Torsby kommun
Torsby kommun

Se gamla bilder med Sofie

En webbsida som bland annat visar texten "Din sökning efter "doktor" gav 3 träffar" samt ett par svartvita bilder.

Kommunens bilddatabas har adressen tbk.kulturhotell.se.

I samband med nationaldagen den 6 juni lanserades bilddatabassystemet Sofie för allmänheten. Ett webbaserat system för att hålla ordning på Torsby kommuns bildskatt.

Systemet har köpts in via Västerbottens museum och till att börja med kan du se drygt 200 bilder på tbk.kulturhotell.se.

Stefan Kindberg på Kulturarvslyftet inom Torsby kommun har ägnat flera år till att digitalisera bilder i en databas som nu rymmer drygt 200 000 bilder. Grovjobbet är alltså gjort. De senaste månaderna har han arbetat med att lägga in en del av bilderna i Sofie för att de ska bli tillgängliga för allmänheten.

Permanenta bilder och utställningar

-I början lägger vi fokus på våra äldsta bilder, tagna av August Perhson under perioden 1880 - 1920, de ska finnas i systemet permanent. Sedan kommer vi att visa utställningar med olika teman. I höst planerar vi till exempel en utställning med hobbyfotografen Gotthald Herman Arrhénborg, då är det nämligen 100 år sedan han tog de första bilderna i vårt arkiv, berättar Stefan.

Torsbyda på Instagram

Sedan i våras har kommunen ett Instagramkonto som heter Torsbyda, www.instagram.com/torsbyda, med smakprov från bildarkivet. Stefan håller i det och lägger ut bilder ihop med både intressanta och roliga fakta, något han stortrivs med.

-Där lägger vi ut munsbitarna. Jag har varit historiskt intresserad sedan barnsben så det här passar mig perfekt. Jag kan faktiskt tänka mig att jobba med detta tills jag går i pension, säger Stefan.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen