Torsby kommun
Torsby kommun

Kampen mot nedskräpning i fortsätter

Två miljökämpar i Sysslebäck

Lördagen den 7 maj 2022 är det den Stora vårstädningen runt om i Sverige. Fjorton föreningar i Torsby och Sunne har anmält sig att städa i våra kommuner.

Miljöprojektet Stora vårstädningen som genomfördes för första gången 2021 fortsätter. I städinsatsen deltar idrottsungdomar i Värmland och tar aktivt miljöansvar och engagerar sig mot nedskräpningen i sitt närområde.

Stora vårstädningen är ett miljöprojekt med stort engagemang från Fryksdalens Sparbank, Sunne och Torsby kommun och flera lokala företag i samarbete med Städa Sverige, idrottens miljöorganisation.

Skräpplockning med 300 ungdomar och ledare

På lördag 7 maj får ungdomar från 14 lokala idrottsföreningar möjligheten att bidra till en mer skräpfri närmiljö. Städning kommer bland annat att ske i bostadsområden, parker, badplatser, idrottsplatser och längs med cykelvägar i kommunerna.

-Det finns ett fantastiskt föreningsliv här i bygden! Det finns många eldsjälar, engagerade ungdomar och ledare som ställer upp när vi hittar på saker och den här aktiviteten är bra för både vår närmiljö och ger lite extra klirr i kassan till föreningarna, säger Urban Rohdin VD på Fryksdalens Sparbank.

Grunden till miljömedvetande läggs

Genom att engagera ungdomar i miljöinsatser som denna blir de medvetna om allt skräp som ligger slängt överallt. Ungdomarna lär sig också att inte skräpa ner själva. Alla deltagarna tar del av en digital miljöutbildning innan de ger sig ut på städuppdraget. För sitt fantastiska arbete får föreningarna en välförtjänt ersättning som ska användas för att förverkliga ungdomarnas drömmar.

- Det kommer att märkas där ungdomarna har farit fram! En miljö fri från skräp skapar trivsel för alla, säger Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige.

Det lokala näringslivet är med i projektet

Stort lokalt engagemang från näringsliv och organisationer i kommunerna: Fryksdalens Sparbank, Helmia Bil, Driconeq, Vildmark i Värmland, Näckåns Energi, Fastighetsbyrån i Sunne och Torsby, Sunne Ski & Bike, Coop Sunne, Selma Spa, Sunne och Torsby kommun, Tuab, Lions Club Sunne, Mitt Sunne, Optipack och Företagarna Sunne.

Föreningar och lag engagerade i Stora vårstädningen 2022

Alla föreningar som ville kunde anmäla sig att vara med i Stora vårstädningen.

Dessa föreningar och lag anmälde sig:

Finnskoga IF, Kvistbergsskolans IF, Nordvärmlands FF, Sunne IK, Sunne Skridskoklubb, Sunne Alpina Klubb, Ämterviks FF, Västra Ämterviks IF, Gräsmark GoIF, Brandsbol BSK, KFUM Sunne Basketbollklubb, Lysviks IF, Mallbackens IF Sunne och IS Emtarna.

Vill du veta mer?

Kontakta Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 0730-58 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se
Anna Öhgren Bodén, kommunikatör Fryksdalens Sparbank, tel 0565-174 15, anna.ohgren-boden@fryksdalenssparbank.se

Detta är Städa Sverige

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation med syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städprojekt i utomhusmiljöer. Deltagarna gör en miljöutbildning inför arbetet och föreningen får en ersättning för utfört uppdrag. Städa Sveriges verksamhet möjliggörs genom stöd från näringsliv, kommuner och andra organisationer.

Innehållsansvarig: Sune Eriksson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen