Torsby kommun
Torsby kommun

Invigning av Albins konst på muren

Fem konstverk på en grå mur.

Konstverken på muren i Torsby centrum invigs skyltsöndagen 27 november kl. 14.00. Foto: Annika Wredenberg.

Albin Liljestrands konstverk på muren i centrala Torsby invigs på skyltsöndagen 27 november kl. 14.00. Det är fem bilder i olika stilar, fantasibilder och lokala vyer.

Samarbetet med Albin Liljestrand började redan 2018 när den nya bokbussen kläddes med just Albins bilder.

- Nu fortsätter vi arbetet genom den här satsningen på offentlig konst i Torsbys centrum. Det kan ses som en fortsättning på Artscape 2017 då de härliga fasadmålningarna gjordes, säger Annika Wredenberg, kulturchef.

Tåligt material

Vid parkeringsplatsen nedanför Nya Torget är den blästrade muren och efter många funderingar om vad som var möjligt så valdes den här lösningen. Den råa betongytan ger ett industriellt uttryck som låter tavlorna tala för sig.

Bilden som skapades där under Artscape av Super-G blev fuktskadad och togs bort till slut. Nu är förutsättningarna en annan eftersom bilderna är tryckta på ett tåligt material och inte direkt på muren. Tanken är även att det ska bli belysning på bilderna längre fram.

Olika stilar

-Vilken ära att få visa upp sina bilder på ett ställe där de verkligen syns. Offentlig utsmyckning, det är stort, säger konstnären Albin Liljestrand i Ransby.
Han blev förstås glad när han fick frågan om utsmyckningen och han valde motiven till de fem bilderna med omsorg.
-Jag ville ha både gamla och nya bilder samt att de skulle representera olika stilar i mitt måleri. Det är lokala vyer över Sysslebäck och Ransby, fantasiskapelser och även fantasifigurer ur min kommande bok. Säger Albin, som har svårt att få tid för den där boken.
Han är inne in en intensiv målarperiod och målar hela dagarna. Han måste bli klar med utställningen han ska ha på Galleri Bergman i Karlstad i början av december.
-Det här är jättestort för mig. Först motiv på bokbussen och nu det här, säger Albin Liljestrand.

En man sitter vid ett bord och målar.

Albin Liljestrand är produktiv i sin ateljé i Ransby. Foto: Alva Pollari.

Innehållsansvarig: Maria Ivansson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen