Torsby kommun
Torsby kommun

Nu börjar arbetet med att ta bort berget på Lasarettsvägen vid E45:an

På vänstra sidan av E45, sett norrifrån, ligger det berg som nu ska tas bort för att ge plats åt ett framtida handelsområde.

Från och med 31 juli 2023 till och med slutet av november kommer arbetet att pågå med att borra, spränga och krossa för att få bort berget i slutet av Lasarettsvägen, mitt emot Handelsplats Kajshea där bl.a. Dollarstore, Jysk och Allsport finns.

Under perioden kommer också sten och grus att forslas bort från området. Avtalet säger att hela arbetet ska vara klart senast 31 december 2023.

Företagen Future conduct och LBC Wetab utför uppdraget

Det är företaget Future conduct som efter upphandling tilldelades uppdraget att ansvara för arbetet med att borra och spränga. LBC Wetab kommer att forsla bort stenmassor och grus.

Future conduct kommer att börja sitt arbete den 31 juli, då med att spärra av området. De första veckorna är det enbart borrning, från 14 augusti blir det även sprängning och sedan sker krossning till sten och grus. 18 september börjar krossningen, som beräknas vara klart den 24 november.

Så här ser en grov tidsplan ut

  • Borrning: Vecka 31–36
  • Sprängning: Vecka 33–39
  • Krossning: Vecka 38–47
  • Bortforsling av sten och grus: Från vecka 38
  • Hela arbetet ska enligt avtalet vara klart: 31 december 2023.

Lasarettsvägen och E45 påverkas

Det kommer att bli påverkan både på Lasarettsvägen och på E45 i de perioder då de spränger och det kommer också att vara en del ljud och damm när de krossar massorna.

Massorna ska sedan fraktas till några olika lagringsplatser; en ute vid Note och en i Valberget så det kommer att innebära en hel del lastbilstransporter. Det blir en del massor kvar i området som vi under kommande år kommer att använda till arbeten i Torsby centrum.

Vi ber om överseende med denna påverkan. Välj om möjligt andra vägar under denna period. Det kan bli köbildning och väntetid då vägen tillfälligt stängs av.

Vad blir det sedan, efter att berget är borta?

När arbetet med att ta bort berget är klart kommer det att finnas ett område (område 1 på kartan nedan) som är tillgänglig för etablering av detaljhandel.

Detaljhandel omfattar alla slag av köp och försäljning av varor (typ mataffär, klädaffär, möbelaffär) och tjänster (typ frisör, skomakeri, bank, resebyrå).

Karta över området där nya handelsområden kommer att finnas

Kartan visar var de två nya handelsområdena kommer att ligga.

Sedan finns det även byggbar mark strax norr om området där berget ligger (område 2 i kartan). Det området är planlagt för centrum och verksamheter.

Centrum används för områden med kombinationer av olika verksamheter som handel, service, tillfällig vistelse/boende, samlingslokaler, kontor och andra jämförliga verksamheter som behöver ligga centralt eller vara lätta att nå.

Verksamheter omfattar områden för service, lager, tillverkning med tillhörande försäljning, partihandel och annan jämförbar verksamhet med begränsad påverkan på omgivningen.

Har du frågor?

Innehållsansvarig: Anna Bakken-Andersson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen