Torsby kommun
Torsby kommun

Räddningstjänsten uppmanar: Var uppmärksam på isarna

Isarna breder ut sig på de flesta sjöar och älvar i kommunen. Vi vill uppmana alla - ha koll på isarna, alla bär inte, och förbered dig innan med kunskap och utrustning. Och ge dig inte ut ensam på isen.

T.ex. på Klarälvens finns stora istäckta delar som gör att vattnet lokalt kan stiga där det finns mycket isbildning.

- Vi på räddningstjänsten uppmanar alla som bor eller vistas strandnära att vara uppmärksamma på vattnets nivåskillnader, säger räddningschef Peter Bergström.

På senaste tiden har det rapporterats om flera isrelaterade händelser runt om Värmland där både fordon och skridskoåkare gått genom isen.

- Vi ber er, var uppmärksam på isarna, förbered er och ta reda på vad som gäller och ha med rätt utrustning, säger Peter Bergström.

Vårdnadshavare - tala med ditt barn/ungdom

Du som vårdnadshavare – tala med ditt barn/ungdom om detta med isar. Det är stor risk att vara på isen på sina ställen.

Följ med ditt barn. Är du det minsta osäker på hur tjock isen är eller om den bär - stanna på land och gå inte ut på isen. Promenera på land istället.

Det kan vara svårt att bedöma hur tjock eller bärig isen är när det är snö på den.

Issäkerhetsrådet uppmanar till extra försiktighet när det är så här

 • Snö på nyisar är extra lurigt. Isens tjocklek och bärighet blir mer svårbedömda och därmed ökar risken för att gå igenom. Snötäcket isolerar effektivt och istillväxten försämras markant. Trotts sträng kyla hindras isen från att växa. Snön dämpar dessutom ljud och kan skymma svagheter i isen.

 • Höga flöden i samband med riklig nederbörd i form av regn under hösten har skapat ovanligt stora flöden i våra vattendrag. Extra uppmärksamhet krävs därför vid strömställena som inlopp och utlopp, i sund, över grund och runt uddar.

Några enkla regler för ökad säkerhet:

 • Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr. Issäkerhetsrådet rekommenderar minst 10 cm kärnis.
 • Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
 • Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
 • Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om isen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
 • Använd säkerhetsutrustning som ispik, isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen. Se till att placera telefonen i ett vattentätt fodral och värmeisolerande ficka.
 • Lär dig isens svaga punkter. Särskilt viktigt att undvik nu är: strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
 • Kör inte skoter på okänd is.
 • Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig.
 • Läs mer på issäkerhet.se
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen