Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Bilder från förr - i massor

Göte Olssons gedigna fotosamling lockade fram många minnen på trygghetsboendet Valbergsgården.

En bild säger mer än tusen ord. Det gamla ordspråket håller väl vad det lovar. Göte Olsson har oändligt med händelser dokumenterade i sina pärmar. Allt från klassfoton, vyer över Torsby och markandsbilder från 20-talet till tidningsartiklar och affischer.

Under fredagseftermiddagen var det samling i restaurang Mätt o Go på trygghetsboendet Valbergsgården. Ett 20-tal boende och andra satt runt borden och vände blad efter blad.

Där hördes ett brus av röster och glada stämmor när en efter en såg bekanta ansikten. ”Titta”, ”Just det”, ”Han jobbade på banken…”, är några av uttrycken.

– Det är så roligt att se på gamla kort. Det är så många jag känner igen. Jag vet att pappa är med här lite varstans, säger Anna-Greta Maschel som bott på Valbergsgården närmare ett år.

Plötsligt får hon syn på några gamla skolkamrater.

– Den här bilden är nog från 1947.

Mitt emot henne sitter Maja Larsson och ordar med väninnan Anna Kvarnåsen.

– Det finns så mycket att prata om kring de här bilderna. Så många minnen, säger Anna.

Och visst är det så. I pärmarna ryms hågkomster ända från 1900-talets början till 60-talet. Fotona tillhör Göte Olsson och många av dem har han fått efter fotografen Tord Särnmark. Det är andra gången de är framme på Valbergsgården.

– Fantastiskt kul att kunna glädja på det här sättet. Det blir så mycket dialog då man ser tillsammans, säger Gunilla Björ, köksbiträde på restaurang Mätt o Go.

Anna-Greta Maschel

”Det är så många jag känner igen”, sa Anna-Greta Maschel när hon bläddrade i fotopärmarna.

Affischer

Innan Granevik byggdes var det festplats i Bredviken.

Torsten Klang

Torsten Klang, som bor i Aspen, passade på att prata gamla minnen med Göte Olsson.

Torsby marknad

Knökfullt med marknadsbesökare var det även förr.

Nyårsrevy

Program från 1949 års nyårsrevy.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)