Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Skolmaten serveras åter på vanligt vis

Eleverna har serverats mat på tallrik av personalen sedan i mitten av mars i år. Nu från nästa vecka, måndag 7 september är det återigen buffé där eleverna själva får ta sig mat. Bilden är från Stjerneskolan i Torsby.

Nu på måndag 7 september kommer skolbarnen i Torsby kommun återigen att få ta sig mat i matbespisningen, istället för att bli serverade på tallrik av personal.

Torsby kommun och flertalet andra kommuner införde i mitten av mars ändrade rutiner kring matbespisningen för att minska risken för smittspridning av corona. Då fick skoleleverna inte längre ta sin mat själva från matbuffén utan blev serverade maten på tallrik. En annan förändring var att man bara serverade en sorts sallad eller grönsak per dag, detta för att underlätta serveringen.

De nya rutinerna har fungerat väl, skoleleverna har t.ex. också duktigt följt instruktioner att noga tvätta händer innan de går in i matsalen.

Nackdelen med att alla elever blir serverade individuellt från personal, och samtidigt måste kön till maten hållas gles, är att det tagit lång tid innan man fått sin mat och ibland har man kunnat uppleva att det blivit stressigt att hinna äta maten.

Nu åter mat i buffé

- Vi har lärt oss mycket under den här tiden, säger Ninni Boss som är avdelningschef för kost- och städavdelningen. Sköter man sin handhygien, nyser i armvecket, håller avstånd och kanske framför allt stannar hemma när man är sjuk eller känner symptom, så har vi lyckats minska risken för smittspridning.

Livsmedelsverket säger också t.ex. att kunskap från tidigare utbrott med liknande coronavirus visar att denna typ av virus smittar från sjuka personer och inte genom ytor som till exempel livsmedel och livsmedelsförpackningar.

Sammantagen erfarenhet gör nu att skolorna från och med måndag 7 september återgår till att eleverna själva får ta sig sin mat i buffén.

Däremot är det förstås fortfarande lika viktigt att stanna hemma när man är sjuk, att sköta sin handhygien, hålla avstånd osv.

Personalen kommer också att byta ut serveringsbesticken oftare och t.ex. bara lägga fram mindre mängd bestick för barnen att ta och fyller på allt eftersom.

Man bibehåller dock den anpassade menyn tills vidare, med måltider med färre komponenter än innan coronapandemin.

- Istället för måltider med 5–6 komponenter blir det 3–4 nu, och ett mindre salladsbord för att minska tiden som barnen står i kön och snabba upp flödet, säger Ninni Boss. Det blir t.ex. gratänger och grytor med fler komponenter i samma rätt, men måltiderna är förstås som tidigare fullvärdiga.

- Vi vet också att eleverna har sett fram emot att återigen få ta sin egen mat. Det går snabbare och man kan mer välja själv vad man vill ha.

- Äldre elever förväntas vara goda förebilder. Vårdnadshavarna kan stötta genom att förklara för sina barn och ungdomar varför det finns restriktioner. Håll i, håll ut och håll avstånd, säger Ninni Boss.

Om man vill ha hjälp

Personalen finns i matsalen och visar tillrätta och hjälper till som vanligt. Om någon elev vill ha lite extra hjälp av personalen så får han eller hon det förstås det, det är bara att eleven talar med personalen så hjälper de till.

Har du frågor?

Om du har frågor kring skolmaten och rutinerna kring skolmaten, kan du kontakta Ninni Boss, avdelningschef för kost- och städavdelningen, tfn 0560-161 19 eller ninni.boss@torsby.se. Du kan även fråga kostpersonalen som arbetar i skolbespisningen så kan de berätta mer.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen