Torsby kommun
Torsby kommun

Dagverksamheten Kaffestugan i Sysslebäck firade 10 år i lokalerna invid Dalbygården

God mat, tårta och underhållning av bland annat linedancegruppen Klarälvdalens 8-taktare var en del av det som stod på agendan när dagverksamheten Kaffestugan firade 10 år i lokalerna i Temporära, strax bredvid Dalbygården i Sysslebäck. Foto: Hanna Pollari.

I fredags den 30 maj var det fest med sång, dans, mat och tårta i Kaffestugan i Sysslebäck när omsorgstagare, anhöriga, volontärer och personal firade 10 år i lokalerna.

Till vardags, fyra dagar i veckan, erbjuder dagverksamheten Kaffestugan i Sysslebäck träffar för social samvaro, till exempel kaffestunder, måltider och aktiviteter för människor som har någon form av kognitiv svikt, och bor hemma. Träffarna i Kaffestugan är anpassade utifrån omsorgstagarnas/besökarnas behov och var de befinner sig i sin kognitiva svikt.

Tio år i lokalerna bredvid Dalbygården

I år har Kaffestugan haft sin verksamhet i lokalerna, som i folkmun kallas Temporära, i tio år, och det skulle firas. Sagt och gjort, fredagen den 30 maj kom drygt femtio inbjudna omsorgstagare, anhöriga, volontärer och personal och firade glatt och trivsamt tillsammans, i lokalerna strax söder om äldreboendet Dalbygården i Sysslebäck.

Linedance, sång, musik, god mat och tårta

På agendan fanns linedance med Klarälvdalens 8-taktare och sång och musik av Pelle Svedbo och Terje Rundberget. God mat och tårta serverades till självkostnadspris och det blev en gemytlig och trevlig dag för alla besökare.

- Det blev ett uppskattat och fint firande. Över femtio besökare kom och förgyllde dagen. Vi får ofta bekräftat på olika sätt att det vi gör här i Kaffestugan är värdefullt, både från besökarna och från deras anhöriga. Syftet med dagverksamheten Kaffestugan är att skapa återkommande och stimulerande träffar som kan ge ett rikare liv och samtidigt öka möjligheten för omsorgstagarna att bo kvar hemma. Träffarna bidrar till meningsfull sysselsättning och till nya kontakter i vardagen. Vi vet ju alla, att vi behöver komma ut på nåt trevligt ibland, och träffarna här ger dessutom anhöriga en stunds avlastning. Totalt brukar det komma mellan 25 och 30 besökare per vecka, säger Hanna Pollari, områdeschef, Dalbygården.

Gemensamma måltider, fika och aktiviteter

Den dagliga verksamheten Kaffestugan riktar sig till personer som har någon form av kognitiv svikt och som bor hemma. Kaffestugan är en plats för dem att komma till för att umgås och ta en fika, hjälpa till att laga mat och äta, lyssna på musik, spela spel och måla. Under sommartid arrangerar personalen en hel del aktiviteter utomhus, till exempel grillning, cykelturer och kubbspel.

- Vi vill att besökarna ska känna sig behövda, att känna sig behövd är viktigt och att vi gör aktiviteter tillsammans stärker den känslan. All mat som serveras i kaffestugan lagar personalen eller volontärerna tillsammans med besökarna, fortsätter Hanna Pollari, områdeschef, Dalbygården.

En anslagstavla i Kaffestugan i Sysslebäck. På bilden högst upp i mitten står det: "Kaffestugan inspirerades av TV-programmet 'Lerin på äldreboendet'. Det blev många bilder som väckte fina minnen. Foto: Hanna Pollari.

Sinnesrum för avslappning, lugn och ro

I Kaffestugans lokaler finns ett Sinnesrum för besökarna, ett sådant rum finns även inne på Dalbygården, för de boende. Sinnesrummen är inredda med syfte att aktivera olika känslor, eftersom människor med kognitiv svikt ofta minns utifrån sina sinnen. Doft, smak, känsel, syn och taktil beröring väcker minnen och kan vara rogivande och avslappnande och kan leda till att oro, agitation, apati och ångest minskas.

- Vi hade en träff med en grupp anhöriga för en tid sedan, då vi pratade om våra sinnen och dess betydelse. Då fick de dofta på en burk med tjära och någon säger spontant ”Det luktar som det gjorde på dasset när jag var liten”. Kvinnan berättar sedan en fin historia om hur hon som barn, av misstag målat dasset med tjära i stället för färg. Nästa person som åkt mycket skidor förknippade doften av tjära med valla, och en tredje med att tjära en båt. Sådana här minnen leder ofta till samtal och gemenskap, säger Hanna Pollari.

I sinnesrummen finns också ljuskällor som sprider varmt ljus, lugnande musik och en vattenfontän som ger ett porlande ljud. Besökarna kan också sitta i en fåtölj där de kan vila ögonen på ett fönster med en vacker skog i bakgrunden.

I sinnesrummet ges möjlighet till avslappning genom att olika sinnen stimuleras, tillexempel genom dämpad belysning, fina synintryck och porlande vatten. Foto: Hanna Pollari.

En skön fåtölj i behagligt ljus i Sinnesrummet, och den som vill kan vila benen på en fotpall en stund. Foto: Hanna Pollari.

I sinnesrummen finns också dofter som stimulerar minnet, som i sin tur kan leda till trevliga samtal och nya kontakter. Foto: Hanna Pollari.

Kaffestugan startade för cirka 30 år sedan

Den första Kaffestugan i nuvarande form startade i Ambjörby för cirka trettio år sedan, och lika länge har Åsa Persson, Marlene Frykelid och Gerd Halvarsson arbetat och engagerat sig för att ta hand om besökarna och utveckla verksamheten. De arbetar fortfarande i Kaffestugan.

Personalen i Kaffestugan, från vänster: Åsa Persson, Marlene Frykelid och Gerd Halvarsson arbetar idag, och har arbetat och varit med och utvecklat Kaffestugga sedan verksamheten startade i Ambjörby för cirka 30 år sedan. Foto: Hanna Pollari.

Kaffestugga fick sitt namn av en omsorgstagare

Efter ett antal år i Ambjörby, där verksamheten startade för cirka trettio år sedan, flyttade Kaffestugan norrut i Klarälvdalen, till Drängstugan i Sysslebäck, och för tio år sedan, år 2015, bytte verksamheten återigen plats, till de då nyrenoverade lokalerna, i folkmun Temporära, som ligger strax söder om Dalbygården i Sysslebäck.

- Det var en av besökarna, en dam, som ofta uttryckte sin glädje över att vi erbjöd ett trevligt ställe att samlas på för att träffas, umgås och dricka en kaffetår. Hon sa "Dä e se gôtt å kom te kaffestugga", och sedan dess har verksamheten fått heta så, eftersom det är precis så det är, här myser vi och umgås över en kopp kaffe, säger Gerd Halvarsson, som arbetar i verksamheten.

Innehållsansvarig: Hanna Pollari
Senast genomgången:
Senast ändrad: