Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Information med anledning av coronaviruset

Torsby kommun informerar om coronaviruset

Torsby kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och andra berörda myndigheter. Här på denna sida finner du åtgärder som Torsby kommuns olika verksamheter gör.

Information om corona på andra språk

Här kan du läsa information på andra språk /information about corona in other languages.

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Har du förkylningssymptom? Det kan vara corona. Läs hos Folkhälsomyndigheten hur du undviker att sprida smitta

Protect yourself and others from coronainfection (Public Health Agency of Sweden)

Håll dig uppdaterad - allas ansvar

Det finns mycket bra information samlad på olika myndigheters webbplatser. Den webbplats som myndigheterna samlar sin information på är www.krisinformation.se. Informationen där är uppdaterad, säkrad och kontrollerad så den stämmer. Vi från Torsby kommun ger också lokal information. 

Samtidigt kommer det hela tiden nya fakta, därför uppmanar vi alla att hålla sig uppdaterad på vad som gäller smittspridning, och ta eget ansvar för sin hälsa och andra, speciellt för äldre personer och personer i riskgrupper.

Var källkritisk

Där behöver alltså själv hålla dig uppdaterad. Läs också dagstidningar och se på tv. (Men var förstås också källkritisk, det kommer ofta många rykten igång som kanske inte är sanna.)

Kommunens olika corona-sidor

Det finns olika sidor på vår webbplats om corona.

  • Kommunen har information här på denna sida som du är på nu. Den är skriven i datumordning, med det nyaste överst.
  • Ämnesordnad information, finns på www.torsby.se/corona och där finns samma information men sorterad efter verksamhet
  • "Allmän information om corona" innehåller information som gäller för hela Sverige - råd om hygien, länkar till olika myndigheter, information på olika språk, lättläst etc.
  • "Coronainformation för företag" innehåller information riktad till företag, vilka åtgärder kommunen gör för att underlätta för företag, vad det finns för olika stöd runt om i Sverige för företag etc.
  • "Coronainformation på andra språk/other languages" visar länkar till information på olika språk.

2020-06-02

En annorlunda skolavslutning

Skolavslutningen och studenten närmar sig med stormsteg. Vi måste alla hålla oss till myndigheternas rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Det kommer bli en annorlunda skolavslutning. Men vi ska göra allt för att årets firande ska bli fint och minnesvärt för alla våra elever. Skolavslutningsdagarna är den 11-12:e juni.

Vill du veta mera, så finns mer information här.

2020-06-01

Snart får Stjerneskolan öppna igen

Vid en pressträff på fredagen den 29 maj kom stadsminister Stefan Löfven med det härliga beskedet: gymnasieskolor och andra eftergymnasiala studier kommer att kunna öppna igen den 15:e juni. Nyheten är välkommen bland elever och personal på Stjerneskolan.

- Jag tycker att alla, elever och personal, har gjort ett fantastiskt jobb för att klara av denna mycket speciella situation. Deras insatser är imponerande. Nu blir det bra att börja planera för ett mer ordinarie arbetssätt igen, säger Anders Larsson, rektor på Stjerneskolan.

2020-05-29

Tiderna för studenternas utspring

På www.stjerneskolan.se finns schemat för utspringet för årets studenter. Skolavslutningstider och coronatider. Ingen rolig kombination, det förstår vi. Men det måste bli en annorlunda studentdag. Och vi måste alla låta det vara så. Därför sker utspringet i klassvis eller gruppvis från olika utgångar.

2020-05-28

Nattvandra på skolavslutningskvällarna

På skolavslutningskvällarna den 11 - 12 juni arrangerar kommunen kväll/ nattvandring. Vi vill också att föräldrar hjälper till genom att vistas där ungdomar finns.

Tänk på att vara noga med avstånd, hygienrutiner och uppmana era barn och unga samma sak. Vi har även pratat med föreningar som kommer att hjälpa till för att trygga upp för våra unga.

Vill du veta mera, så finns information här.

2020-05-25

Berg&Berg Hållplats E45

Corona gjorde att Anders Berg och Bengt Berg startade Hållplats E45, en webbsänt bokcafé på Facebook. Det gäller att göra något positivt när det är hårda tider, att vara kreativ på hemmaplan. Nu är det bara att hålla ut och kommunicera med människor både nära och fjärran hälsar Bengt och Anders. På torsdag 28 maj kl. 11 sänds det tionde och sista Hållplats E45 för denna säsong. Alla program kan ses även i efterhand på Youtube, Hållplats E45. Här kan du se deras video.

2020-05-05

En annorlunda studentdag

I år kommer skolavslutningen och firandet av studentexamen på Stjerneskolan att se annorlunda ut mot vad traditionen är.

Även om det blir en annorlunda student hoppas vi kunna forma den så att den kan bli så minnesvärd som möjligt utifrån omständigheterna. Studenterna kommer att springa ut klassvis vid olika tidpunkter. Varje elev får ha med sig högst två anhöriga. Läs mer om detaljerna på www.stjerneskolan.se.

2020-05-04

Omställningscheckar för företag

Region Värmland infört en tillfällig stödform, så kallade omställningscheckar. Checkarna riktar sig till företag med upp till 49 anställda och varje enskilt företag kan ansöka om max 150 000 kr. Om ditt företag vill ansöka, vill vi att du tar kontakt med Ingela Bönström Brusgård, näringslivsutvecklare på TUAB, innan du skickar in ansökan. Detta för att ansökan ska bli så komplett som möjligt och för att hålla ner tiderna för hantering och handläggningstider hos Region Värmland.

Ingela Bönström Brusgård
e-post: ingela.bonstrom.brusgard@torsby.se
tfn: 076-801 61 75

2020-04-29

Inför stundande Valborg

Nu stundar Valborg, och här kommer en hälsning från Jörgen Johansson till både ungdomar och vuxna. Tänk på att undvika folksamlingar och håll avstånd så hjälps vi alla åt. Trevlig helg!

Känner du oro? Det finns många ställen att kontakta.

Vi har samlat många telefonnummer och ställen som man kan kontakta om man känner oro av olika slag, du finner dem på denna sidan: www.torsby.se/coronaoro

Annons i TorsbyBladet

Idag har vi vår sjätte annons i TorsbyBladetPDF, den är dubbelsidig såsom tidigare. I denna annons berättar vi bland annat om hur man arbetar i hemtjänsten och särskilda boenden, vilka rutiner man jobbar efter, vilka skyddsutrustning man har. Vi berättar också om flyget som är fortsatt inställt, Stjerneskolans fortsatta arbete, handlingshjälp till personer 70plus, filmer som ungdomar gjort på andra språk etc.

Orostelefon för kommunens personal

I samarbete med Hälsolänken, som är kommunens företagshälsovård har kommunen startat en speciell telefonlinje för de anställda, kallad ”orostelefon”. Den startade den 23 april och finns till och med 31 maj i år, men kan förlängas om det behövs. Se vårt pressmeddelande. (Kommunens personal kan läsa mer på intranätet.)

2020-04-28

Matlådor till eleverna på Stjerneskolan

Från och med nästa vecka (vecka 19) kommer eleverna på Stjerneskolan att erbjudas lunch i matlådor. Läs mer på stjerneskolan.se.

Någon att tala med - Svenska kyrkan finns där

Svenska kyrkan, Fryksände församling har en telefon för kostnadsfria stödsamtal. Du finner den på www.svenskakyrkan.se/fryksande/nagon-att-tala-med

Kyrkan berättar att krisstödssamtalen inom kyrkan hålls "neutrala" och sker helt baserat på de behov som den som ringer har. ​

Här kommer en hälsning från Annika Wredenberg, kulturchef, till alla äldreboenden i kommunen. En hälsning med musik från de fina Viskvällarna i Östmark. Cd-skivan Från Gärdebylåten till Värmlandsvisan är på väg.

2020-04-24

Var ansvarsfull inför storhelger

Vi har samlat information på olika språk om vad du ska tänka på inför högtider i allmänhet och även inför ramadan som startar den 23 april.

Elevkåren har delat ut studentmössor

Ett hundratal elever i avgångsklasserna på Stjerneskolan har nu fått sina studentmössor. Elevkåren stod bakom utlämningen som gjordes på skolgården. De fortsätter att lämna ut mössor på måndag den 27:e april. Den elev som inte kan hämta studentmössan på plats kan få den skickad hem.

Planering av studenten

Studenten är en stor högtidsdag och många undrar hur det blir i juni. Exakt hur årets studentdag kommer att se ut är fortfarande inte klart. Det är en mycket speciell situation vi har att hantera i och med coronapandemin där vi alla måste ta ansvar för att minsta risken för smittspridning, meddelar skolledningen. Ambitionen är att ha någon form av högtidstillfälle men i ett annat format. Skolledningen och elevkåren har haft ett första möte. Läs mer på stjerneskolan.se

2020-04-23

Stjerneskolan har öppnat för små grupper

De första grupperna med elever har varit på skolan för prov och examinationer i de delar som inte kan genomföras via distansundervisning. Det är alltså små grupper av elever som kommer till Stjerneskolan och de är på plats på olika tider. Öppningen har fungerat som planerat.

Elevkåren kommer att samordna och ansvara för utdelning av studentmössor fredagen den 24 april och måndag 27 april.

Linjeflyget fortsatt pausat

Trafikverket meddelar att linjeflyget mellan Torsby-Hagfors-Arlanda är fortsatt pausat till och med 29 maj i första hand. Beslutet är taget med anledning av effekterna kring coronapandemin. Vänligen kontakta flygbolaget Amapola för mer info & vid frågor.
Tel: 0770 790 700
E-post: callcenter@direktflyg.com

Torsby Skidtunnel & Sportcenter

2020-04-23: Skidtunneln har stängt, det årliga snöbytet är igång. Vi hoppas kunna öppna skidtun-neln den 1 juni. Då planerar vi att ha öppet alla dagar som vanligt, så länge det inte kommer nya riktlinjer från myndigheterna.

DigidelCenter stänger för besök

2020-04-23: DigidelCenter som finns på biblioteken i Torsby och Sysslebäck stänger för besök från och med idag. Det görs för att minska risken att sprida smitta, men det går fortfarande att nå Henrik via epost till digidel@torsby.se

2020-04-22

2020-04-22: Anrika Torsby sommarskidskola ställs in. Bakgrunden är att minska risken för för spridning av coronaviruset. Lägret skulle ha arrangerats innan midsommar, 14:e till 18:e juni. Sommarskidskolan har de senaste åren lockat upp emot hundra deltagare från Mellansverige och Norge. Här kan du läsa mer.

2020-04-22: Idag hade vi en femte annons i TorsbyBladet. I annonsen påminner vi om vikten att alla tar ansvar för att minska risken för smittspridning, tipsar om länkar till myndigheter där man kan få korrekt och trovärd information samt redovisar exempel på sådant som Torsby kommun arbetat med under veckan som gått. Här kan du se annonsen.PDF

2020-04-22: Annons i TorsbyBladet om att biblioteken gärna plockar ihop bokkassar till personer som inte kan komma till biblioteket. Böckerna hämtas hos biblioteket eller om det finns möjlighet så levererars de hem till låntagaren.
Hör av dig på tfn 0560-161 08 så plockar de ihop böcker, tidskrifter eller filmer som du vill låna. Här kan du se annonsenPDF.

2020-04-21

Tre nyheter angående tjänsten "Handla till 70+" från och med onsdag 22 april
Torsby kommun hjälper personer som är 70 år och äldre att handla hem mat och medicin sedan ett antal veckor tillbaks. Fr o m onsdagen den 22 april har vi nytt telefonnummer, nya telefontider och en uppmaning om att vara ute i god tid med ev. medicinbeställning.

  • Nytt telefonnummer att ringa in mat- & medicinbeställning: 0560-160 10

  • Nya telefontider att ringa in mat- & medicinbeställning: Helgfri måndag - torsdag, kl. 9-12.

  • Ny info till dig som behöver få medicin uthämtad: Vi ber dig meddela oss i god tid om du behöver hjälp med att få hem medicin, eftersom vi har svårt att hinna leverera den till dig samma vecka som du beställer.

Du kan också göra din mat- & medicinbeställning på www.torsby.se/handla70plus där du också kan läsa mer om tjänsten. Tips: Klipp ut och spara annonsen som publiceras i Torsbybladet den 22 april, eller ladda ner annonsen härPDF.

2020-04-20

Region Värmland redovisar regelbundet statistik över antalet bekräftade fall och antalet patienter som vårdas inom Region Värmland för coronavirusinfektion (covid-19).
Här finner du statistiken: Aktuellt läge i Värmland för Covid-19

2020-04-19

Bekräftad smitta av Covid -19 på Holmesskolan

Under helgen har vi fått information om att en person på Holmesskolan testats positivt för Covid-19. Läs mer på sidan coronainformation för vårdnadshavare.

2020-04-16

Stjerneskolan öppnar för små grupper

Inom kort kan vissa elever komma tillbaka till Stjerneskolan för att genomföra specifika moment som inte går att göra på distans.

Folkhälsomyndigheten har godkänt undantag från sin rekommendation om att hålla gymnasieskolan stängd. Ändringen gör det möjligt att öppna för mindre grupper elever vid vissa tillfällen. Så kommer det alltså att bli på Stjerneskolan.

Skolan öppnar för prov och examinationer i de delar som inte kan genomföras via distansundervisning. I huvudsak rör det sig om elever som är i slutet av sin utbildning och vars betyg har betydelse för deras fortsatta studier eller arbete. Det kan också beröra elever som behöver extra stöd. Öppningen är tidsbegränsad och startar under senare delen av vecka 17 och pågår till 15 maj.

För de elever som inte berörs av öppningen fortsätter distansstudierna som vanligt via de webbaserade lärplattformerna Itslearning och Teams.

Denna begränsade öppning betyder fortfarande att allmänheten inte kan komma in i lokalerna för att till exempel besöka expeditionen och liknande. Inte heller får andra elever än de som är kallade tillbaka till skolan, vara på skolan.

2020-04-15

För dig som vill ha information på arabiska, dari, somaliska och tigrinja - Region Värmland har öppnat ett informationsnummer för allmänna frågor om coronaviruset. Numret är är 010-831 80 10 och det är öppet vardagar 10-12. Telefonlinjen har öppet tillsvidare.

----------------

Organisationen Svenskt vatten håller koll på läget när det gäller corona via vatten. De uppdaterar sin hemsida löpande med information som de fått verifierad från ansvarig myndighet.

2020-04-14

Torsby kommun arrangerar inte något nationaldagsfirande 6 juni 2020 med anledning av coronapandemin. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott idag tisdag och följer därmed Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Den preliminära planen var att dagen skulle firas traditionsenligt vid Dalby hembygdsgård i Ransby respektive hembygdsgården Kollsberg i Torsby, om situationen varit annorlunda.

2020-04-09

Eleverna på Stjerneskolan har nu påsklov och distansstudierna startar igen måndagen den 20 april.

Kan bli öppet för små grupper

Regeringen har godkänt en förordningsändring som möjliggör för gymnasieskolorna att öppna dörrarna på glänt, det vill säga för vissa grupper elever vid vissa tillfällen. Det handlar då om små grupper och för provtillfällen eller genomgång av praktiska moment. Syftet är att elever ska kunna få möjlighet att visa sina kunskaper för att kunna avsluta sina gymnasiestudier i sommar. På Stjerneskolan görs nu en noggrann riskbedömning. Än är inget beslut taget kring om Stjerneskolan kommer att öppna men givetvis återkommer vi med mer information om ett sådant kommer.

Vill du ha vandringstips?

Besök visitorsby.se/vandring för inspiration om fina leder i Torsby kommun.

Se vår informationspresentation

Uppmaningar till våra invånare och till alla andra i dessa coronatider.

2020-04-08

Ut och gå en "Torsbyrunda"

Orienteringsklubben OK Fryksdalen har tillsammans med turistbyrån och näringslivsföreningen iTorsby tagit fram "Torsbyrundan" - en runda där du ska hitta kontroller och du har chans att vinna iTorsby presentkort. Det kommer bli tre rundor, du har en vecka på dig att göra klart rundan. Läs mer på visittorsby.se/torsbyrundan2020, där hittar du också instruktioner.

Hjälper till med handlingslistor

2020-04-08: Personal från Torsby bibliotek hjälper nu till vid behov när det gäller att svara i telefon för att tar emot handlingslistor från personer över 70 år. Handlingshjälpen har tfn 073-523 05 04 och mer information finns på www.torsby.se/handla70plus.

Annons i TorsbyBladet

2020-04-01: Idag hade vi en fjärde annons i TorsbyBladet. I annonsen påminner vi om vikten att alla tar ansvar för att minska risken för smittspridning, tipsar om länkar till myndigheter där man kan få korrekt och trovärd information samt redovisar exempel på sådant som Torsby kommun arbetat med under veckan som gått. Här kan du se annonsen.PDF

2020-04-07

Information på andra språk / information in other languages

En ny mer fyllig sida med information på många olika språk. Sprid gärna detta så att så många som möjligt nås av denna information.

2020-04-04

Skolledningen på Stjerneskolan skickar löpande information till elever och målsmän

2020-04-04: Minst en gång i veckan sänder skolledningen vid Stjerneskolan informationsbrev via e-post och studieplattsformen itslearning till elever och föräldrar till elever under 18 år. Skolan månar om att alla elever ska känna att de får det stöd de behöver för att klara av distansstudierna. Alla elever som önskar någon form av hjälp uppmanas kontakta skolan. Utöver mentor och lärare finns även skolhälsovården, specialpedagog och SYV. Här finns kontaktuppgifter.

2020-04-02

Mat- & medicinbeställning för dig som är 70+

2020-04-02: Kommunen och frivilliga hjälper sedan några veckor tillbaka personer som är 70 år och äldre att handla och köra hem varor, om de själva inte har någon som kan hjälpa dem. Tjänsten gäller helgfria vardagar och max en gång per vecka. Ordinarie telefontid är helgfria vardagar kl. 10-12 och 13-16.

Du som behöver vår handlingshjälp kan ringa oss och lämna din handligslista under telefontiden på tfn 073-523 05 04 eller själva fylla i ett beställningsformulär här på www.torsby.se/handla70plus där du också kan läsa mer om tjänsten och hur det går till.

----------------

Information till föreningar

2020-04-02: Alla föreningar som finns i kommunens föreningsregister har fått information om Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar. Fritidsavdelningen har gjort ett utskick där de samtidigt understryker vikten av att hela tiden söka den senast bekräftade informationen från säkra källor som krisinformation.se samt även hos Riksidrottsförbundet/SISU Värmland.

2020-04-01

Myndighetsdirektiv

2020-04-01: Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten: Håll avstånd och ta personligt ansvar. Råden innebär bland annat att större sociala sammanhang bör undvikas och att personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga. Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Folkhälsomyndigheten förtydligar också: Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Läs vår nyhet om detta.

Vård och omsorg

2020-04-01: Från idag 1 april och några veckor framöver vill Torsby kommun erbjuda lite extra guldkant i tillvaron för brukare inom vård och omsorg. Läs gärna mer om detta i vår nyhet.

2020-04-01: Paper Province berättar den goda nyheten att The Wood Region i Sysslebäck är igång och printar skyddsmaterial till vården. The Wood Region är ett projekt som Torsby kommun driver tillsammans med andra aktörer. Läs artikeln här.

Annons

2020-04-01: Idag hade vi en tredje annons i TorsbyBladetPDF. I annonsen påminner vi om vikten att alla tar ansvar för att minska risken för smittspridning, tipsar om länkar till myndigheter där man kan få korrekt och trovärd information samt redovisar exempel på sådant som Torsby kommun arbetat med under veckan som gått.

2020-03-31

Vård och omsorg

2020-03-31: Torsby kommun förbereder sig för att ta emot patienter och fler omsorgstagare. Region Värmland har uppmanat kommunerna i Värmland att planera för att ta emot fler patienter än vanligt från sjukhuset. Torsby kommun har nu i dagarna börjat genomföra förändringar för att stå redo för detta.

----------------

Företag

2020-03-31: Vi har listat exempel på initativ som i dagsläget genomförs från Torsby kommun och våra partners för att stötta det lokala näringslivet i coronatider. Vi har även en företagssida är vi samlat information riktat till företag.

----------------

Förvaltning

2020-03-31: Kommunalråden Ann-Katrin Järåsen och Anna-Lena Carlsson vill uppmärksamma och tacka all Torsby kommuns personal för det arbete de gör. Speciellt i dessa tider, där många fått ställa om sitt arbete och gör mycket goda insatser. Se videon där kommunalråden hälsar.

----------------

Torsby Skidtunnel & Sportcenter

2020-03-31: Från tisdag den 31 mars är Valbergsstugans bastu och omklädningsrum stängda under april och maj månad.

Vi vill minimera infektionsrisken och uppmanar även motionärer och andra som rör sig området Torsby Skidtunnel & Sportcenter att byta om och duscha hemma.

2020-03-30

Storstädning på TorsbyBadet

2020-03-30: Denna vecka startar storstädningen av TorsbyBadet. Det görs normalt under tre veckor på sommaren då badet håller stängt. Detta innebär att badet istället kan hålla öppet under sommaren, om situationen är sådan med tanke på coronaläget.

2020-03-27

Otillåtet med trängsel på restauranger, caféer och barer

2020-03-27: Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter gäller från 25 mars 2020 och innebär att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Läs mer om de nya reglerna.

----------------

Information för företag " Värmlands företagsjour"

2020-03-27: För företag som hamnat i akut kris finns stöd och hjälp att få. Ring "Verksamt Värmlands företagsjour" för att prata med personer som svarar på dina frågor, informerar om nationella och regionala stödåtgärder och guidar dig rätt.

Telefonnummer företagsjour: 010-831 90 50
Öppettider: Måndag-fredag kl. 9-16 (lunchstängt mellan kl. 12-13).
Webbsida: www.verksamt.se/web/varmland

----------------

Badhus och gym

2020-03-27: Badhusen och fritidsgårdarna är fortfarande stängda. Sportlife Gym, som finns på badhusen, håller öppet som tidigare för befintliga medlemmar, och där städas det extra mycket i dessa dagar.

Färre larm till räddningstjänsten

2020-03-27: Antalet larm till räddningstjänsten har minskat kraftigt under mars månad jämfört med februari. Det beror till stor del på att fler väljer att vara hemma vilket leder till färre incidenter i samhället som kräver räddningsinsats. Minskade uppdrag som Förstahjälpenlarm påverkar också antalet larm, dessa hanteras just nu enbart av sjukvården meddelar räddningschefen Peter Bergström. Så här långt finns heller inte en enda trafikolycka inrapporterad i Torsby kommun under mars månad.

Det är fortfarande besöksförbud på brandstationerna. Personalen anpassar sina övningar så att de endast bedrivs i mindre grupper. Skyddsmasker har under veckan placerats ut på brandstationerna som ska användas när det finns risk för smittspridning.

2020-03-26

Utvecklad allmän information på webben

2020-03-26: Sidan "Allmän information med anledning av corona" har utvecklats och kompletterats med fler frågor och svar, många länkar till relevant information etc.

2020-03-25

Nya matrutiner på skolor och nu även restauranger

2020-03-25: Restaurang Skogsstjärnan (sjukhusrestaurangen) och Mätt o Go på Valbergsgården har ändrat sina serveringsrutiner som en följd av Livsmedelsverkets nya bestämmelser igår.

Skolorna serverar sedan en dryg vecka tilbaka maten på tallrik istället för som tidigare genom att eleverna får ta av en buffé.

Läs mer om förändringarna och se inlägget när förskoleklass C på Holmesskolan är i matsalen och äter idag.

--------------------

Fritidspersonalen hjälper kost- och städavdelningen

2020-03-25: När badhusen stängde för en vecka sedan skapades en personalpool med badvärdar och fritidsledare varav en del hjälper till inom omsorgen. Nu har kommunens städavdelning hört av sig och behöver hjälp. Då gjordes ett byte där en personal från Sysslebäcksbadet började städa på Kvistbergsskolan och en person inom städ, som hade utbildning som undersköterska, började på Dalbygården istället.

--------------------

Torsby flygplats

2020-03-25: Från och med måndag 30 mars är flyglinjen Torsby/Hagfors - Arlanda pausad. Detta är beslutat av Trafikverket och gäller till och med söndag den 26 april. Beslutet är taget med anledning av effekterna kring coronapandemin. Mer info på www.torsbyflygplats.se

---------------------

2020-03-25: Idag hade vi en tvåsidig annons nr 2 i TorsbyBladet på mittuppslaget, PDFdär vi tipsar om tvätta händerna m.m. samt listade upp olika åtgärder som gjorts inom kommunens olika verksamheter med anledning av corona.


2020-03-24

2020-03-24: Kommunfullmäktige kallar till extra sammanträde 6 april. Detta för att bland annat besluta om att ge kommunens nämnder och styrelser rätt att genomföra sina kommande sammanträden digitalt. (Denna möjlighet har inte funnits förut, men kan nu det genom en ändring i kommunallagen, "om fullmäktige så medger".) Kommunfullmäktiges april-sammanträde kommer också att flyttas fram till maj.

UKM Torsby är inställt

Torsbys Ung Kultur Möts som var planerad att vara lördag 28 mars är inställd.

2020-03-23

Har du som företag inte möjlighet att betala tillsynsavgiften nu?

Du kan välja att fördela betalningen till exempel månadsvis eller per kvartal. Kontakta Torsby kommuns ekonomiavdelning för att lägga upp en plan som passar dig och ditt företag.

Vi vill också säga att det var olyckligt att Torsby kommuns tillsynsfakturor landade i brevlådan hos många av er företagare förra veckan. Vi har fått reaktioner på att tidpunkten var dålig i dessa coronatider, när det redan är tufft för många företag. Fakturorna var tyvärr redan skickade och vi kunde inte dra tillbaka utskicket.

2020-03-20

Besöksförbud till samtliga boenden

2020-03-20: Från och med fredag 20 mars är det besöksförbud på Torsby kommuns samtliga boenden, dvs. särskilda boenden (äldreboenden), gruppboenden för handikappade, korttidsboende (för äldre eller handikappade) och växelvård.

Särskilda boenden i kommunen är Finnskogahemmet i Bograngen, Dalbygården i Sysslebäck, Gömmanberg i Östmark, Lövenstrand och Linden i Torsby.

Detta för att skydda våra brukare och minska risken för smittspridning.

Undantag kan göras för anhöriga till kritiskt sjuka brukare om besökaren inte har luftvägssymtom. Då måste man i förväg ta kontakt med personal på det boende som brukaren bor eller vistas.

Läs mer om besöksförbudet här.

Information till vårdnadshavare

2020-03-20: Hur förbereder sig Torsby kommuns förskolor och grundskolor inför en eventuell stängning av skola, förskola och fritidshem?

--------------------

Information till företag

2020-03-20: Om du som företag behöver råd och stöd, kontakta Torsby kommuns näringslivsavdelning eller Torsby Utveckling AB (TUAB). Kontaktuppgifter finns på webbsidan coronainformation för företag.

----------

2020-03-19

Nya vägar till lärande, kontakter och rutiner på Stjerneskolan

2020-03-19: Stjerneskolan uppmanar alla föräldrar med ungdomar på skolan att uppdatera sina kontaktuppgifter i Dexter. Detta för att inte missa viktig information.

SYV, kurator och skolsköterskan på skolan har startat Facebook-sidor för att kunna ha kontakt med eleverna. Här läser du mer om detta på stjerneskolans webbplats.

--------------------

Biografen Stjärnan och Bio Nordvärmland

2020-03-19: Från onsdag 18 mars är biografen Stjärnan stängd tills vidare och detsamma gäller Bio Nordvärmland i Ambjörby.

--------------------

Kommunen och frivilliga hjälper seniorer få hem mat

2020-03-19: Nu har ju Folkhälsomyndigheten rekommenderat att alla personer över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter, och då kan det vara svårt att få hem matvaror. Har du inte själv just nu någon som kan handla åt dig, kan kommunen hjälpa dig. Vi tar hjälp av frivilliga för att handla matvaror och köra hem till dig.

Från torsdag 19 mars kl. 10-12, 13-15 kan du göra din beställning. Telefon 073-523 05 04 eller på webben www.torsby.se/handla70plus.

Från och med nästa vecka (vecka 13) kan du få varor hemkörda, en gång per vecka.

Här på www.torsby.se/handla70plus läser du om hur du beställer och hur det går till.

----------

2020-03-18

Räddningstjänsten informerar

2020-03-18: Med anledning av coronaviruset ändrar Region Värmland sina rutiner för sjukvårdslarm. Räddningstjänsten kommer i fortsättningen att endast att åka ut på IVPA-larm om det inte finns risk för coronasmitta. Andra larm som Första hjälpen-larm kommer endast att hanteras av ambulans- och sjukvårdspersonal.

Region Värmland beslutade på onsdagen om särskilda åtgärder som påverkar räddningstjänstens uppdrag i hela Värmland. För att minska riskerna att smitta slår ut samhällsviktiga funktioner kommer räddningstjänsten inte att larmas ut på vissa uppdrag. Det innebär att IVPA, I väntan på ambulans, endast når räddningstjänsten om man inte misstänker Covid-19 hos den som söker hjälp. Dessa beslut ligger tills vidare och stöds av kommun och räddningstjänst.

Räddningstjänsten i Torsby och Sunne arbetar just nu i stabsläge. Den normala verksamheten som utbildningar, tillsynsverksamhet med mera omprioriteras. Besök på brandstationerna är förbjuden för icke behörig personal men du är välkommen att ringa räddningschef Peter Bergström tfn 070-301 40 79 vid funderingar.

------------

2020-03-18: Vårdnadshavare till barn i förskola och grundskola får idag en fråga från barn- och utbildningsförvaltningen om sitt behov av barnomsorg, OM det skulle komma ett beslut att förskolor och grundskolor behöver stängas. Här på www.torsby.se/behovavbarnomsorg finner du det formulär som du ombeds fylla i.

------------

2020-03-18: Från kl. 8.00 idag stängdes Torsbybadet och Sysslebäcksbadet samt fritidsgårdarna Hole och Tranan. Personal som badvärdar och fritidsledare ska istället hjälpa till inom äldreomsorgen. Personal i Sysslebäck ska bistå Dalbygården och de i Torsby ska jobba på Linden och Lövenstrand.

Sportlife Gym som finns på Torsbybadet och Sysslebäcksbadet är öppet tills vidare, endast för befintliga medlemmar.

----------

2020-03-18: Idag hade vi en annons i TorsbyBladetPDF där vi tipsar om var man kan få mer information, var man finner kommunens information (torsby.se/corona) och tips på hur man kan förhindra smittspridning.

2020-03-17

Kommunen och frivilliga hjälper seniorer få hem mat

2020-03-17: Hjälp till seniorer att få hem mat. Nu har ju Folkhälsomyndigheten rekommenderat att alla personer över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter, och då kan det vara svårt att få hem matvaror. Har du inte själv just nu någon som kan handla åt dig, kan kommunen hjälpa dig. Vi tar hjälp av frivilliga för att handla matvaror och köra hem till dig.

Vi håller på att organisera detta så det ska fungera på ett bra sätt. Från och med nästa vecka (vecka 13) kan du få varor hemkörda, en gång per vecka.

Från torsdag denna vecka dvs 19 mars kl. 10-15 kan du ringa 073-523 05 04 och göra din beställning. Det kommer mer information om detta.

----------------

Biblioteken

2020-03-17: Biblioteken i Torsby och Sysslebäck håller öppet som vanligt men ställer in alla evenemang tills vidare som till exempel föreläsningar, sagostunder och språkcafé. Detta för att minska spridningen av coronaviruset. Bokbussen kör som vanligt enligt turlistan.

---------------

Gymansieskolan Stjerneskolan stängs

2020-03-17: Gymnasieskolan Stjerneskolan är stängd från och med den 18 mars. Skolan går istället över till distansutbildning.

Torsby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att låta undervisning på gymnasiet gå över på distansutbildning från och med onsdagen den 18 mars. Beslutet gäller även komvux och gymnasiesärskolan.

Att utbildningen på Stjerneskolan sker på distans betyder inte att det är ledigt från skolan utan att eleverna fortsätter sina studier på hemmaplan.

Syftet med distansutbildningen är att minimera smittspridningen av Covid-19. Då skolan är stängd för eleverna sker inga möten utan all kontakt äger rum via mail och telefon. Studierna kommer bland annat att ske via en webbaserad lärplattform.

Anställda på Stjerneskolan kommer i vanlig ordning att vara på sin arbetsplats.

----------------

Förändring inom matbespisningen

2020-03-17: Förändring inom matbespisningen på skolorna:

För att minska risken med smittspridning kommer skoleleverna från och med torsdag 19 mars inte längre att ta sin mat själva från matbuffén utan de blir serverade maten på tallrik.

Under den här perioden, som vi idag inte vet hur lång den blir, kommer det bara att serveras en sorts sallad eller grönsak per dag, detta för att underlätta serveringen.

Elever med specialmat och allergier kommer förstås även nu att få den mat som är anpassad efter deras behov.

----------------

Politik och förvaltning

2020-03-17: Kommunens krisledningsnämnd sammanträdde för första gången tisdagen den 17 mars. Detta för att få information från kommundirektör och säkerhetssamordnare om läget inom de kommunala verksamheterna.

Krisledningsnämnden har inte tagit över beslutsfattandet i kommunen, utan alla nämnder och styrelser arbetar som förut inom sina områden.

Kommunens beredningsgrupp med tjänstemän från olika förvaltningar träffas varje vardag för att avrapportera läget inom sina olika verksamheter. Vid dessa möten informerar också kommundirektören och säkerhetssamordnaren om övergripande beslut och direktiv som kommit från myndigheter etc.

--------------

2020-03-16

Träffpunkter

2020-03-16: De träffpunkter för seniorer som var planerade under våren 2020 har tyvärr ställts in för att bidra till att minska risken för smittspridning. Det gäller Träffpunkt Gömmanberg , Finnskoga Dalby och Träffpunkt Sysslebäck.

----------------

Ungdomsmottagningen

2020-03-16: Ungdomsmottagningen är stängd på obestämd tid pga. coronaviruset för att förhindra smitta och spridning.

Alla besök/ärenden till barnmorska ska först bedömas och bokas via telefon 010-834 75 05 mellan kl. 11-12. Alla besök kommer att förläggas på Barnmorskemottagningen, Familjecentralen.

Bokade besök till Kurator, ny adress: Altarvägen 6, Torsby. Ring 070-379 99 42 innan du kommer!

----------------

Familjecentralen

2020-03-16: De öppna verksamheterna (babycafé och öppna förskolan) på familjecentralen kommer tillsvidare att hålla stängt som en åtgärd att minska rörlighet och kontakter i samhället.

Bokade besök på BVC, BMM och hos socionomen sker som vanligt under förutsättning att man inte har några förkylningssymtom.

----------------

2020-03-13

2020-03-13: Information till vårdnadshavare och elever vid Torsby kommuns förskolor och skolor.

----------------

2020-03-12

Från och med 12 mars 2020 är det besöksförbud på Torsby kommuns korttidsboenden och växelvård, gäller både inom vård och omsorg (äldreomsorg) och inom LSS (handikappomsorgen).

Våra äldreboenden (särskilda boenden) är inte stängda för besökare. Men om du är sjuk ber vi dig stanna hemma.

Text

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen