Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Student visar att framtidens klimatsmarta inredning är 3D-printad

Malin Fleen med sin 3D-printade design på Göteborgs universitets examensutställning. Stolen till vänster kommer direkt från skrivaren och den högra visar hur den ser ut i färdigt skick. På golvet syns materialet som använts. Foto: Annica Åman

Studenten Malin Fleen har tillverkat en biokompositmöbel med hjälp av 3D-skrivare. Möbeln hintar om att framtidens inredning kan vara biobaserad och långt mer återanvändbar än dagens möbler.

Möbeldesignstudenten Malin Fleen har upptäckt och visat fördelarna med biobaserad 3D-printing genom att formge, utveckla och producera en fåtölj som en del av sitt examensprojekt på Göteborgs universitet.

Möbeln har skapats genom additiv tillverkning, det vill säga 3D-utskift, på testanläggningen The Wood Region i Sysslebäck som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Materialen som använts är träbaserad biokomposit, epoxi och lin. Metoden kan användas för att tillverka i princip vilken form som helst. Och är du inte nöjd med resultatet, eller när produkten är uttjänt, går det att mala mer materialet och återanvända det till en ny design.

Snickarbakgrund

Allt började med en idé som Malin Fleen fick på sitt tidigare jobb som segelbåtsbyggare. Traditionellt används mindre miljövänliga material som plast och glas- och kolfiber för båtproduktion. Men Malin hade en vision om att använda biobaserade material istället, som är bättre för miljön.

På en båtmässa lärde sig Malin att lin kan användas som laminat, vilket tog henne ett steg närmare drömmen om en hållbarare båtbransch. Men hon saknade fortfarande ett lämpligt kärnmaterial för de former hon ville åstadkomma.

- Jag kom i kontakt med The Wood Region vid en föreläsning på universitetet och upptäckte möjligheterna i 3D-printing med biokomposit. Då föll bitarna på plats och mitt examensprojekt började ta form, säger Malin.

Inget slit och släng

- The Wood Region har varit till stor hjälp. Där har jag testat laminatet, printat olika modeller och fått goda råd, berättar Malin.

Malin har också samarbetat med båttillverkaren Baltic Yachts och biomaterialproducenten UPM under sitt exjobb som hon kallar ”Från företag till form med hållbarhet i åtanke”. Fåtöljen är ett exempel på vad som kan göras och samma material kan mycket väl dyka upp som framtida inredning i båtar och bilar, i offentliga miljöer eller i våra hem.

- Materialet kommer från förnybara källor och går att återanvända, vilket är en stor vinst för miljön. Samtidigt passar 3D-utskift väldigt bra för mjuka former och det är betydligt enklare att printa än att göra det för hand. På så sätt är det även hållbart för företagen tidsmässigt och ekonomiskt. Plus att materialet står emot väder och vind.

Om The Wood Region (TWR)

The Wood Region är en test- och utvecklingsmiljö i Sysslebäck, Värmland, som drivs genom projektet Bioinno som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. I projektet deltar Paper Province, Dalarna Science Park, IUC Dalarna, och Torsby kommun. Projektet går ut på att Värmland och Dalarna ska samarbeta för att hjälpa skogsbaserade innovationer ut på marknaden.

Text och bild: Annica Åman, Kommunikationsansvarig, Paper Province: a.aman@paperprovince.com, tfn 070- 250 94 43

Malin Fleen nås på malin.fleen@gmail.com 

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen