Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Förintelsens minnesdag med dockteater och utställningar

Taggtråd framför en byggnad.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas i Torsby kommun med utställningar, författarsamtal och dockteater. Det pågår under flera dagar men själva minnesdagen är den 27 januari.

Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Dockteater

Först ut är en dockteater på biografen Stjärnan onsdag den 18 januari kl. 18. Teater Barbara spelar Historien om Bodri som är en föreställning om förintelsen baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok från 2019 med samma namn.

Föreställningen passar från 8 år och är gratis. Elever år 2-5 på Kvistbergsskolan och elever år 3 på Holmesskolan får se den på skoltid.

Plundring - början till ett folkmord

Under veckan 23-28 januari blir det utställningar på biblioteken i Sysslebäck och Torsby, bland annat VR-utställningen om förintelsen som bygger Anders Rydells prisbelönta böcker om nazisternas plundring av kulturskatter. Med ett par VR-glasögon får du se en utställning på ett annorlunda sätt. Måndag och onsdag finns VR-utrustningen i Sysslebäck och övriga dagar i Torsby.

Webbsänt författarsamtal

Torsdag 26 januari kl. 18-19 är det ett direktsänt studiosamtal under rubriken "Bibliotek före, under och efter Förintelsen".
Vilken roll spelade litteraturen i nationalismens framväxt?
Varför plundrade nazisterna bibliotek och hur använde de böcker
för att legitimera folkmordet på judar? Varför är bibliotek måltavlor
i krig än idag?
Streama live på play.biblioteket.se och skicka in frågor direkt till panelen.
De som medverkar är Anders Rydell, journalist och författare samt Peter Haldén, lektor i krigsvetenskap och Magnus Rodell, lektor i idéhistoria.

Viktig att minnas

I kommunens mål och riktlinjer påtalas vikten av att uppmärksamma förintelsen så att den inte faller i glömska.

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Innehållsansvarig: Maria Ivansson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Till toppen