2019.

– DigidelCenter är ett sätt att minska det digitala utanförskapet som visat sig vara väldigt framgångsrikt. Därför är det mycket glädjande att Torsby kommun tar den här frågan på allvar, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen.

Först i Värmland

Torsby har sedan tidigare jobbat med frågor kring digitalt utanförskap i projektet Betalbokbussen. Än så länge är Torsby den enda kommunen i Värmland som startar DigidelCenter.

– Genom att vi får möjlighet att starta ett DigidelCenter fortsätter vi med arbetet som inleddes med Betalbokbussen. Vi vet att det finns ett stort behov av att få hjälp och vi har ett viktigt och angeläget uppdrag framför oss, säger kulturchef Annika Wredenberg.

Ny medarbetare

- Så nu letar vi efter en ny medarbetare med både digitala och pedagogiska kunskaper. Det kanske är du?

Allt fler kontakter med både myndigheter och företag förväntas skötas digitalt. Samtidigt finns det en halv miljon svenskar som inte använder internet alls och ytterligare 600 000 som är sällananvändare, enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2018”. På de nya DigidelCentren kommer just de här grupperna kunna få hjälp och stöd med digitala tjänster och färdigheter.

Många kommuner intresserade

Internetstiftelsen är initiativtagare till det DigidelCenter som redan i dag finns på Motala bibliotek och det är det här konceptet som nu sprids till fler kommuner med hjälp av medel från regeringen. Intresset har varit stort, totalt har 50 kommuner ansökt om finansiering. Något som gör att Internetstiftelsen väljer att skjuta till 2,4 miljoner kronor utöver de beviljade medlen från regeringen. Totalt får kommunerna dela på 10,4 miljoner kronor.

Kommunerna som beviljats finansiering är utspridda över hela landet och av varierande storlek, ett medvetet val för att se hur konceptet kan utvecklas utifrån olika förutsättningar. Förhoppningen är också att inspirera fler kommuner att komma igång med liknande verksamheter.

– Vår förhoppning är att redan nästa år kunna dela ut medel för att starta DigidelCenter till ännu fler kommuner, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen.

Här öppnas DigidelCenter:

 • Båstad kommun
 • Gällivare kommun
 • Götene kommun
 • Hylte kommun
 • Jokkmokks kommun
 • Kramfors kommun
 • Krokoms kommun
 • Luleå kommun
 • Mönsterås kommun
 • Norrköpings kommun
 • Rättviks kommun
 • Säters kommun
 • Sävsjö kommun
 • Torsby kommun
 • Vingåkers kommun

För mer information:

Annika Wredenberg, Kulturchef Torsby kommun
E-post: annika.wredenberg@torsby.se
Telefon: 070-180 44 79

Elisabeth Standár, Pressansvarig Internetstiftelsen
E-post: elisabeth.standar@iis.se
Telefon: 070-4075829

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle. Internetstiftelsen ansvarar för drift och administration av internets svenska toppdomän .se. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad olika satsningar inom forskning, utbildning och undervisning. Till exempel start- och mötesplatsen GOTO10, rapporten Svenskarna och internet, Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Läs mer på www.iis.se

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)