Torsby kommun
Torsby kommun

Fler rökfria utomhusmiljöer

Lilla Hedvig vill gärna ha rökfria lekplatser.

Den 1 juli 2019 träder den nya tobakslagen i kraft. Den innebär att fler utomhusmiljöer kommer att bli rökfria. Målet med lagen är att minska rökningen i Sverige och på detta sätt minska risken för tobaksrelaterade sjukdomar.

Genom att respektera förbudet bidrar du till en mer hälsosam miljö och motverkar att barn och ungdomar börjar röka.

Var gäller förbudet?

Med den nya lagen är det förbjudet att röka på följande platser:

  • Uteserveringar utanför restauranger och caféer.
  • På lekplatser som allmänheten har tillträde till.
  • Inom inhägnade idrottsanläggningar. Förbudet gäller även när anläggningen används för andra aktiviteter, exempelvis konserter och mässor.
  • Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, t.ex. entréer till myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.
  • Vid utomhusområden i anslutning till kollektivtrafik, t.ex. busshållplatser och perronger.

Andra rökförbud har funnits länge

Ända sedan 1994 har det varit lag om rökförbud på skolgårdar och utomhusmiljöer på förskolor.

Torsbys barn- och utbildningsnämnd har dessutom 2016 utökat förbudet att gälla all tobaksanvändning på skoltid. Förbudet gäller både vuxna och barn.

Vilka produkter omfattas?

Följande produkter omfattas av den nya lagen:

  • Röka tobak
  • Inhalera tobak som förångats (exempelvis genom att röka tobak i vattenpipa).
  • Att röka vattenpipa med annat innehåll än tobak
  • Röka örtprodukter
  • Använda e-cigarretter.

Om du upplever problem

Om du upplever att rökförbudet inte efterlevs bör du i första hand vända dig till den som driver verksamheten. Det kan vara till restaurangen, bussbolaget eller rektorn på skolan.

Hjälper inte det är du välkommen att höra av dig till miljö- och byggkontoret. Ring växeln på 0560-160 00, så blir du kopplad till rätt person.

Vad gäller för dig som företagare?

Lagen påverkar dig som bedriver verksamhet eller äger platser dit allmänheten har tillträde, till exempel hotell, restauranger och butiker. Du är ansvarig för att sätta upp skyltar som informerar om rökförbud vid entrén till lokalerna.

Om det tidigare varit tillåtet att röka måste du ta bort askkoppar, rökrutor och annat som har med rökning att göra. Om någon röker trots tillsägelse, får personen avvisas.

Mer information om nya tobakslagen

Folkhälsomyndighetens webbsida kan du som verksamhetsutövare får svar på många frågor. Även du som undrar över lagen i allmänhet, kan få bra svar där.

Två lagar blir en

Den nya lagen heter formellt lagen (2018-2088) om tobak och liknande produkter. Den ersätter den tidigare tobakslagen (1993:581) och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare (2017:425).

Här finner du lagtexten till nya lagen och mycket annan bra information.


Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)