Torsby kommun
Torsby kommun

Politiska styret i Torsby presenterat

Peter Jonsson (S) i förgrunden, bakom från vänster Hanni Andersson (V), Ronnie Walfridsson (M), Mikael Löfvenholm (M) och Roger Larsson (KD), på kommunhustrappan i Torsby

Socialdemokraterna kommer att bilda ledning i kommunen, i minoritet, genom att de får stöd från Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Formellt beslut om detta tas av kommunfullmäktige i slutet av oktober.

Vid en presskonferens på kommunkontoret i Torsby tisdagen den 4 oktober presenterades den överenskommelse som gjorts som rör hur det politiska styret kommer att bli i kommunen framöver.

S styr i minoritet med stöd av M, V, KD

Det är Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som kommit överens om att Socialdemokraterna bör kunna leda kommunen i minoritet.

Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna planerar att vara opposition, men stödjer alltså att Socialdemokraterna kan leda kommunen i minoritet.

Valresultatet

Valet till kommunfullmäktige i september gav följande valresultat i form av mandat i fullmäktige (inom parentes förändring jämfört med nuvarade mandatfördelning):

  • Socialdemokraterna: 10 (-2)
  • Moderaterna: 5 (+-0)
  • Sverigedemokraterna: 5 (+-0)
  • De oberoende i Torsby: 3 (-)
  • Centerpartiet: 3 (-2)
  • Vänsterpartiet: 2 (+-0)
  • Kristdemokraterna: 2 (+1)
  • Nordvärmlands kommunparti: 1 (-)
  • Totalt 31 mandat

(-) Två partier blir nya i fullmäktige.

Kommunfullmäktige väljer kommunalråd

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 24 oktober kommer ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen att väljas samt ordförande och vice ordförande. (Nämndernas ledamöter, ersättare, ordförande och vice ordförande väljs först i december.)

Överenskommelsen mellan S, M, V och KD betyder att om alla ledamöter från de partierna röstar enligt överenskommelsen kommer kommunstyrelsens ordförande blir en socialdemokrat, nuvarande ordförande Peter Jonsson. Vice ordförande i kommunstyrelsen kommer att bli någon från M, V eller KD.

Systemet som kommunen har idag sedan några år tillbaka med ett oppositionsråd, förutom två kommunalråd är under utredning och ska inom kort på remiss till partierna. Förslaget som remitteras från en fullmäktigeberedning säger att det blir en ordförande och en vice ordförande i kommunstyrelsen och nämnderna och inte två vice ordförande som nu.

Stabilitet betonades

VId presskonferensen var samtliga närvarande politiker ense om att det är viktigt med stabilitet i dessa oroliga tider, med ökande kostnader och satsningar som behöver göras för att öka befolkningen, stärka näringslivet och infrastrukturen samt arbetstillfällena.

Samtliga betonade också att det har rått ett gott samarbetsklimat mellan partierna under den gångna mandatperioden, vilket bådar gott för ett fortsatt bra samarbete. Att ha Torsbys bästa för ögonen ville alla skriva under på.

- Jag är tacksam för förtroendet att få bilda ledning, om än i minoritet, säger Peter Jonsson. Jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete mellan oss i de olika politiska partierna.


Innehållsansvarig: Annette Lauritzen
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen