Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Näckåfalls första spadtag taget

Från vänster: Landshövding Kenneth Johansson, Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen, Näckåns Energi AB:s ordförande Bosse Harlvardsson, Riksdagsledamot Daniel Bäckström (C) Riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) och Näckåns Energi AB:s vd Jante Carlsson. Foto: Ulrika Andersson.

I dag måndag den 18 juni togs det första spadtaget för projekt Näckåfall vattenkraftverk i Sysslebäck, och i och med det går projektet in i nästa fas, byggfasen. Till våren 2019 planeras att de första hushållen i närområdet ska få njuta av närproducerad energi från den lokala vattenkraftsanläggningen.

Inte nog med att vi i år får gratulera Näckåns Energi AB som fyller 100 år - nu är dessutom det första spadtaget taget för Näckåfall vattenkraftverk och projektet går in i byggfasen i slutet av sommaren/början av hösten 2018.

Under våren 2019 beräknas Näckåfall vattenkraftverk vara i bruk och leverera förnybar el till cirka 600 hushåll i närområdet.

Kort närhistoria
Tankarna och idéerna om att bygga ett nytt vattenkraftverk i Näckån har funnits till och från sedan 1973. Under 2011 hade idéerna mognat och ett omfattande planeringsarbete sattes igång i samarbete med anlitad expertis, för att 2014 lämna in ansökan till Mark- och miljödomstolen. Både Mark- och miljödomstolen och dess överdomstol prövade och beviljade ansökan, men beslutet överklagades. Efter en tid, när ärendet behandlades i Högsta domstolen beviljades inte prövningstillstånd och ansökan om projekt Näckåfall vattenkraftverk godkändes därmed i oktober 2017.

Själva kraftstationen - en byggnad på 67 kvm
Kraftstationen, en byggnad på 67 kvm, kommer att ligga strax intill Näckån, cirka 1,7 km nedströms från den nya intagsdammen, som i sin tur ligger 1,5 km nedströms från den befintliga regleringsdammen vid Näcksjön. Idag togs första spadtaget precis där.

- Det var ett fantastiskt besked vi fick i oktober 2017 och vi är så glada att vi nu kan börja bygga. Vattenkraft är utmärkt att kombinera med annan miljövänlig elproduktion, eftersom den går att slå på och av momentant och även använda som reglerkraft. Ett fantastiskt helt naturligt batteri som är både klimatneutralt och miljövänligt, säger Jan-Anders Carlsson, vd, Näckåns Energi AB.

- Jag uppskattar Näckåns Energi AB:s gröna profil och miljötänk som genomsyrar deras arbete. De är en viktig samarbetspartner och de hjälper kommunen att nå miljömålen. De är ett växande och värdefullt företag i norra Värmland med tanke på utveckling och arbetstillfällen, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd i Torsby.

Läs mer om Näckåns Energi AB och Näckåfall vattenkraftverk på deras egen webbsida www.nackansenergi.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hör Ann-Katrin Järåsen tala på plats vid spadtaget idag, inspelning publicerad på Torsby kommuns facebooksida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Näckåns Energi AB:s ordförande Bosse Halvardsson och företagets vd Jante Carlsson kunde inte hålla sig, de hann inte lägga ifrån sig gratulationsblommorna innan de fortsatte att gräva och bereda plats för Näckåfall vattenkraftverk. Foto: Ulrika Andersson

Lokala förmågorna Terje Rundberget och Kjell Olsson sjöng och spelade dagen till ära. Foto: Ulrika Andersson

Mingel och fika. Roligt, fint och högtidligt att Bibbi Bengtsson kom i sin fina Dalbydräkt. Foto: Ulrika Andersson.

Mingel och fika för alla åldrar. Historiskt ögonblick för små och stora. Här ser vi Fredrik Olsson, styrelseledamot i Näckåns Energi AB, med sin lilla dotter. Foto: Ulrika Andersson.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)