Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Torsby är femte bästa skolkommunen i landet

Torsby kommer på femte plats av landets kommuner i år när Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommun. Vi har klättrat många platser, från plats 87 som vi var på enligt förra årets rankning.

- Glädjande att vårt systematiska kvalitetsarbete ger så fint resultat, säger kommunchef Thomas Stjerndorff tillika tf skolchef. Ett stort och bra jobb har gjorts av våra skolledare och personal inom kommunens skolor. Vi kommer kika närmare på resultatet från Lärarförbundets lista.

Lärarförbundet rankar

Det är fackföreningen Lärarförbundet som årligen sedan 17 år tillbaka gör en rankning av Sveriges kommuner när det gäller "Bästa skolkommun". Det är 13 olika faktorer som vägs samman.

Här finner du hela listan över dessa faktorer och mer information om undersökningen.

Undersökningen bygger på statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, och Skolverket, samt på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Lärarförbundet har anlitat statistikföretaget Statisticon med att väga samman de 13 kriterier som undersökningen består av. Lärartäthet och andel behöriga lärare är dubbelviktat.

Alla Sveriges 290 kommuner är med i undersökningen. Gymnasiet är inte med helt och hållet för att många kommuner saknar egna gymnasier. Fritidshemmen däremot är med, och grundskolor.

Torsby har klättrat rejält

2017 var Torsby kommuns skolor enligt samma undersökning på 87:e plats, och nu i år på 5:e i Sverige, och därmed också bäst i Värmland.

Undersökningen i media

Lärarförbundets undersökning är i de flesta medier just nu, här är några exempel:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.



Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)