Torsby kommun
Torsby kommun

Brandrisken normal igen - räddningstjänsten avråder inte från att elda

Eldflammor

Räddningstjänsten avråder inte längre från att elda eftersom brandrisken är tillbaka på normala värden.

Uppdaterad nyhet 2020-06-29: Nu är brandrisken åter på normala värden och vi avråder därför inte längre från eldning, meddelar Peter Bergström på räddningstjänsten i Torsby.

Det var förra veckan som räddningscheferna i Värmland beslutade att avråda från eldning i hela Värmland. Men regn och svalare väder gör att det är det normala värden som gäller igen. Självklart är du aktsam när du eldar i skog och mark.

På kommunens webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för att Elda säkert utomhus.

------------------------------

Fredag 2020-06-25

Det är hög brandrisk och risken kommer att öka mer under helgen för att sedan minska till mer normala värden under måndagen.

Gräsklippning och rökning

Gräsklippning eller markarbete med risk för gnistbildning bör även det undvikas under helgen om man inte har möjlighet att efterbevaka området.

– Vi vill att man ska vara väldigt varsam. Vi hade en brand förra veckan vid Långflon som troligen orsakades av gräsklippning, säger Peter Bergström, räddningschef för Räddningstjänsten i Sunne och Torsby.

Rökare uppmanas även att fimpa sina cigaretter på uppgjorda platser.

Brandflyg över Torsby

Den nya organisationen Räddningsregion Bergslagen, RRB, som startade i våras och som larmar kommunernas brandstationer, förstärker sin ledningskapacitet under helgen.

De har även kontakt med MSB för att snabbt få tillgång till luftburna resurser. Just nu har MSB två flygplan och tio helikoptrar i beredskap. Länets brandflyg kommer att flyga två bevakningsturer över Torsby under torsdagen. Under helgen förväntas två, tre dagliga flygningar för tidigt upptäcka eventuella bränder.

Mer resurser vid större bränder

För räddningstjänsterna i Sunne och Torsby finns särskilda skogsbrandsmoduler som larmas ut vid större skogsbränder. Räddningstjänsten har även tillgång till terränghjulingar som används i svår terräng.

Till det kan även skogsbrandsdepåer kallas ut från MSB. Närmsta nationella skogsbrandsdepå finns lokaliserad i Kristinehamn och innehåller stora mängder slang och pumpar för vattentransport.

På kommunens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för att Elda säkert utomhus.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)