Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Stadig ökning för meritvärdet

Rektorer på bild

Rektorerna Anna Renhult och Madelene Cicek lyfter fram sin personal som väldigt viktig och har till stor del bidragit till det fina resultatet.

Torsby kommuns högstadieskolor hamnar på en tredje plats i Värmland när det kommer till meritvärde för elever som gick ur årskurs 9 läsåret 2017/2018.

Meritvärdet för eleverna i åk 9 var 238 och genomsnittet i Sverige ligger på 228. Hammarö kommun toppar listan i Värmland och på en andra plats finns Storfors kommun. Meritvärdet är summan av de 16 eller 17 bästa betygen som eleven har. Det 17:e betyget räknas med ifall eleven har läst moderna språk. Meritvärdet använder eleverna sedan för att söka in på gymnasiet.

Att elevernas slutbetyg blir allt bättre är något som Anna Renhult och Madelene Cicek, rektorer på Frykenskolan respektive Kvistbergsskolan gläds åt.

- Slutbetygen för eleverna har stadigt ökat under en tid och det känns bra. Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg med våra lärarlag, lärarna gör ett fantastiskt arbete. Vi upplever också att statusen på skolan har ökat, säger Anna Renhult.

Ändrade arbetssätt och ämnesövergripande lektioner tror rektorerna kan vara det som ligger bakom siffrorna.

- Lärarna hjälps åt och vi skapar bra lärmiljöer för våra elever. Vi ser eleverna på ett annat sätt idag och vi kan sätta in resurser i tid där vi ser att det behovs, säger Madelene Cicek.

Det som sticker ut i statistiken är skillnaden på tjejer och killar. Tjejerna har 262 i meritvärde medan killarna har 211, något som rektorerna är väl medvetna om.

- Vi försöker kartlägga och hitta anledningen till varför det ser ut som det gör. Vi lyfter frågan på ett annat sätt nu än förut och pratar om det tillsammans med våra lärare och det hoppas vi ska ge effekt på sikt, avslutar Anna Renhult.

Om statistiken:

Materialet finns att läsa på Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)