Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Radon? Du kan behöva mäta i ditt hus.

Har du byggt om, byggt nytt, flyttat eller är det länge sedan du mätte radonhalten i bostaden? Då bör du mäta.

Radon varken syns eller luktar och ökar risken för lungcancer om du utsätts för en hög halt under en längre tid. Enda sättet att upptäcka radon i inomhusluften är att mäta.

Radonbidrag att söka

Du som är småhusägare och bor där stadigvarande kan ansöka om radonbidrag. Du kan få upp till 50 procent av saneringskostnad-erna, dock högst 25 000 kronor. Du ansöker om radonbidrag hos länsstyrelsen.

Om du bor i hyresrättslägenhet eller bostadsrättslägenhet är det fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för mätningen.

Du beställer mätdosor av ett mätlaboratorium eller saneringsföretag. Mätningen ska pågå i minst två månader inom perioden 1 oktober till 30 april.

Vill du veta mer?

Mer information om radon och radonbidrag finner du på här på vår webb. Du kan också kontakta Andreas Trollåker på miljö- och byggkontoret, tfn 0560-160 87 eller e-post andreas.trollaker@torsby.se.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)