Torsby kommun
Torsby kommun

Gränsöverskridande bredband mellan Värmland och Innlandet i Norge får pris i European Broadband Award 2022

Kvinna framför rollup, med prispokal i handen

Bredbandssamordnare Cecilia Sjödén från Torsby kommun i Bryssel för att motta juryns specialpris för bredbandssamarbetet mellan Värmland och Norge

I EU-projektet CORA har Torsby kommun och Länsstyrelsen Värmland samarbetat med Grue kommune och Innlandet fylkeskommune, Norge i en pilot där en bredbandslösning över gränsen mellan de två länderna genomförts.

European Broadband Awards är ett evenemang som uppmärksammar enastående bredbandsprojekt i Europa och lyfter fram framgångsrika infrastrukturer. Vid ceremonin i Bryssel den 27 september tillkännagavs vinnarna i de fem olika kategorierna av Europeiska kommissionen. Piloten BROADEN tilldelades juryns specialpris i kategorin Innovativa modeller för finansiering, affärer och investeringar.

- Vi är jätteglada och stolta att vi tilldelats juryns specialpris och att vår pilot uppmärksammas på det här sättet i EU, säger Cecilia Sjödén, bredbandssamordnare på Torsby kommun.

Glesbygdsområden är en svår nöt att knäcka när det gäller tillgång till bredband, både i Norge och i Sverige. Gränsområdet mellan Innlandet i Norge och Värmland i Sverige har svår terräng med täta skogar och mycket gles bebyggelse vilket skapar stora utmaningar.

Piloten BROADEN har genomförts inom Interreg Nordsjöprojektet CORA som bland annat handlar om att förse landsbygdsområden med digital infrastruktur. I piloten har Torsby kommun förlagt en fiberkabel i sjön Röjden fram till norska gränsen som hotell Finnskogstoppen i Grue kommune har kopplat på och fått tillgång till bredband och bredbandstjänster från Sverige.

- Förhoppningsvis kan vår pilot inspirera andra länder, regioner och kommuner med glesbygdsområden mellan sig till att göra något liknande. Samarbete är nyckeln till att lösa bredbandsutbyggnad i glesbygd, säger Cecilia.

Några större juridiska begränsningar för att bygga fiberbredband över en EU-gräns finns inte vilket öppnar även för bredbandsoperatörer att skapa större samarbeten över gränser och med regioner och kommuner.

Mer information

European Broadband Awards: broadband deployment projects | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

Interreg Nordsjöprojektet CORA (Connecting Remote Areas with digital infrastructure and services) handlar bland annat om att förse landsbygdsområden med digital infrastruktur. 18 partners från 7 olika länder deltar.

CORA, Interreg VB North Sea Region Programme

Bredbandssamordnare Cecilia Sjödén, tfn 0560-160 03, cecilia.sjoden@torsby.se

Innehållsansvarig: Cecilia Sjödén
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen