Torsby kommun
Torsby kommun

Smittan ökar igen ...

Tyvärr ökar smittan av coronaviruset igen över hela världen och i Sverige. Det blir därför viktigare igen att fortsätta följa regler, råd och rekommendationer för att bromsa smittan.

Idag 5 januari 2021 har det varit en myndighetsgemensam pressträff, den första för året. Smittspridningen i Sverige är väldigt hög och vi följer nu scenario 2, alltså det värsta scenariot som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Fortsätter vi följa det scenariot så blir det en topp i mitten av januari för att sedan förhoppningsvis gå ner igen.

För vecka 50-51 hade vi en incidens i Sverige på 841, att jämföra me 183 för vecka 46-47. Och incidensen idag och två veckor bakåt ligger ännu högre, på 1032.

Under vecka 52 togs över 327 000 tester i landet och 19 % av dessa var positiva.

Man har räknat ut att det är 12 gånger högre risk att hamna på IVA om man är ovaccinerad än om man är vaccinerad.

I landet dominerar nu omikronvarianten tillsammans med Delta. Omikron har en ökad förmåga att bryta igenom immuniteten, men inget indikerar att man blir svårare sjuk.

Myndigheterna har ett mängd regler som vi behöver följa, alla och envar för att minska smittspridningen

På krisinformation.se kan du läsa allt som gäller just nu.

På den sidan kan du också läsa mer om de scenarios som Folkhälsomyndigheten tagit fram, där Sverige nu alltså finns i det de kallar scenario 2.

Innehållsansvarig: Annette Lauritzen
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen