Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Laddstationtätaste glesbygden?

En elbil som laddas

Nu kan du ladda din bil på flera platser i Torsby kommun

Pusselbitarna har fallit på plats – nu knyts säcken ihop för projektet med laddstationer för elbilar i kommunen! Projektet har pågått 2017-2018 och har omsatt cirka 3 miljoner.

Projektägare är Näckåns Energi AB men med Torsby kommun och det lokala näringslivet som projektpartners. Arbetet med laddstationerna har utförts i ett samarbetsprojekt som delvis medfinansierats av Klimatklivet, ett program under Naturvårdsverket som arbetar för att minska koldioxidutsläppen.

Projektet syftar till att utveckla infrastrukturen för elbils- och hybridbilsanvändandet i området Torsby kommun. En annan viktig samarbetspartner i projektet är Fortum Charge & Drive som levererar kommunikations- och affärssystem för drift, underhåll och support till laddarna.

Supersnabbladdare och semisnabbladdare

Från 2019 kommer det totalt att finnas två publika supersnabbladdare, fjorton publika semisnabba laddare och fyra icke-publika semisnabba laddare runt om i kommunen. De sistnämnda används för kommunens egna fordon samt en som tillhör Torsby Bostäder AB.

Totalt är det fyra laddpunkter för supersnabbladdning och 38 laddpunkter för semisnabbladdning som har etablerats på strategiskt valda platser från Långflon i norr till Torsby i söder. De flesta är uppsatta på platser för handel och/eller besöksnäring och kommer till nytta för det lokala näringslivet, besökare, genomresande och så klart lokalbefolkning.

- Vi skrev nyligen de sista avtalen med Coop Värmland, för supersnabbladdare. En vid butiken i Torsby och en vid butiken i Sysslebäck. Vid butiken i Torsby blir det dessutom också en semisnabb laddstation, säger Jan-Anders ”Jante” Carlsson Näckåns Energi AB. Det blir också en semi-snabb laddstation i Värnäs intill macken, som ska vara klar innan årsskiftet.

I Torsby kommun är besöksnäring/turism och handel stora och viktiga näringar som genom tillkomsten av laddinfrastruktur nu ges utökade möjligheter.

- Vi är glada och stolta för att vi nu kan erbjuda el- och hybridbilsägare möjlighet att tanka sina fordon på så många platser i Torsby kommun. Vi borde kunna aspirera på titeln Sveriges laddstationtätaste kommun, åtminstone sett till befolkningsunderlaget? Vi visar ju också på att ”laddningsbara fordon” inte bara är för människor i städerna, det funkar på landsbyggden också, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd, Torsby kommun.

Var hittar jag laddstationerna?

Laddstationerna finns runt om i hela kommunen; Torsby, Lekvattnet, Hovfjället, Branäs, Sysslebäck, Långberget och Långflon. Här hittar du en karta som visar var laddstationerna finns. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad är vad?

Supersnabbladdare = 30-40 minuter att ladda bilen från helt tomt batteri till fullt batteri
Semisnabba laddare = 1-2 timmar att ladda bilen från helt tomt batteri till fullt batteri

För mer information om laddstationerna, kontakta Jan-Anders Carlsson, Näckåns Energi AB,
tfn: 070-288 76 98, e-post: jananders.carlsson@nackansenergi.se.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)