Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Skolmaten i Torsby ska lagas av lokala råvaror

En tallrik med kött, grönsaker och potatis.

De kommunala köken i Torsby ska från i höst servera mat på råvaror från lokala producenter.

Från hösten 2020 får skolor och äldreboenden i Torsby kommun, samt köket vid Torsby sjukhus, mat som lagats på värmländska råvaror. Det gäller grönsaker, potatis och kött enligt avtal med Skafferi Värmland AB.

Det är Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner som gått samman och ska via Skafferi Värmland AB köpa grönsaker från bland annat Torfolk Gård, potatis från Värmlandspotatis AB och färskt kött från värmländska gårdar.

Glädjande samarbete

Detta glädjer de inblandade som under ett års tid diskuterat och träffats för att kunna använda lokala råvaror i de kommunala köken.

- Det känns verkligen bra, Det är första gången som vi köper råvaror från Värmland, säger inköpschef i Torsby Mats Ågren.

- När vi upphandlar kan vi inte ställa krav på att vi ska ha råvaror som är producerade lokalt, enligt gällande upphandlingslag. Däremot kan vi kräva att det inte ska ligga längre bort än att man kan göra pedagogiska besök under en dag. Vid våra träffar har vi dessutom varit tydliga med vad som krävs både när det gäller volymer och att leveranser kommer hela året, säger han.

Råvaror från Värmland

Först enades man om att råvaror från Värmland ska räknas som lokalproducerat, eftersom producenterna i de egna kommunerna inte klarar de volymer som krävs. Slutligen blev det ett tvåårigt avtal med Skafferi Värmland som ska leverera färska grönsaker från bland annat Torfolk Gård AB, potatis fran Värmlandspotatis AB och färskt kött från värmländska gårdar. Det är med andra ord mycket positivt för producenterna som ska både odla mer och skaffa fler djur. Avtalet kan sedan förlängas med två år.

Studiebesök för elever

Ett annat krav var att producenterna inte skulle ligga längre bort än att skolbarn och kostpersonal under en dagstur ska kunna göra pedagodiska besök hos producenterna för att se hur de odlar sina grönsaker och föder upp djuren. På så sätt blir det en naturlig del i skolbarnens utbildning och ger samtidigt inspiration till kommunernas kostpersonal.


Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)