Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Gatukonst på Stjärnan med Shalak & Smoky

Shalak & Smoky gör konstverk på biografen Stjärnan i Torsby. Foto: Maria Ivansson

Nu syns det verkligen att Artscape har kommit till Torsby. En målning växer fram på väggen vid biografen Stjärnan. Om ungefär en vecka är Shalak & Smoky klara med sitt konstverk som fortsätter en bit runt hörnet.

Shalak Attack och Bruno Smoky bor i Toronto, Canada men Bruno kommer från Brasilien. De har jobbat tillsammans med gatukonst i sju år och reser runt i världen och målar.

Succé

- Artscape är en succé hittills, Värmland är verkligen jätteredo för gatukonst, säger projektledare Fredrik Åkerberg.

Han åker runt bland de kommuner som deltar och har bara mött positiva kommentarer. Det är förresten fler som åker runt bland konstverken.

- Det här är jätteroligt och det är otroligt att de får till det, säger Kenneth Andrén som tillsammans med några kompisar åker runt i Värmland och tittar på gatukonsten och har nu hamnat i Torsby. De har bestämt sig för att se alla målningarna i de tio kommunerna.

Tre väggar och en mur

I Torsby är det i huvudsak tre olika fastigheter som får gatukonst. Förutom Stjärnan är det Biografgatan 1A vid gågatan, där Hitutzuki, japan ska måla, och norra väggen på turistbyrån vid Nya Torget som får konst av Super-G från Karlstad. På muren, strax öster om turistbyrån kommer Super-G dessutom att göra en konstnärlig tolkning av de förslag som Frykenskolans elever har gjort.

Tio kommuner

Av Värmlands 16 kommuner är det tio som deltar i Artscape 2017 – Värmland. Artscape genomförs med ekonomiskt stöd från dessa kommuner, Region Värmland, PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Nordsjö Färg. I Torsby är det tre parter som är med i projektet: Torsby kommun, Torsby bostäder och föreningen Fastighetsägarna. De bidrar med 60 000 kronor vardera.

Träffa Artscape

Den som vill veta mer om Artscape och det som händer i Torsby och Värmland ska komma till Turistbyrån tisdag 8 augusti kl. 11.00. Då finns representanter från Artscape, Torsby kommun, Torsby bostäder och Fastighetsägarna på plats. Det blir streetdans med kulturskolan och en utställning med Frykenskolans elevskisser och idéer som de gjorde till konstnärerna.

Shalak rollar fram motivet mer och mer på Stjärnans fasad. Foto:Maria Ivansson

Smoky jobbar på sina kant med konstverket. Foto: Maria Ivansson

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)