Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Lyckad digitalisering med Betalbokbussen ger mersmak

Gruppbild med dryga tiotalet personer.

Slutkonferensen för projekt Betalbokbussen i Torsby blir förmodligen starten på en satsning för hela Värmland. Foto: Maria Ivansson

I drygt två år har Betalbokbussen arbetat med att nå ut med digital delaktighet i Torsby kommun. Det har fungerat så bra att nu funderar länsstyrelsen på ett regionalt projekt för hela Värmland.

Onsdagen den 29 november 2017 var det dags för en slutkonferens i Torsby för Betalbokbussen där Nora Büttner varit projektanställd. Syftet har varit att satsa på digital delaktighet i takt med att det allt mer handlar om IT, e-tjänster och bankkontor som försvinner. För att nå ut i bygden har man använt bokbussen som byggdes om och fick en datorhörna.

Tog fart efter trög start

Det tog ett tag att informera och bygga upp ett förtroende hos besökarna. Men när det väl kommit igång har Nora Büttner träffat över hundra personer som vill lära sig använda mobilen, surfplattan och datorn. För de flesta handlade det om att lära sig grundläggande kunskaper som att starta surfplattan, skapa olika konton och lära sig vad olika symboler betyder.

Lyckat projekt

- Det har varit fantastiskt, unikt i Sverige, ett projekt som det talas om ända uppe i riksdagen ska ni veta, sade Henrik Lindblom, länsstyrelsen.

Han berättade att utvecklingen med att digitalisera samhällstjänster går snabbt, allt för snabbt för många, samtidigt som bankkontor stängs.

- Vi vill verkligen fortsätta i någon form, behovet finns och nu funderar vi kring ett regionalt projekt, sade Henrik Lindblom, som utifrån slutresultatet ska formulera en idé och hitta samarbetspartners.

Digidel och fiber

Med på slutkonferensen var även Ann Wiklund, Digidelnätverket, som brinner för arbetet med digital delaktighet, Cecilia Sjödén, bredbandssamordnare, som pratade om fiberutbyggnaden i kommunen, och kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen som efterlyste fler webbaserade konferenser och träffar för demokratins skull, att kunna delta utan långa tidskrävande resor.

Betalbokbussen har drivits i samarbete mellan Torsby kommun, Länsstyrelsen och PTS, Post och telestyrelsen.

 

Fyra personer sitter i en konferenslokal.

Henrik Lindholm och Annelie Alsterlind från Länsstyrelsen funderar över en fortsättning på Betalbokbussen som Nora Büttner arbetat med. Foto: Maria Ivansson

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)