Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Kårebolsätern riksintressant, se kortfilmen här

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen

Filminspelning på Kårebolsätern i Stöllet, sommaren 2019. Du kan se filmen längre ner på sidan. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.

Länsstyrelsen i Värmland har genom Interreg Nordsjöprojektet CUPIDO fastställt att Kårebolsätern i Stöllet är en av 41 riksintressanta kulturmiljöer i Värmland. Verksamheten på Kårebolsätern illustreras därför i en kortfilm som du kan se längre ner här på sidan.

Projektet CUPIDO (Culture Power: Inspire to Develop Rural Areas) handlar om att utveckla nya affärsmöjligheter inom kultur- och kulturarvssektorn runt Nordsjön. Projektet gör korta filmer om några av länets riksintresseområden. I filmerna berättar de om miljön och varför den är riksintressant och vi får vi träffa en del av de människor som engagerar sig i miljöerna, t ex ägare, lokala föreningar och företagare.

Kårebolsätern är en bland de tre första filmerna

Länsstyrelsen har i dag släppt de tre första filmerna, som var och en handlar om olika värmländska kulturmiljöer. En av de tre första filmerna är filmen om Kårebolsätern i Stöllet, Torsby kommun.

- Det är bra att Region Värmland och Länsstyrelsen krokar arm och hittar nya vägar att utveckla nya och befintliga besöksmål i Värmland. Utvecklingsarbetet är viktigt och det är nödvändigt att vi hjälps åt att öka såväl antalet besökare som invånare och inte minst att utveckla det småskaliga näringslivet, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd, Torsby kommun.

Se och lyssna på Ingela Kåreskog och Celina Barhammar

Klicka på filmen här nedan för att se filmen om Kårebolsätern, där Ingela Kåreskog från föreningen för Kårebolsäterns bevarande och Celina Barhammar, säterkulla, berättar om kulturarvet, säterlivet och det viktiga arbetet med att föra över kunskap mellan generationer.

Filmen om Kårebolsätern är 5,22 minuter.

- Förhoppningen är att filmerna ska bli välanvända, dels av lokala aktörer, dels genom att både värmlänningar och turister upptäcker kulturmiljöerna på olika sätt, säger Sara Bodin Olsson, antikvarie på Länsstyrelsen.

De två andra nysläppta filmerna för dagen handlar om Rottneros i Sunne och Eda Skansar. Senare i år släpps ytterligare sex filmer.

 

Läs mer här om projektet CUPIDO och Länsstyrelsens arbete med Värmlands riksintresseområden.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)