Torsby kommun
Torsby kommun

Torsby kommun och kriget i Ukraina

Ukrainas flagga i form av ett hjärta

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som vill hjälpa de människor som drabbas. Vi har samlat information om hur du kan bidra och vad du kan göra.

I första hand är Migrationsverket som ska kontaktas vid mottagande av flyktingar.

Frågor och svar om flyktingsituationen

Det kommer in olika frågor till kommunen som rör kriget i Ukraina och flyktingsituationen, och om vad man kan göra för att hjälpa till för människorna som är kvar i Ukraina eller som är på flykt och har kommit hit till Sverige.

Ett kontaktcenter startas med anledning av kriget i Ukraina

Från och med onsdagen 9 mars startas ett kontaktcenter på biblioteket i Torsby. Kontaktcentret bemannas av Lena Henriksson och hon hjälper till med information. Kontaktcenter är öppet vardagar kl. 08-16 och nås via 070-298 97 68.

Om du känner oro

Det kan finnas många frågor och funderingar kring vad det är som händer och hur det påverkar oss i Sverige. Det är normalt att känna oro och att ha frågor. Barn och unga är särskilt utsatta och möts av mycket information bland annat i sociala medier. Lyssna och var uppmärksam på deras frågor och funderingar

På krisinformation.se hittar du stöd och information https://www.krisinformation.se/

Du kan också läsa om hur du som vuxen kan prata med barn som är oroliga på Försvarsmaktens webbplats.

Torsby kommun flaggar för Ukraina

Som en symbol för vår solidaritet har vi en skylt i form av ett hjärta i Ukrainas färger på vår digitala skylt på E45:an vid infarten till Torsby tätort, söderifrån.

En annan symbol är att vi flaggar med Ukrainas nationsflagga, utanför kommunkontoret, tillsammans med den svenska flaggan. Den kommer att firas en gång per vecka på måndagar.

- Vi känner en djup solidaritet med det Ukrainska folket, och att vi flaggar är en symbol för den känslan och för demokratin i stort, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Jonsson.


Innehållsansvarig: Annette Lauritzen
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen